Integrarea in UE va fi un examen extrem de dificil pentru IMM. Pe de o parte, potrivit declaratiei lui Leonard Orban, negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, cifra de afaceri a firmelor mici si mijlocii va creste de patru ori pana in anul 2013 fata de

Integrarea in UE va fi un examen extrem de dificil pentru IMM. Pe de o parte, potrivit declaratiei lui Leonard Orban, negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, cifra de afaceri a firmelor mici si mijlocii va creste de patru ori pana in anul 2013 fata de nivelul din 2004. Astfel, contributia IMM la Produsul Intern Brut se va majora de la 66,8% la 80%.
Pentru a rezista, insa, concurentei puternice de pe piata unica, IMM trebuie sa realizeze investitii. "Daca vom analiza cheltuielile pe care IMM trebuie sa le realizeze dupa integrarea in Uniunea Europeana, vor fi de zece ori mai mari decat nivelul inregistrat in prezent", a spus Orban. In mare parte, succesul lor va depinde de modul cum vor sti sa profite de banii europeni.

Creste ponderea locurilor de munca in IMM

Ponderea locurilor de munca in IMM va creste in anul 2013 la 75%, de la 56% in 2004.
In randurile firmelor mici si mijlocii vor aparea si cele mai multe companii noi, dar si cele mai multe falimente. Unele companii vor face fata dificultatilor pietei unice, iar statul nu va putea sa sprijine firmele care vor avea probleme decat in masura limitata, potrivit lui Orban.
Din punctul de vedere al gradului de absorbtie a fondurilor europene, parerile reprezentantilor firmelor mici si mijlocii sunt impartite. "Experienta statelor care au aderat la UE inaintea noastra a aratat ca, in primul an, doar 10-15% din fondurile europene au fost cheltuite. S-ar putea sa ne facem iluzii cu privire la aceste fonduri", a declarat Marian Filimon, vicepresedinte al CNIPMMR.
Neculai Vitelaru, vicepresedinte al CNIPMMR, spune, insa, ca fondurile vor putea fi accesate in proportie semnificativa, daca procedurile de acordare a finantarilor vor fi transparente.
"IMM au nevoie de bani si vor sa acceseze aceste fonduri. Fondurile derulate prin intermediul programelor derulate de Agentia pentru IMM sunt cheltuite in proportie de 100%, tocmai pentru ca sunt proceduri transparente.", a spus Vitelaru. In ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE, Bogdan Pascu, ministrul de stat pentru activitatile din domeniul mediului de afaceri si IMM, este foarte pesimist. Oficialul roman crede ca Romania nu va putea beneficia de fonduri structurale in primele sase luni ale anului viitor, deoarece nu au fost finalizate procedurile de accesare a programelor postaderare.
"Programele si normele de aplicare prin care se vor derula fondurile structurale urmeaza sa fie finalizate pana la jumatatea anului viitor, urmand sa fie operationale din al doilea semestru al anului 2007", a adaugat Pascu. El este de parere ca IMM ar trebui sa profite de acest interval de timp si sa se informeze cu privire la modalitatile de accesare a fondurilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.