Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, a demisionat sambata din functia de lider al organizatiei, insa a refuzat sa-si motiveze gestul. Demisia lui Csapo vine la doar o saptamana dupa intalnirea pe care acesta a avut-o cu pre
Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, a demisionat sambata din functia de lider al organizatiei, insa a refuzat sa-si motiveze gestul. Demisia lui Csapo vine la doar o saptamana dupa intalnirea pe care acesta a avut-o cu presedintele UDMR Marko Bela, in urma careia liderul separatist se arata foarte increzator in sansele de obtinere a autonomiei teritoriale pentru Tinutul Secuiesc. Vicepresedintele Consiliului, Ferencz Csaba, a declarat, potrivit Newsin, ca nu crede in existenta vreunei legaturi intre demisia liderului CNS si intalnirea cu Marko Bela. Potrivit acestuia, Comisia Permanenta a CNS, intrunita sambata la Sfantu Gheorghe, a luat act de gestul lui Csapo Jozsef, dar a decis sa-i solicite acestuia sa asigure interimatul pana cand se va intruni Delegatia Permanenta a organizatiei, in cadrul careia se poate alege un nou lider. Csaba a precizat ca CNS nu are in vedere o anumita persoana pentru preluarea conducerii, dar "probabil ca se vor inscrie mai multi candidati".
Autonomia, singurul scop
Aceasta demisie nu pare sa franeze actiunile CNS de obtinere a autonomiei. Ferencz Csaba a subliniat, sambata, ca gestul liderului nu trebuie sa influenteze lupta CNS pentru obtinerea dezideratului si a anuntat, potrivit Mediafax, ca formatiunea sa va continua tratativele cu conducerea UDMR, a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania si a Uniunii Civice Maghiare, a organizatiilor civice maghiare si bisericilor istorice, in problema autonomiei si a referendumului. La randul sau, vicepresedintele CNS Tulit Attila a anuntat ca organizatia a trimis tuturor autoritatilor locale si judetene din secuime o cerere de initiere a referendumurilor locale pentru autonomie. "Avem semnale foarte clare de la nivel local in privinta colaborarii dintre CNS si UDMR in acest sens, speram ca acestea se vor si concretiza", a spus vicepresedintele CNS. El a adaugat ca, in opinia Consiliului, UDMR ar trebui sa adopte, la nivel local si teritorial, o pozitie oficiala clara in privinta referendumului local pentru ca sa existe nu doar "pareri personale, individuale din partea reprezentantilor Uniunii". Pe de alta parte, oficial, UDMR s-a pronuntat in repetate randuri impotriva organizarii unui referendum pe tema autonomiei. "Nu avem voie sa renuntam la lupta pentru autonomie, acesta este singurul scop pentru care a luat nastere CNS", a comentat, la randul sau, Ferencz Csaba. El a opinat ca, in primul rand, comunitatea locala ar trebui sa exercite presiuni asupra autoritatilor locale alese sa initieze si sa organizeze aceste referendumuri locale. Liderul demisionar al CNS, Csapo Jozsef, care este initiatorul proiectului de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, depus la Parlament de doua ori pana acum, a fost ales presedintele Consiliului. (R. P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.