Radiodifuziunea Romana implineste maine 78 de ani. Ce a insemnat radioul pentru romani in tot acest timp este mai important decat cenzura sau propaganda obligatorie din timpul comunismului. Romanii de astazi au crescut cu Radio Romania. Iar Radio Romania le-a adus in case muzica, teatru, emisiuni de calitate si cel putin un zambet.

Primul semnal radiofonic lansat in eter a fost la 1 noiembrie 1928. Prima emisiune radio, oficiala, a debutat prin cuvantul profesorului Dragomir Hurmuzescu, mare fizician roman. Ulterior, acesta a devenit presedintele Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica. Momentului inaugural i-a fost dedicata o poezie. Horia Furtuna, devenit ulterior realizator si director de programe, a scris si a citit la microfon poemul ""Un suflet nou"". Astfel, muzica, poezia, informatia, actualitatea si-au croit drumul spre viata ascultatorilor.

DEBUTURI PE UNDE SCURTE. Prima transmisiune umoristica a fost semnalata la 18 decembrie 1928. Iar din anul 1929 s-au ascultat la radio emisiuni pentru toate categoriile de public. Pentru cei mici, ""Ora copiilor"" a debutat la 12 ianuarie 1929. Prima transmisiune de teatru a debutat cu poemul liric ""O toamna"" de Alfred Mosoiu, la 23 ianuarie. Prima transmisiune directa de la Opera Romana a fost ""Aida"" de Giuseppe Verdi, la 14 aprilie. Prima transmisiune directa de la Ateneul Roman a avut loc la 28 octombrie in acelasi an. In 1930 a debutat ""Universitatea Radio"", menita a continua conferintele sustinute de prestigioase personalitati ale intelectualitatii romanesti din perioada interbelica. Emisiunile ""Ora satenilor"" si ""Ora scolarilor"", prima transmisiune a unui miting aviatic si alte debuturi senzationale au avut loc in acelasi an.

Citeste si:

""Ceea ce da diferenta este ca la Radio Romania sper sa nu se vina ca la serviciu, ci ca la Royal Shakespeare Company. Sa nu se presteze servicii"", spune Ruxandra Sararu, care la Radio Romania Actualitati s-a simtit mereu ca acasa. ""Oamenii au constiinta apartenentei la un simbol national, Radio Romania. Se spune mereu «am auzit la radio sau s-a spus la radio, stiu de la radio», deci reprezinta o garantie a valabilitatii informatiilor"", a adaugat ea. Oamenii de la Radio simt si acum ca lucreaza intr-un loc special. Un fel de muzeu interactiv.

TRECUT SI PREZENT. Emisiunile de la radio au fost primite de la inceput cu placere de public. In presa anilor a€™30 se discuta intens despre necesitatea ca aceste emisiuni sa fie accesibile tuturor. Erau voci autorizate, precum cea a inginerului Emil Petrascu, sustinator al miscarii radiofonice, si cea a lui Nicolae Caranfil, membru al Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica. La 11 februarie 1932 s-a inaugurat studioul mare, din Strada General Berthelot. Cu aceasta ocazie, ministrul Lucrarilor Publice si Comunicatiilor a definit, in discursul sau, rolul radioului public astfel: ""Un fel de Universitate pentru toata lumea, in care utilul si instructivul trebuie sa fie impletite in mod dibaci (a€¦) Opera de educatie sistemica a maselor cere o evolutie de program si o amplificare de mijloace. Statul este dator sa inteleaga acest proces"". Iar statul nu numai ca a inteles, dar a si considerat aceasta institutie drept una dintre cele mai importante. La inceput pentru informare si culturalizare. Mai tarziu, pentru propaganda politica. Dupa a€™89, Radio Romania si-a recastigat independenta. Si-a recuperat valorile.

ISTORIE. Vechea cladire a fost distrusa de bombardament in timpul celui de-al doilea razboi mondial