Muzeul Taranului Roman a sarbatorit implinirea celor 100 de ani de la infiintare cu taraf si tort. Si cu sute de vizitatori.

Oameni de toate varstele, prieteni vechi ai muzeului sau curiosi care abia acum au descoperit expozitiile de la Sosea au fost prezenti vineri la aniversare. Gazdele au pregatit un tort de zece kilograme, cu lumanari aprinse, pentru toti ""musafirii"". Au adus si muzica. Nu putea lipsi din ""ograda"" taranului roman chiar taraful!

CHEF AUTOHTON. S-a chefuit, s-a mancat excelentul tort diplomat, s-a baut suc si apa minerala. Dar, mai ales, s-a vorbit despre muzeu. Unii dintre ""musafiri"" au inteles acum ce ofera Muzeul de la Sosea. Si de ce este el diferit de celelalte. ""Ce facem? Mergem dupa tort?"", intreba putin speriata o adolescenta care venise la eveniment cu un grup de prietene. ""Da, normal!"", s-a auzit un glas vesel din grup. Si asa, cateva sute de vizitatori au ocolit vineri muzeul, urmand taraful de lautari autentici sia€¦ tortul! Dar de ce s-a plimbat tortul? Foarte simplu! S-a scos la strada cu mare tam-tam, cu muzica si voie buna, pentru a fi vazut de lume. Asa cum se face la tara cu mireasa, inaintea nuntii. Astfel, intreaga comunitate participa la eveniment. Este reinterpretarea unui obicei stravechi. Prin traditie, evenimentele importante din viata satului sunt traite de toti. E o forma de ""acreditare"" a schimbarilor care se produc in viata unui om sau a unei familii, schimbari care afecteaza indirect intreaga comunitate rurala.

Citeste si:

KITSCHUL DE ZI CU ZI. Asa face taranul roman, deci asa a facut vineri, la aniversare, si muzeul care il reprezinta.

LA SOSEA. Vineri, dupa 15:30, oamenii au inceput sa se adune in fata muzeului