Ziarul londonez "The Independent" a dezvaluit ieri, intr-un articol intitulat "Misterul bombelor cu uraniu secrete ale Israelului", ca armata israeliana a folosit astfel de dispozitive radioactive in cel de-al doilea razboi din Liban. Purtatorul de c
Ziarul londonez "The Independent" a dezvaluit ieri, intr-un articol intitulat "Misterul bombelor cu uraniu secrete ale Israelului", ca armata israeliana a folosit astfel de dispozitive radioactive in cel de-al doilea razboi din Liban. Purtatorul de cuvant al Tzahal (armatei israeliena) a dezmintit, iar Mark Regev, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, solicitat de ziarul "The Independent" a declarat ca "Israelul nu a folosit arme interzise de legea internationala si de tratatele internationale". O poveste dramatica si care a trezit la maximum interesul mass-media internationala si israeliana. Daca dezvaluirea ziarului britanic este adevarata, se va confirma ca Libanul a fost campul experimental al unor noi arme si locul unde au explodat primele bombe atomice miniaturale. Scandalul a izbucnit dupa ce servicii secrete occidentale si experti militari au descoperit doua cratere ciudate aparute dupa bombardarea de catre aviatia israeliana a unor cazemate Hezbollah. Asemanatoare cu craterele provocate de meteoriti care lovesc solul pamantului sau de eruptiiile vulcanice. Unul dintre aceste cratere e situat langa localitatea libaneza Bint Jebel, unde Tzahal a purtat lupte crancene cu fortele Hezbollah. Exista si o fotografie din timpul atacului aerian israelian in care se vede un imens nor de fum negru, de o forma care aminteste explozia unei bombe nucleare. Mostrele de pamant calcinat luate din aceste cratere au fost cercetate la un laborator european, care lucreaza si pentru armata engleza, constantandu-se un grad mare de contaminare radioactiva.
O mica fisiune nucleara
Dr. Chris Busby, secretarul stiintific britanic al "Comitetului European pentru Radiatii Periculoase" a declarat ca testele efectuate cu mostrele luate din craterele provocate de rachetele israeliene au confirmat banuielile, dovedind "un grad inalt de radiatie". Dovada ca dupa bombardament a crescut radioactivitatea in zona craterului si imprejurul ei. Specialistii nu au raspuns inca la intrebarea de ce au folosit militarii israelieni asemenea arme in imediata apropiere a granitei israeliano-libaneze, cand fumul radioactiv si un numar urias de elemente radioactive invizibile au ajuns poate si pe teritoriul israelian. In raportul prezentat, Busby arata ca exista doua explicatii posibile: prima, fie ca in sudul Libanului a avut loc un experiment cu o arma noua fabricata cu uraniu, fie ca au fost folosite asa numitele bombe care patrund in adancime, strapungand betonul armat al cazematelor, bombe cu cap exploziv din uraniu imbogatit. Si intr-un caz si in altul, e vorba deci de utilizarea uraniului imbogatit, presupunand o mica fisiune nucleara. Aceste bombe intra totusi in categoria armelor conventionale. Busby nu exclude posibilitatea ca aparitia craterelor din sudul Libanului sa fie legata de "un nou si mic experiment de fisiune nucleara sau experimentarea unei arme termobarice care dezvolta o inalta temperatura prin oxidarea uraniului."
Dr. Boutrus al-Harb, directorul programului ONU pentru mediu in Asia si Orientul Mijlociu, a declarat ieri ca "ONU nu poate confirma sau dezminti folosirea uraniului. Cercetam si vom publica rezultatele". Mai multi experti ONU continua sa cerceteze afectarea mediului in urma razboiului din Liban, urmand sa prezinte un raport pana la sfarsitul anului 2006.
Obuze cu fosfor
Israelul a recunoscut, in urma cu cateva zile, ca in cursul razboiului din Liban armata a folosit bombe si obuze cu fosfor. Acestea provoaca rani foarte grave si greutati serioase in respiratie. Cotidianul ebraic "Haaretz" subliniaza ca numerosi specialisti considera aceste arme drept chimice, si ca ar trebui interzise de legea internationala. Dupa ce o vreme unii responsabili au negat folosirea armelor cu fosfor, ieri, ministrul Iakov Edri a raspuns unei interpelari a deputatei Zahava Gilon, confirmand folosirea de catre armata israeliana a acestui tip de arme impotriva Hezbollah. Ministrul a subliniat ca legea internationala nu interzice folosirea fosforului. Si a adaugat: "Tzahal a folosit bombele cu fosfor in conformitate cu jurisprudenta internationala". In cursul razboiului din Liban, mass-media internationala a publicat informatii privind existenta in spitale a unor libanezi cu rani specifice celor provocate de fosfor, o substanta care ia foc in contact cu aerul. Industria militara americana produce bombe asemanatoare sub numele de DIME (Dense Inert Metal Explozive), si au fost folosite impotriva rebelilor irakieni de la Falujah.
Teste pe palestinieni
Televiziunea italiana RAI a transmis zilele trecute o emisiune privitoare la inexplicabile rani ale unor palestinieni din Gaza, in trupurile carora au fost gasite bucati de metal ciudate. Supuse razelor X aceste bucati nu au putut fi identificate si in nici un caz nu proveneau din explozia unui obuz sau a unei bombe obisnuite. Reporterii nu exclud posibilitatea ca armele folosite de israelieni sa fie de tipul DIME. Proiectilul are o capsula umpluta cu pudra de tungsten si explozibil, strabatuta de o fibra de carbon. In urma exploziei, particulele de tungsten provoaca o temperatura foarte inalta, arzand totul pe o raza de patru metri. Televiziunea italiana a trimis mostre laboratorului Universitatii din Parma. Dr Carmela Vaccacio a descoperit "o foarte mare concentratie de carbon si prezenta unor metale neuzuale". Asociatia israeliana neguvernamentala "Medici pentru drepturile omului" s-a adresat ministrului Apararii, Amir Peretz, cerand explicatii daca astfel de arme au fost folosite impotriva palestinienilor. Fosforul a fost utilizat ca arma de distrugere inca din anii primului razboi mondial. Armatele americane si britanice au folosit masiv bombele cu fosfor in cursul celui de-al doilea razboi mondial si in Vietnam. Nu au ajutat cererile repetate ale Crucii Rosii internationale de interzicere a acestei arme ingrozitoare. Tratatul privind folosirea armelor conventionale (Protocolul nr. 3), prevede restrictii severe privind folosirea bombelor cu fosfor. Statele Unite si Israelul nu se afla printre semnatarele acestui Protocol. In "Cartea Razboiului" a armatei americane, din 1999, se poate citi ca "folosirea fosforului e in contradictie cu legea razboiului terestru".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.