Celei este un cartier al Corabiei, intrat in istorie prin Cetatea Sucidava si prin faptul ca l-a dat Revolutiei de la 1848 pe Popa Radu Sapca. In mai toate orasele tarii este o strada cu numele lui Popa Sapca. Ba chiar si un penitenciar din Ti

Celei este un cartier al
Corabiei, intrat in istorie prin Cetatea Sucidava si prin faptul ca l-a dat Revolutiei de la 1848 pe Popa Radu Sapca.

In mai toate orasele tarii este o strada cu numele lui Popa Sapca. Ba chiar si un penitenciar din Timisoara ii poarta numele. Ne-am fi asteptat ca si strada din Celei, unde s-a nascut el, sa se numeasca la fel. Dar pentru ca Sucidava este tot aici, strada a preluat numele cetatii, iar revolutionarului i-a ""revenit"" o strada din centrul Corabiei.

STRA-STRA-STRA... In Celei, copiii nu stiu cine a fost Popa Sapca, desi doua monumente il reprezinta. Unul se afla chiar pe locul unde isi avea bordeiul, iar celalalt este peste drum, intr-un parculet, cu alei si banci, avand in centru statuia din piatra. ""Popa Radu Sapca, unul dintre capii Revolutiei de la 1848"", scrie sub bustul sculptat. Cum Alina, o fetita de clasa a cincea, spune ca habar nu are cine este acest popa, colega mea, Gabi, se apuca sa-i explice ce si cum. ""N-am invatat la istorie despre el. Si nici acasa nu mi-a spus nimeni"", zice fata. Din curte iese o doamna, care este sotia unui stra-stra-stra-nepot al lui Sapca, pe la a saptea generatie. Neonila Sapca stie trecutul strabunului din familia in care a intrat si este mandra de acesta. Spune ca in copilaria sa petrecuta aici, in Celei, la istorie li se preda chiar arborele genealogic al lui Popa Sapca. Intr-o zi a devenit sotia unui urmas al acestuia. Intrebam daca exista ceva amintiri pastrate din acele vremuri si ne aduce doua tablouri in care apare impozantul preot revolutionar. Are o fiica, profesoara de romana-franceza, si un fiu plecat in Italia. Din nefericire, Florea Sapca, socrul Neonilei, se afla in spital. A fost o viata intreaga paznic, dar si ghid al ruinelor Sucidavei, bun cunoscator al istoriei, aflam, desi nu a avut carte prea multa. ""Il pasioneaza mult aceste lucruri"", spune sotia sa, care ne da cheile, si intram la Sucidava.

CETATEA. Florea Baciu, fost director al Muzeului din Corabia, ne conduce prin sit. Arheologul a participat din a€™76 pana vara trecuta la toate sapaturile de aici. ""Noutatea descoperirilor de la Sucidava este o pasarela care se crede ca lega cetatea de podul construit de Constantin cel Mare peste Dunare"", spune arheologul. Ne poarta prin toate timpurile in care s-a construit la Sucidava: de la suci, un trib al geto-dacilor, la romani, la perioada constantiniana, la cea justiniana si chiar feudala. Bem apa din fantana secreta facuta in secolul al VI-lea si ne miram de sistemul de incalzire a locuintelor la romani si de caramizile lor care au rezistat pana astazi. ""Este nevoie de bani multi pentru a continua cercetarile si pentru a reconstitui zidurile si incinta cetatii"", spune arheologul Baciu despre ruinele aflate la 132 de metri de Dunare.

DE VAZUT LA SUCIDAVA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.