Prima este Belle de Jour si locuieste la Londra. Prostituata de lux si scriitoare. A scris un jurnal ce a ajuns rapid best-seller. A doua este ""no name"" si locuieste la Bucuresti. Numai prostituata de lux, probabil viitoare scriitoare!

Nu se stie care este numele ei adevarat, dar isi spune bine ""frumoasa zilei"". ""Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este faptul ca sunt o curva si n-o spun cu superficialitate. Al doilea lucru e faptul ca locuiesc in Londra. Nu e un oras ieftin"", afirma Belle de Jour in jurnalul sau, care a devenit cea mai vanduta carte din lume. Pe vremuri, prostituatele erau frumoase si educate, insa ea nu are nici pe departe calitatile intalnite la Manon Lescaut sau la sensibila Marquerite Gautier. Belle, rece si cinica, este la secole distanta de trairile, de caldura celor doua faimoase curtezane.

LA RECE. Chiar si in inalta societate din Londra, lumea se intreaba: ""Cine e, doma€™le, Belle asta?, Pare o tipa erudita"". Adica, in orasul in care sexul se afla imediat dupa alcool in topul viciilor si se practica cu oricine, oricand si in orice fel, pomposii societatii sunt surprinsi? Nu, nicidecum. Sunt uluiti si nu le vine a crede ca o prostituata a terminat o facultate si a mai scris si o carte. ""Ce lucru maret!""

Poate se mira asa de tare, fiindca au uitat ca, pe timpuri, prostituatele de lux citeau, cantau la pian, isi tineau un jurnal si cu aceste atuuri isi fermecau clientii, nu cu biciuri sau cu alte ustensile cu care se lupta in fiecare zi licentiata din Londra. Oricum, desi nu se stie inca cine sta in spatele acestui jurnal, la vederea cartii tresari. Coperta lila te duce cu gandul la saloanele de secol al XVIII-lea, la canapele si cuverturi din matase, la draperii grele sau la perdele din organza, la sfesnice din argint, care imbratisau lumanarile pasiunii toata noaptea in Parisul sau Londra de altadata. Deschizi jurnalul si te astepti sa patrunzi intr-un budoar al dragostei, chiar daca murdara. Insa in jurnalul lui Belle nu exista nici urma de framantare, nici o deceptie, nici un regret si nici urma de gratie.