Delegatia Permanenta a PNL si-a anuntat ieri intregul sprijin pentru senatorul Varujan Vosganian, in pofida recentelor atacuri mediatice cu care acesta a fost improscat. In spatele usilor inchise, Vosganian a insistat ca acuzatiile de colaborare c
Delegatia Permanenta a PNL si-a anuntat ieri intregul sprijin pentru senatorul Varujan Vosganian, in pofida recentelor atacuri mediatice cu care acesta a fost improscat. In spatele usilor inchise, Vosganian a insistat ca acuzatiile de colaborare cu Securitatea sunt "lucraturi" cusute cu ata alba, lansate de pesedistii lui Geoana. SIE a raspuns in mod oficial ca nu detine nici o informatie fata de presupusele legaturi cu Securitatea ale senatorului PNL. De asemenea, Colegiul CNSAS se pregateste sa-l verifice, o data-n plus, pe Vosganian. Liderii liberali au sarit la gatul premierului Tariceanu, nemultumiti de trocul pe care acesta l-a incheiat cu presedintele Basescu. Deputatul Dan Rusanu a incercat limitarea prerogativelor lui Tariceanu propunand infiintarea functiei de presedinte executiv al PNL. Desi liberalii s-au reunit pentru a discuta strategia post-aderare si probleme interne de partid, dezbaterile din Delegatia Permanenta au fost deturnate si acaparate de cazul Vosganian.
Tariceanu a fost luat la "trei-pazeste"
Liderii liberali Ludovic Orban, Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Norica Nicolai si Radu Rusanu au criticat ieri, in cadrul Delegatiei Permanente a PNL, trocul politic pe care Tariceanu l-a parafat impreuna cu presedintele Basescu. Surse parlamentare ne-au declarat ca, nemultumit de prestanta sefului pe linie de partid, Rusanu a cerut chiar infiintarea functiei de presedinte executiv, demnitate care ar stirbi din plin prerogativele lui Tariceanu. Situatia presedintelui PNL este de-a dreptul delicata in conditiile in care Tariceanu a fost pus la zid, la scena deschisa, de lideri marcanti ai principalului partid de guvernamant. Ludovic Orban, Radu Rusanu, Puiu Hasotti si Crin Antonescu l-au acuzat pe premier ca a plecat capul in fata dictatelor lui Basescu, liberalii pierzand astfel controlul MApN. O alta critica a tintit maniera in care Tariceanu gaseste de cuviinta sa ia deciziile, in cadru restrans al propriilor apropiati, neglijand astfel punctul de vedere al altor lideri. Totodata, spun sursele citate, Antonescu i-a atras atentia premierului ca din postura de sef al Executivului neglijeaza partidul. Mai mult chiar, liderul de la Camera l-a avertizat pe Tariceanu ca nu se va mai putea baza pe sustinerea sa decat in momentul in care va pune piciorul in prag presiunilor venite de la Cotroceni si de la liderii PD.
Rebelii amenintati
Presedintele liberalilor din Capitala, Ludovic Orban si-a manifestat nemultumirea ca, in prezent, deciziile importante in partid sunt luate numai de un grup restrans de lideri. Oamenii premierului au contrabalansat imediat atacul acuzandu-l pe Orban ca este mai mereu plecat din tara atunci cand se pune problema statuarii de decizii. "Cand s-a discutat cazul Mona Musca erai plecat in Grecia, iar cand s-a transat cazul Atanasiu erai in Germania. Ce vina avem noi ca esti mereu plecat?", l-au apostrofat intimii lui Tariceanu pe Orban. In momentul in care Rusanu a propus infiintarea functiei de presedinte executiv, spiritele s-au incins in sala de sedinta. Mai mult chiar, tanarul Bogdan Olteanu nu s-a sfiit sa ii ameninte voalat pe rebeli. El l-a avertizat pe Rusanu ca o astfel de functie poate fi decisa numai de Congresul PNL, for care va putea, de asemenea, sa-i schimbe si pe vicepresedintii partidului care nu au prea dat randament. Sursele ne-au povestit ca, simtindu-se vizat, Rusanu a lasat-o imediat moale cu acest gen de initiative.
"O lucratura interna"
In momentul in care senatorul Varujan Vosganian a dat glas suspiciunilor privitoare la cine ar putea fi in spatele atacului mediatic la adresa sa, focul anti-Tariceanu a rabufnit din nou. El s-a plans ca, desi au batut palma cu Tariceanu, democratii lui Boc i-au bagat bete-n roate la Bruxelles facandu-i lobby negativ pe langa popularii europeni, carora li s-au alaturat socialistii europeni. La auzul vestilor de rau augur, grupul nemultumitilor a sarit din nou la gatul premierului spunand ca trocul facut cu Basescu este de-a dreptul neproductiv pentru PNL. Sursele liberale au mai spus ca Varujan Vosganian le-a explicat colegilor liberali ca scandalul iscat odata cu nominalizarea sa pentru postul de comisar european din partea Romaniei este "o lucratura interna". Purtatorul de cuvant al PNL a mai spus ca discutia cu Barroso a fost "complexa", fiind discutat chiar si un articol de presa din 1996 care il viza pe senatorul PNL. Vosganian le-a spus de mai multe ori colegilor din Delegatia Permanenta ca nu are nici o legatura cu Securitatea. Desi sedinta Delegatiei Permanente era destinata adoptarii strategiei politice a PNL, cazul Vosganian a monopolizat discutia, fapt pentru care, astazi, liberalii se reunesc din nou pentru a dezbate viitorul PNL in Alianta si ca partid aflat la guvernare. De altfel, daca Tariceanu a fost luat la trei pazeste de o mana de lideri, acuzatiile la adresa "prietenilor" democrati au fost omniprezente. Mai exact, majoritatea liderilor PNL si-au manifestat suspiciunea fata de strategia politica pregatita de Biroul Permanent spunand ca nu prea intrezaresc solutiile politice ce pot duce la prelungirea protocolului Aliantei.
Nici un fel de colaborare cu Securitatea
La finalul Delegatiei, Varujan Vosganian a negat orice colaborare cu Securitatea si a respins informatiile referitoare la finantarea sa de catre oameni de afaceri. "Nu am avut niciodata niciun fel de colaboare cu nici un fel de organ al Securitatii", a spus Vosganian. "Este cu totul neverosimil ca un merceolog de la fabrica de spirt-drojdie Bragadiru, care nu a parasit niciodata Romania, sa fie membru al unei structuri secrete a serviciului de informatii externe", a precizat el. In privinta informatiilor potrivit carora s-ar afla pe "statul de plata" al unor magnati, senatorul liberal a declarat ca exista o diferenta intre finantarea unei formatiuni politice si finantarea unei persoane. Vosganian a calificat drept "trunchiate, rauvoitoare si lipsite de temei" informatiile ajunse la CE. "Nu am niciodata nici un fel de colaborare cu niciun fel de organ al Securitatii si, asa cum si CNSAS si SIE au spus, nu exista nici un fel de document care sa faca trimitere la nici un fel de colaborare a mea cu fosta Securitate sau cu DIE, inainte de 1989", a spus el, apreciind ca aparitia acestor informatii constituie "o tentativa de manipulare", iar "sursele sunt elocvente in aceasta privinta". El a relatat ca l-a informat pe Barroso ca in 1989 a fost ranit si arestat la Jilava pentru participarea la Revolutia din decembrie, "lucru destul de improbabil pentru un colaborator al structurilor informative". Vosganian i-a avertizat pe cei care au preluat informatia referitoare la colaborarea sa cu Securitatea ca "vor trebui probabil sa dea niste explicatii in fata Justitiei".
"Nu am fost niciodata salarizat de altcineva"
In privinta acuzelor despre pretinsa sa salarizare de catre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, reprezentantul PNL a tinut sa arate ca din 1990, singurele sale venituri au fost cele pe care le-a primit in calitatea sa de senator, in calitatea sa de lider al Uniunii Armenilor sau de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor si dividendele de la cele doua microintreprinderi la care este actionar. "Nu am fost niciodata salarizat de altcineva sau de vreo firma privata. Nu am fost niciodata consilier al unui om de afaceri sau al vreunei institutii. Am evitat orice implicare de acest fel si de aceea am refuzat si orice pozitie in vreun consiliu de administratie", a precizat Vosganian. El a dezvaluit ca informatiile referitoare la salarizarea sa de catre Vantu s-au bazat pe unele declaratii ale lui Traian Basescu, din campania electorala. Vosganian a aratat ca l-a dat in judecata pe Basescu pentru calomnie, dar acesta, pe atunci lider al PD, a spus, ulterior, ca a folosit informatiile respective pentru ca era campanie electorala, si ca, dupa ce le-a verificat, s-au dovedit a fi neadevarate, drept care si-a cerut scuze. Pe 15 mai, Vosganian si Basescu s-au impacat si procesul s-a oprit, potrivit senatorului liberal. El a mai spus ca "in legatura cu finantarea UFD (de catre Vantu - n.r.), este cu totul alta chestiune". "Curtea de Conturi a facut verificarile necesare. UFD a tiparit in Monitorul Oficial aceasta finantare, deci nu a tinut-o secreta. Curtea de Conturi a stabilit, prin controlul efectuat in anul 2001, ca acesti bani au fost utilizati in scopurile in care au fost dati, si anume pentru salarizarea personalului si pentru alte activitati cu caracter politic. Nu exista in documentele Curtii de Conturi nicio suspiciune privind deturnarea acestor fonduri", a precizat el.
Nici un repros de la Barroso
Vosganian a sustinut ca Barroso nu i-a facut nici un repros. "Mi-a spus un lucru care mi s-a parut foarte firesc in legatura cu ceea ce a aparut in presa romaneasca: sa ii oferim argumentele pentru ca dansul sa le poata contracara atunci cand aceste stiri de presa vor ajunge si pe birourile altor parlamentari europeni", a aratat reprezentantul PNL, adaugand ca a trimis la Comisia Europeana explicatii referitoare la toate aceste acuze, inclusiv argumentatia oferita de CNSAS legata de lipsa oricaror dovezi in legatura cu posibila sa colaborare cu fosta Securitate. "In legatura cu ziua de ieri, vreu sa cer scuze tuturor, insa mi s-a solicitat din partea oficialilor UE sa nu dau ieri absolut nici o declaratie. Acesta este motivul pentru care am evitat intalnirea cu presa, nu pentru ca as fi avut ceva de ascuns", a declarat Vosganian. (Razvan GHEORGHE)
CNSAS il mai verifica o data
Colegiul CNSAS ar putea sa ia o noua decizie in ceea ce priveste posibila colaborare cu Securitatea a lui Varujan Vosganian, dupa ce premierul a cerut institutiei o noua verificare a candidatului roman la functia de comisar european. "Am primit documentul de la premier. Hartia este pe biroul presedintelui Secasiu", au declarat ieri, pentru Mediafax, surse din Colegiu. Potrivit acestor surse, in urma solicitarii premierului, CNSAS va transmite din nou detinatorilor de arhive solicitarea ca acestea sa furnizeze Colegiului orice document de arhiva legat de Vosganian. "Vom cere din nou tuturor detinatorilor de arhive documente despre domnul Vosganian, mai cu seama Serviciului de Informatii Externe", au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, un nou verdict al CNSAS in cazul Vosganian ar urma sa fie dat saptamana viitoare, "data fiind amploarea si urgenta acestui caz". "Totul depinde de rapiditatea detinatorilor de arhive", au apreciat sursele citate. (Mediafax)
Basescu: "Va garantez ca nu exista dosar"
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Campu lui Neag, ca Varujan Vosganian nu a colaborat cu Securitatea si ca nu exista nici un dosar de colaborator al acestuia. "Am intrebat serviciile si inainte si dupa aparitia articolului daca Varujan Vosganian are dosar de colaborator al Securitatii si va garantez ca nu exista. Informatia a aparut dupa discutia cu Barosso si nu a avut practic nici o influenta", a sustinut Basescu, citat de Mediafax. El a aratat ca nu crede ca ar fi o lupta a partidelor politice, in conditiile in care primului-ministru i s-a cerut o nominalizare pentru candidatura unui comisar european. "In problema dosarului lui Varujan Vosganian, va pot asigura ca am toate garantiile ca nu exista un asemenea dosar, sigur in masura in care serviciile secrete nu si-ar putea permite sa ma dezinformeze, ceea ce ar fi extrem de grav. Am informatii atat de la sefii serviciilor, cat si de la adjunctii lor", a subliniat presedintele. Seful statului s-a aflat la Campu lui Neag pentru a inspecta stadiul lucrarilor executate la drumul national 66A Campu lui Neag-Herculane, care va face legatura intre Valea Jiului si judetul Caras Severin. (A.H.)
SIE nu detine date
Serviciul de Informatii Externe (SIE) l-a informat oficial, ieri, pe premierul Calin Popescu Tariceanu, ca nu detine date privind presupusa legatura a lui Varujan Vosganian, nominalizat pentru postul de comisar european, cu Centrul de Informatii Externe (vezi facsimil). "Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a primit astazi (vineri - n.red.), la ora 14.30, raspunsul Serviciului de Informatii Externe (SIE) la solicitarea adresata oficial in aceasta dimineata de a verifica sustinerile din articolul publicat astazi de cotidianul Jurnalul National. Raspunsul primit arata ca SIE nu detine informatii privind presupusa legatura a lui Varujan Vosganian cu Centrul de Informatii Externe", se precizeaza intr-un comunicat de presa difuzat de Palatul Victoria. (O.B.)
Alte candidaturi contestate
Decizia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a amana luarea unei decizii in cazul confirmarii candidaturii comisarului propus de Romania ar putea fi o incercare de evitare a unei situatii delicate in Parlamentul European, dupa o criza similara cu care s-a confruntat in 2004, transmite Mediafax. La 1 noiembrie 2004, echipa condusa de Jose Manuel Durao Barroso urma sa preia conducerea Comisiei Europene, in conditiile in care mandatul Executivului condus de Romano Prodi expira la 31 octombrie. Dar unii membri ai echipei alcatuite de Barroso au fost contestati de deputatii europeni, fapt care a condus la o criza constitutionala, fortandu-l pe seful CE sa amane votul Parlamentului European pentru a-si putea remania echipa. Principala cauza a crizei din 2004 a constituit-o desemnarea italianului Rocco Buttiglione (foto) in functia de comisar pentru Justitie. Vederile sale conservatoare referitoare la homosexuali si la statutul femeilor au atras un vot negativ al Comisiei pentru Libertati Civile din Parlamentul European, desi Buttiglione primise aprobarea Comisiei Juridice a PE. Scandalul Buttiglione era la acea vreme un nou episod in disputa dintre liderul Grupului Socialist din PE, germanul Martin Schulz, si premierul italian Silvio Berlusconi, care il comparase pe Schulz cu "un gardian dintr-un lagar nazist". Fostul ministru ungar de Externe, socialistul Laszlo Kovacs, nu a reusit sa ii convinga pe eurodeputati ca era suficient de competent pentru a prelua portofoliul Energiei. Din aceste cauze, seful Comisiei a decis mutarea sa in functia de comisar pentru Taxe. Fostul presedinte al Parlamentului leton, Ingrida Udre (ecologista eurosceptica), desemnata initial pentru functia de comisar pentru Taxe, nu a putut oferi suficiente clarificari intr-un scandal in care era acuzata de nereguli financiare. Ea a fost inlocuita de Andris Piebalgs, fost ministru de Finante, propusa ulterior pentru portofoliul Energiei. La 18 noiembrie, Parlamentul European a votat in favoarea investirii noii echipe a lui Barroso, care si-a preluat atributiile la trei saptamani dupa termenul stabilit initial. (D.E.)
Comentariile presei internationale
"Bucurestiul si-a inceput drumul in Europa cu stangul"
Presa internationala acorda o atentie deosebita demersurilor Romaniei si Bulgariei pentru desemnarea comisarilor europeni, cele mai multe publicatii evocand dificultatile intampinate de candidatul Romaniei, Varujan Vosganian, informeaza Mediafax. "Bucurestiul si-a inceput drumul in Europa cu stangul", noteaza BBC: "Desemnarea lui Varujan Vosganian in functia de comisar european risca sa fie sortita de la inceput esecului. Barroso a desemnat-o pe Meglena Kuneva, candidata din partea Bulgariei, drept comisar european pentru Protectia Consumatorilor. Nu e exclus ca Vosganian, care e deja serios contestat de Grupul Socialist din Parlamentul European, sa fie inlocuit", comenteaza BBC.
"Desemnarea comisarului bulgar confirmata, omologul roman contestat", titreaza cotidianul francez Les Echos. "Jose Manuel Barroso a acceptat sa incredinteze comisarului bulgar portofoliul Protectiei Consumatorilor, in timp ce desemnarea comisarului roman pare sa ridice probleme serioase", comenteaza publicatia franceza. "Romania probabil va fi trebui sa propuna un alt candidat", este concluzia Les Echos.
"Numirea comisarului roman ridica semne de intrebare", completeaza EUObserver. "Presedintele Comisiei Europene a acceptat propunerea Bulgariei, dar a amanat confirmarea candidatului roman, desi s-a intalnit cu el la Bruxelles", subliniaza agentia Reuters. La randul sau, Financial Times aduce in atentie presupusele legaturi ale lui Vosganian cu oameni de afaceri romani.
"Candidatul Bucurestiului pentru functia de comisar UE a fost subiectul unor intense dezbateri in cercurile europene, pe fondul criticilor ca nu este o personalitate cunoscuta si ar fi avut legaturi cu oameni de afaceri", explica publicatia britanica. (D.E.)
Adrian Severin, euro-observator PSD la PE
"Subiectul nu exista la Bruxelles"
"PSD nu a facut si nici nu face lobby negativ sau pozitiv. PE a spus ca are o serie intreaga de chestiuni de clarificat, iar Varujan Vosganian va intra in procedura audierilor si apoi vom sti rezultatul. Toate discutiile nu au un efect direct asupra rezultatului, ele sunt de natura sa deterioreze imaginea Romaniei. Nimeni nu e interesat la Bruxelles de colaborarea cu Securitatea, poate doar in cazul in care ar fi vorba de o incalcare a drepturilor omului. Deocamdata acest subiect nu a fost adus in discutie, subiectul nu exista la Bruxelles. Dezmintirile nu sunt importante decat pentru Romania. Varujan Vosganian va trebui in schimb sa raspunda la intrebari legate de Uniunea Europeana prin care sa demonstreze daca are cunostinte legate de acest subiect. Al treilea lucru este legat de convingerile sale politice, de relatiile pe care le are cu diverse persoane sau personalitati din Romania. Aceste chestiuni au fost aduse la cunostinta publica. Daca lucrurile vor merge sau nu bine, ramane sa vedem". (R.A.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD
"Lobby puternic"
"In mod normal, o astfel de candidatura nu are cum sa reuseasca prin forte proprii, ci doar printr-un sprijin sustinut in familia europeana. Trebuie sa aiba loc discutii, negocieri, pentru ca nu este suficienta doar o nominalizare de la Bucuresti. Altfel nu se rezolva nimic. Trebuie sprijinit printr-un lobby puternic si singura varianta ar fi ca PNL sa ceara partidelor sa faca lobby in Parlamentul European. Astfel sansele vor fi foarte mari indiferent de ceea ce se discuta legat de un dosar de Securitate sau nu". (R.A.)
Radu Berceanu, vicepresedinte PD
Sunt convins ca va fi acceptat
Vicepresedintele PD Radu Berceanu a declarat ieri ca este convins ca Varujan Vosganian va fi acceptat pe postul de comisar european de forurile de conducere ale UE, informeaza NewsIn. Ministrul Transporturilor a calificat informatiile referitoare la posibila colaborare a lui Vosganian cu Securitatea drept "manipulari", dar a recunoscut ca nu stie cine se afla in spatele acestora. "Nu stiu de unde ar putea sa vina aceste acuze la adresa lui Varujan Vosganian", a comentat Radu Berceanu. Liderul democrat a recunoscut, totodata, ca neacceptarea imediata a candidatului Romaniei la postul de comisar european creeaza o problema serioasa Aliantei DA. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.