Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat, joi, intr-un discurs rostit la inaugurarea unui terminal petrolier, atitudinile ostile ale unor state vecine fata de tara sa, cu referire la Romania si Ucraina, informeaza BBC. Vladimir V
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat, joi, intr-un discurs rostit la inaugurarea unui terminal petrolier, atitudinile ostile ale unor state vecine fata de tara sa, cu referire la Romania si Ucraina, informeaza BBC. Vladimir Voronin a acuzat Romania ca vrea sa impinga Republica Moldova in Uniunea Europeana: "Unii doresc sa ne urce in trenul lor pentru a ne duce in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastre materne, sa ne spuna ca istoria noastra nu-i a noastra, ci cu totul alta. Nu putem ceda necontenit din scopurile, din interesele noastre, din dorinta si vointa cuiva - a vecinilor, a prietenilor, strategici, nu prea strategici, de diferite nuante si cu diferite scopuri", a afirmat Vladimir Voronin la inaugurarea terminalului petrolier de la Giurgiulesti, pe Dunare. Acest terminal a fost calificat de organizatia internationala Worl Wildlife Fund ca prezentand un factor ridicat de risc pentru poluarea Deltei Dunarii, teritoriu protejat printr-o serie de tratate internationale. "Noi insa, toti acei care suntem astazi la conducere, trebuie sa ne gandim si sa solutionam mai departe probleme strategice care cu adevarat sa garanteze independenta si suveranitatea tarii noastre. Nu numai prin cuvinte declarative, prin steme, imn si alte atribute statale, dar si mai concret - economic, social si, nu in ultimul rand, politic", a mai afirmat Voronin.
Atac si la Ucraina
In discursul sustinut la Giurgiulesti Vladimir Voronin a condamnat si atitudinea Ucrainei fata de Republica Moldova. "Cate interese au fost si poate mai exista in jurul terminalului de la Giurgiulesti, inclusiv din partea tarilor vecine. De ce va trebuie? Cu ce ocazie? Ca noi va vom da ceea ce va trebuie, numai sa nu aveti activitati independente", a afirmat Voronin. "Daca rasfoim filele istoriei si ne uitam la harta Moldovei de la jumatatea mileniului trecut, Moldova era o tara asezata teritorial si geografic in centrul Europei, cu un teritoriu mare, mult mai mare fata de alte tari care sunt astazi in jurul nostru. Au ciupit si la sud, si la nord, vor si astazi sa ciupeasca in jurul problemei transnistrene", a subliniat liderul de la Chisinau.
Pact cu Moscova
Moscova si Chisinaul au facut saptamana aceasta schimb de inalti emisari, care au angajat discutii menite sa detensioneze raporturile ruso-moldovene, apreciaza in editia de ieri publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta, informeaza Rompres. In timp ce la Moscova, vicepremierul moldovean Zinaida Grecianai incerca sa creeze o bresa in blocada instituita de Federatia Rusa impotriva vinului din Republica Moldova, adjunctul secretarului Consiliului Securitatii Rusiei Iuri Zubakov a abordat joi, la Chisinau, cu autoritatile moldovene "toate problemele acumulate in relatiile bilaterale".
In finalul intrevederii, nici presedintele Vladimir Voronin si nici emisarul rus Iuri Zubakov nu au facut nici o declaratie, ceea ce a amplificat suspiciunea din partea mass-media moldovene in legatura cu misiunea lui Zubakov in Republica Moldova. In opinia directorului Institutului moldovean pentru politici publice Arcadie Barbarosie, "Moscova si Chisinaul au inceput targul: exporturile de vin moldovenesc pe piata Rusiei in schimbul modificarii pozitiei Republicii Moldova fata de Transnistria pe plan international". In declaratia acordata ziarului rusesc, Barbarosie a mentionat ca "in schimbul deschiderii pietii rusesti pentru vinurile si produsele alimentare moldovenesti, Chisinaul ar putea sa promita Moscovei ca Republica Moldova nu va adera niciodata la NATO, ci isi va pastra pozitia de neutralitate".
Partea rusa a sustinut delegatia Tiraspolului la consultarile recente de la Odesa, in cadrul carora a solicitat cu insistenta Chisinaului semnarea asa-numitului "protocol de tranzitie", document ce anuleaza, de fapt, toate restrictiile prevazute de noul regim vamal la marfurile transnistrene si care permite Transnistriei sa-si exporte marfurile intr-o maniera absolut independenta. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.