De la realizarea primului cocteil, practicile de preparare a acestei bauturi au devenit astazi, adevarate reguli.

Conform Ghidului cocteilurilor, aceasta bautura trebuie sa fie pregatita din apa distilata sau de izvor, iar ingredientele sa fie de cea mai buna calitate. Cocteilurile care contin in compozitia lor lichior si vin pot fi preparate in avans, iar cele pe baza de sucuri de fructe si zahar se realizeaza in momentul servirii lor. Garniturile trebuie alese cu mare grija, atat pentru savoare, cat si pentru aspectul estetic. Un cocteil poate fi obtinut cu ajutorul unui shaker, prin amestecarea cu o lingurita de bar intr-un pahar de amestecs sau prin mixarea in blender. Paharele se pastreaza la congelator inainte de prepararea unui cocteil, iar bautura se serveste foarte repede ca sa nu isi piarda din prospetime.

Fructele, paiele si betisoarele din plastic sau lemn se folosesc pentru decor. Ciresele sunt indicate pentru decorarea cocteilurilor dulci, in timp ce lamaile pentru cele seci. Nuca de cocos, ananasul sau portocala pot fi scobite si astfel folosite in loc de pahare.