Editura Compania a lansat de curand volumul de "povestiri din secolul trecut" al Adrianei Bittel, "Cum incarunteste o blonda". Culegerea de fata cuprinde textele din volumul "Iulia in iulie" si din "Somnul dupa nastere", ordonarea insa fiind noua ast
Editura Compania a lansat de curand volumul de "povestiri din secolul trecut" al Adrianei Bittel, "Cum incarunteste o blonda". Culegerea de fata cuprinde textele din volumul "Iulia in iulie" si din "Somnul dupa nastere", ordonarea insa fiind noua astfel incat se reconfigureaza o carte de sine statatoare. "Lumea anilor '80, cu multe din cotloanele sale in care mai palpaia, umila si totusi salbatica, viata. Nu doar cea intima, cu izvoare personale si notatii minimaliste, ci si scena mare, sociala si politica, a unui sistem care inspira lehamitesi cerea evazionism. (...) Singura pledoarie pentru valoarea mormantalului deceniu se intrevede in chiar paginile care l-au fixat, si nu doar cu talent, ci si cu apetit documentar, de parca Adriana Bittel s-ar fi temut sa nu se aleaga praful cu totul de vietile noastre.", descrie Adina Keneres volumul aparut la editura Compania.
O alta aparitie recenta a aceleiasi edituri este "Viata lui C. Stere" de Z. Ornea, cu un cuvant inainte al lui Mircea Anghelescu. "Cartea aceasta reprezinta, pentru mine, inainte de toate, o inalta datorie morala. Meditez si visez la ea de aproape patru decenii, poate de cand in Botosanii mei liceali incepusem sa citesc colectia Vietii romanesti.", este marturisirea autorului plasata la inceputul volumului. "Cartea aceasta vrea sa reconstituie, intr-o naratiune coerenta, viata unei personalitati cum sunt putine si care merita sa fie cunoscuta, pretuita si iubita." Despre personalitatea lui Constantin Stere, Mircea Anghelescu afirma in Cuvantul inainte: "Basarabean venit in tara la aproape treizeci de ani, dupa opt ani de exil in Siberia in urma activitatii sale in cercurile narodnice din Chisinau, Constantin Stere a adus intr-un mediu politic populat intr-o buna parte cu eroi desprinsi din piesele lui Caragiale o unda dramatica de seriozitate, de credinta in principii, de perseverenta si de inflexibilitate." (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.