Un american de origine maghiara in varsta de 58 de ani, care a facut avere la Microsoft, a anuntat oficial ca va fi urmatorul turist care va calatori in spatiu, decolarea pentru Statia Spatiala Internationala (ISS) fiind prevazuta pentru martie 2007,
Un american de origine maghiara in varsta de 58 de ani, care a facut avere la Microsoft, a anuntat oficial ca va fi urmatorul turist care va calatori in spatiu, decolarea pentru Statia Spatiala Internationala (ISS) fiind prevazuta pentru martie 2007, la bordul unei rachete Soyuz, transmite Mediafax. Charles Simonyi a facut acest anunt in timpul unei conferinte de presa care a avut loc la Seattle.
Simonyi s-a angajat la Microsoft in 1981, in zorii dezvoltarii unei companii care a prosperat, in ultimul sfert de secol, datorita revolutiei calculatoarelor personale. Americanul a condus echipele care au dezvoltat programele Word si Excel.
Fostul informatician, nascut in Ungaria si emigrat in Statele Unite la varsta de 17 ani, va fi al cincilea turist spatial. Excursia costa 20 de milioane de dolari si este organizata de compania americana Space Adventures si de programul spatial rusesc. Presedintele Space Adventures, Eric Anderson, a declarat ca Simonyi este si cel mai bine pregatit dintre turistii spatiali de pana acum, pentru ca are deja la activ 2.000 de ore de zbor efectuate ca pilot de avion si elicopter. "Charles este foarte informat in domeniul aviatiei si se intereseaza mult de tehnologia spatiala", a declarat Anderson. Viitorul turist spatial a fost declarat "apt pentru calatorie" in urma unei serii de examene medicale si va continua sa se antreneze in Orasul Stelelor, baza ruseasca de antrenament pentru astronauti de langa Moscova, inainte de decolarea prevazuta pentru 9 martie. Vorbitor curent de cinci limbi straine, Simonyi face un curs de "reimprospatare" a limbii ruse ca sa fie capabil sa comunice cu cosmonautii de pe racheta Soyuz si de pe ISS. Cel mai recent turist spatial si totodata prima femeie, americanca de origine iraniana Anousheh Ansari, a aterizat pe 29 septembrie in stepa din Kazahstan, dupa un sejur de 11 zile in spatiu, dintre care opt la bordul ISS. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.