Modul in care s-a desfasurat "episodul Vosganian" la Bruxelles si Bucuresti arata ca Romania este deplin compatibila cu structurile europene. O compatibilitate negativa, malefica. Proverbul "sa moara si capra vecinului" nu este tipic doar pentru ment
Modul in care s-a desfasurat "episodul Vosganian" la Bruxelles si Bucuresti arata ca Romania este deplin compatibila cu structurile europene. O compatibilitate negativa, malefica. Proverbul "sa moara si capra vecinului" nu este tipic doar pentru mentalitatea ciobaneasca balcanica si mioritica. Transhumanta zvonurilor si a calomniilor impotriva lui VV s-a produs inainte ca avionul lui sa aterizeze in capitala europeana. Unii dintre "colegii" si "concurentii" lui Vosganian au avut grija sa sopteasca la urechile "colegilor" de "Internationala" si de "Partid European" argumente suficient de perfide pentru a pune reputatia liberalului intr-o lumina dubioasa. Indiferent cate verificari si contradovezi s-ar fi produs, tot persistau indoielile. Vosganian s-a retras pentru ca mecanismul demolarii nu mai putea fi oprit.
Complexul de inferioritate al multor romani fata de euro-occidentali este in buna masura nemotivat. Standardele si criteriile pe care Comisia Europeana le foloseste fata de reprezentantii tarilor care se integreaza arata cat dispret exista acolo pentru noii veniti.
Cultura birocratica de la Bruxelles este una autocratica, in care notorietatea unui politician in propria tara nu valoreaza nici cat o ceapa degerata pentru niste functionari care se amagesc in iluzia ca ei reprezinta "centrul lumii."
Or, reputatia pozitiva a lui Varujan Vosganian se bazeaza pe fapte din politica, societatea civila, literatura, economie, participarea la revolutie, drepturile minoritatilor etc. Niciu nul dintre concurentii lui Vosganian nu se putea compara cu el, pentru ca este competent si stralucit in mai multe domenii, fata de expertiza unilaterala sau mediocritatea celorlalti. Asta nu conta insa la Bruxelles, ci daca te cunosteai cu nu stiu care comisar sau europarlamentar. Dincolo de stralucirea lui Vosganian in multe domenii, el avea o serie de vulnerabilitati care au fost speculate la maxim. Pentru ca o asemenea propunere sa nu intampine rezistentele pe care le-am vazut, trebuia ca toate motivele de indoiala cu privire la aceasta nominalizare sa fi fost inlaturate din vreme. Or, premierul Tariceanu a preferat sa amane nominalizarea pana in ultimul moment, ceea ce a permis ca adversarii PNL sa-si lanseze atacurile cu o perfidie care nu putea fi contracarata prin argumente rationale si institutionale. Pana sa reactioneze institutiile statului si reprezentantii acestora cu privire la necolaborarea senatorului cu fosta Securitate, deja reputatia lui a fost serios zdruncinata.
Dezinformarea si intoxicarea de tip securist facuta de Liviu Turcu s-a produs intr-una din publicatiile trustului patronat de Dan Voiculescu, cel care sustinea zilele trecute ca noii securisti ai Romaniei sunt ziaristi si ca nu exista vreun instrument de presa din tara noastra (sau din lume!!!) care sa fie independent. Ceea ce s-a petrecut acum demonstreaza perfect autoreferentialitatea enuntului voiculescian, care se aplica celor care lucreaza in provincia mediatica patronata de el insusi. Si se mai intelege care este semnificatia exacta a termenului de "solutie imorala" aplicat PUR-PC. Rand pe rand, Traian Basescu, Monica Macovei, Varujan Vosganian au fost public terfeliti pentru presupusul lor trecut securist-totalitar tocmai de persoana care trebuia sa taca in legatura cu subiectul. Cu toate acestea, grupul de presiune si de interese condus de Dan Voiculescu nu a fost inca ejectat din coalitie. Din motive pragmatice care tin de necesitatea pastrarii coalitiei, coalitionarii se complac in aceasta mocirla.
O sa mai treaca timp pana ca PNL sa invete cum sa-si gestioneze politica nationala si europeana. Lectia cea mai importanta pe care trebuie s-o invete de la "colegii" socialisti si "populari" este ca reteta succesului in Uniunea Europeana si Comisia Europeana este "sa tragi sforile." Vosganian ar fi fost "candidatul ideal" daca liberalii si actualul Guvern ar fi facut un minim lobby si o campanie de PR adecvata. Ca si in alte ocazii, ei au crezut ca "merge si asa." Uite ca nu merge, iar Vosganian a cazut victima dilentantismului european al colegilor si superiorilor sai. PNL-ul a iesit prost din aceasta afacere, care putea fi evitata sau se putea castiga daca se utiliza una dintre procedurile urmatoare: analiza SWOT a candidatului propus, chiar daca adecvarea ei la indivizi este discutabila, ori "scenario analysis" sau macar un exercitiu de "risk analysis". Adecvata era analiza institutionala, combinata cu procedurile de mai sus. Nici un partid din Romania nu lucreaza profesionist. De aceea merg lucrurile pe-aici asa cum merg. Problema este insa ca de acum incolo trebuie sa activeze in Parlamentul European, in Comisia Europeana, unde chiar daca se trag sfori, trasul sforilor se face in mod profesionist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.