Autoritatile trebuie sa majoreze salariul minim pentru a limita migrarea fortei de munca, intrucat o serie de domenii se confrunta cu lipsa de lucratori calificati, ceea ce poate provoca efecte negative asupra evolutiei economice si a competitivitati
Autoritatile trebuie sa majoreze salariul minim pentru a limita migrarea fortei de munca, intrucat o serie de domenii se confrunta cu lipsa de lucratori calificati, ceea ce poate provoca efecte negative asupra evolutiei economice si a competitivitatii, spun reprezentantii firmelor mici si mijlocii. "Guvernul trebuie sa mareasca salariul minim pe economie, pentru a putea mentine forta de munca in tara. Nu mai avem cu cine sa lucram si sa fim competitivi pe piata", a declarat, ieri, Ioan Mintas, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii si Cooperatie (CNIPMMR), la un seminar pe tema firmelor mici si mijlocii. Vicepresedintele CNIPMMR Marian Filimon a afirmat ca in zona Galati forta de munca disponibila este doar cea slab calificata. "Nu poti sa mai gasesti un zugrav calificat, un strungar sau alte calificari. Mai mult, lucratorii din santierul din Galati au plecat in Statele Unite ale Americii pentru salarii mai mari. Trebuie sa se gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestei situatii, care va avea efecte importante asupra economiei", a afirmat Filimon, citat de Mediafax. Reprezentantii intreprinzatorilor din zona Transilvaniei au aratat ca, in special in domeniul agriculturii, forta de munca calificata a migrat spre Agentiile de interventii si plati in agricultura, care au fost create la nivelul fiecarui judet. "Au lasat activitatile agricole si s-au angajat la aceste agentii, unde li s-a oferit un salariu mai atractiv", au spus intreprinzatorii. Vicepremierul Bogdan Pascu a afirmat ca, pe langa masurile avute in vedere de autoritati, cererea si oferta vor determina majorari salariale. "Nu credem ca forta de munca calificata va migra, deoarece investitiile straine directe vor continua sa creasca. Sunt investitori care s-au decis sa intre pe piata romaneasca dupa anuntul admiterii in Uniunea Europeana", a spus Pascu. El a admis insa ca exista o problema cu forta de munca calificata in zonele rurale, care nu ofera oportunitati de angajare. "Salariile atractive din strainatate ii determina pe acestia sa migreze in alte state. Pe de alta parte, forta de munca din constructii este deficitara nu ca urmare a plecarii in strainatate, ci deoarece acest segment inregistreaza o evolutie spectaculoasa", a apreciat Pascu. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.