Dupa o noua consultare cu presedintele Traian Basescu, premierul Tariceanu a desemnat un alt candidat pentru postul de comisar. Plicul cu numele alesului i-a fost trimis presedintelui Comisiei Europene. Dupa ce sambata, la doar jumatate de ora

Dupa o noua consultare cu presedintele Traian Basescu, premierul Tariceanu a desemnat un alt candidat pentru postul de comisar. Plicul cu numele alesului i-a fost trimis presedintelui Comisiei Europene.

Dupa ce sambata, la doar jumatate de ora dupa retragerea lui Vosganian, Tariceanu anunta ca a reluat discutiile cu presedintele CE, Barroso, pentru desemnarea altui candidat, ieri a venit si anuntul oficial care confirma faptul ca primul-ministru deja alesese un nou pretendent pentru postul de comisar. ""In cursul zilei de duminica am trimis o noua propunere presedintelui Barroso"", a declarat Tariceanu ieri intr-un interviu acordat Mediafax. Numele acestuia, a adaugat premierul, nu va fi facut public pana ce presedintele Comisiei Europene nu il va accepta, propunerea fiind in prezent ""in procedurile de analiza"" la Comisie.
consultare sau informare? Decizia privind noul candidat nu a fost insa luata de unul singur, ci dupa o noua consultare cu presedintele Basescu. Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a anuntat ca presedintele si premierul avusesera in cursul diminetii de ieri o noua intalnire de aproximativ o ora in care s-au pus de acord asupra noii nominalizari. Intalnirea a fost descrisa altfel de catre cei de la Guvern. Nu a fost vorba de ""consultari"" intre presedinte si premier ci doar de ""informarea"" sefului statului de primul-ministru in privinta numelui pe care acesta din urma deja il alesese. "" Informarea"" respectiva, precizeaza un comunicat al Guvernului, face parte din relatia institutionala pe care primul-ministru o are cu presedintele.

SUSTINUT DE LIBERALI. Tariceanu nu a vrut sa dezvaluie din ce partid face parte noul pretendent, insa surse liberale ne-au declarat ca noul reprezentant nu este membru PNL, dar este sustinut de partid. De altfel, liberalul Razvan Ungureanu - ministrul de Externe si Leonard Orban, negociatorul-sef cu UE, au fost numele intens vehiculate in ultima vreme. Surse oficiale au declarat insa pentru Jurnalul National ca ""alesul"" este Leonard Orban, Ungureanu refuzand nominalizarea. ""Comisarul european nu este nici al lui Tariceanu, nici al lui Basescu, nu este liberal, social-democrat, conservator sau popular. El este reprezentantul Romaniei. Daca am fi inteles din start acest lucru, nu ne-am fi aflat astazi intr-o asemenea situatie, n-ar mai fi existat interpretari eronate. Unii oameni politici ar trebui sa inteleaga ca aceste permanente stari conflictuale ne afecteaza credibilitatea si respectabilitatea ca sistem politic democratic. Sunt greseli care ne pot costa enorm"", a punctat Tariceanu.

VOCEA PARTIDELOR. Anterior anuntului alegerii altui candidat, partidele politice revendicasera dreptul de a avea un cuvant de spus: pedistii au reclamat dreptul presedintelui de a fi consultat pentru a evita ""un nou esec"" in timp ce UDMR si PC au cerut ca acordul asupra unui candidat sa fie dat mai intai in interiorul coalitiei. Pe de alta parte, fostii liberali Theodor Stolojan si Cristian Boureanu au folosit prilejul pentru a-i ""arunca in fata"" lui Tariceanu esecul persoanei nominalizate de el. Nici opozitia nu a ratat momentul, PRM-ul apreciind ca ""iesirea din scena"" a lui Vosganian este ""rezultatul manevrelor"" lui Basescu, iar PSD cerand ca si candidatii lor sa fie luati in calcul.

FARA TINICHEA DE COADA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.