Sambata seara, dupa doua zile de declaratii ferme, lasand impresia ca va continua sa lupte pana la capat, Calin Popescu a cedat in chestiunea nominalizarii lui Varujan Vosganian drept Comisar european din partea Romaniei.
Desigur, asa cum au de
Sambata seara, dupa doua zile de declaratii ferme, lasand impresia ca va continua sa lupte pana la capat, Calin Popescu a cedat in chestiunea nominalizarii lui Varujan Vosganian drept Comisar european din partea Romaniei.
Desigur, asa cum au declarat liderii PD, PNL nu-si pierde dreptul de a desemna Comisarul european din partea Romaniei. Drept pentru care Calin Popescu Tariceanu a si anuntat ieri ca a trimis la Bruxelles noua propunere.
Indiferent de ce se va intampla de acum incolo, esecul lui Varujan Vosganian e un dezastru de imagine pentru PNL.
In stradania de a micsora impactul, liderii liberali din gruparea Tariceanu au sustinut ca si alte tari recent intrate in Uniunea Europeana s-au vazut obligate sa renunte la prima nominalizare.
Intr-adevar, asa s-a intamplat. Numai ca Romania e altceva decat Cehia sau Letonia. Asa cum am mai scris in editorialul de joi, 26 octombrie 2006 din Jurnalul National, pentru opinia publica din Romania chestiunea Comisarului european a devenit mai importanta chiar decat cea a alegerii presedintelui Republicii. Urmare a unei traditii de veacuri a inchinarii la Inaltele Porti ale momentului, traditie care a luat forme paroxistice dupa decembrie 1989, a fi Comisar european a capatat semnificatia lui a fi unul dintre Stapanii Romaniei de la Bruxelles. O operatiune normala, fara prea mari efecte asupra destinului tarii, a trecut si trece drept numire de catre tarile Romane a unui vizir la Inalta Poarta. Viitorul Comisar european va fi perceput ca un soi de roman iesit din comun, ajuns in lumea inalta a stapanilor de la Bruxelles. Si cum sa nu fie vazuta ajungerea unui roman in Comisia Europeana ca insuratoarea vizitiului cu fata boierului in taifasul dintre bucatareasa si paznicul de noapte, cata vreme presa noastra zisa libera si independenta a cazut in extaz in fata surasurilor mai mult decat binevoitoare schimbate de comisarul Frattini cu romanca Monica Macovei sau cata vreme o politiciana de doi bani in tara sa, precum legendara Emma Nicholson, a fost si este primita pe meleagurile lui Baba Novac mai ceva decat Sfanta Varvara aterizata la Otopeni?!
Se intelege ca demnitarul din Romania care are dreptul de a face o astfel de numire trece, la randu-i, drept mare Jupan.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a sesizat aceasta bizara percepere publica a desemnarii Comisarului european. De aceea a pornit o batalie pentru a sublinia fara echivoc faptul ca el e cel care desemneaza pe romanul care-l va apuca pe Dumnezeu de un picior. Precizam: nu PNL, nu guvernul, ci el. Asa s-a ajuns la numirea lui Varujan Vosganian. Dintre toti cei de pe lista, Varujan Vosganian era perceput ca fiind un om de-al premierului. Imitandu-l pe Traian Basescu, premierul a tinut sa arate ca la o adica si el poate decide sub semnul: asa vor muschii mei!
Daca Varujan Vosganian devenea Comisar european, asumarea exclusiva a desemnarii de catre Calin Popescu Tariceanu s-ar fi soldat cu un urias beneficiu de imagine, dar mai ales de putere, pentru premier.
Prin esecul de proportii al desemnarii, toate aceste lucruri s-au intors impotriva lui Calin Popescu Tariceanu.
Premierul a devenit responsabil de ceea ce romanii spun: ne-am facut din nou de ras.
Unde a gresit Calin Popescu Tariceanu?
Intr-un punct pe care-l putem considera pantecele moale al personalitatii sale.
N-a luat in calcul uriasa disponibilitate a lui Traian Basescu de a lovi fara scrupule.
N-are nici un rost sa ne prefacem ca nu vedem. Campania de scoatere din joc a lui Varujan Vosganian a fost orchestrata de Traian Basescu: de la reactia disproportionata a europarlamentarilor socialisti, sub influenta directa a actualei conduceri a PSD, supusa total lui Traian Basescu, pana la afacerea cu trecutul de informator al lui Varujan Vosganian.
M-a amuzat sa-i aud pe jurnalistii independenti intrebandu-se: sa fie, oare, Traian Basescu atat de inconstient incat sa riste compromiterea Romaniei de dragul intereselor sale?!
M-a amuzat, deoarece o astfel de intrebare trebuia sa si-o puna respectivii inaintea celui de-al doilea tur al prezidentialelor, cand Traian Basescu a lansat acuzatia mincinoasa cu fraudarea primului tur de scrutin.
O asemenea acuzatie nu infatisa Romania ca o tara ce n-a reusit sa atinga standardele de civilizatie europeana nici dupa 14 ani de tranzitie?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.