Tarifele la gazele naturale furnizate populatiei vor creste, incepand cu 11 noiembrie, cu valori cuprinse intre 8,1% si 8,5%, ca urmare a scumpirii gazelor din productia interna, pe fondul divergentelor intre producatori si distribuitori, se arata in
Tarifele la gazele naturale furnizate populatiei vor creste, incepand cu 11 noiembrie, cu valori cuprinse intre 8,1% si 8,5%, ca urmare a scumpirii gazelor din productia interna, pe fondul divergentelor intre producatori si distribuitori, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Astfel, pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an, unde se incadreaza cea mai mare parte a populatiei, metrul cub de gaze livrat de Distrigaz Sud va costa 10.847 lei vechi, iar cel livrat de E.On Gaz Romania (fost Distrigaz Nord) - 10.842 lei.
Decizia de majorare a pretului gazelor a fost luata ieri, intr-o sedinta de urgenta a Consiliului Consultativ al ANRGN. Institutia anuntase, la mijlocul lunii septembrie, ca preturile finale reglementate la gaze urmau sa ramana nemodificate pana la sfarsitul acestui an.
Aceasta crestere a tarifelor a fost determinata de majorarea pretului pentru gazele din productia interna, de la 330 lei/1.000 metri cubi (circa 118 dolari/1000 mc), nivelul calculat anterior de ANRGN pentru trimestrul al patrulea, la 397,5 lei/1.000 mc (circa 143 dolari/1000 mc).
ANRGN a aratat ca recalcularea preturilor a avut loc pentru ca nu au fost solutionate divergentele intre producatorii si distribuitorii de gaze naturale, legate de pretul de achizitie a gazelor. "Pe parcursul celor cateva zile cu temperaturi scazute din luna octombrie, Dispeceratul National de Gaze Naturale a informat ANRGN despre scaderea semnificativa a presiunilor in sistemul national de transport, de natura a afecta siguranta in functionare si continuitatea in livrarea gazelor naturale, determinate de lipsa contractelor de aprovizionare si, pe cale de consecinta, a cantitatilor de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului, in special din sectorul rezidential", se spune in comunicat.
Recalcularea preturilor finale la consumatori este o masura menita sa permita incheierea acestor contracte. "ANRGN se afla in situatia de a nu putea respecta decizia initiala de mentinere a preturilor la consumator in trimestrul al patrulea 2006, dar, avand in vedere situatia creata, considera preferabila securitatea alimentarii consumatorilor cu gaze, chiar daca la un pret mai mare, decat sa mentina un pret scazut al gazelor naturale, dar fara a avea siguranta furnizarii acestora", se mai arata in comunicat.
BNS: "Guvernul dauneaza grav nivelului de trai"
Blocul National Sindical (BNS) acuza Guvernul Romaniei de incompetenta si il considera direct responsabil de reducerea nivelului de trai al populatiei ce va urma cu siguranta in aceasta iarna. Mai mult, sindicalistii cer Consiliului Concurentei sa se sesizeze de urgenta si sa ia masuri fata de situatia actuala pe care o considera anticoncurentiala in privinta Petrom. Pretul gazelor naturale la consumatorii casnici va creste pentru ca autoritatile nu au fost in stare sa aprobe o hotarare prin care sa mentina pretul productiei interne la nivelul de 330 lei/1000 mc, acuza BNS intr-un comunicat de presa. "Adoptarea unei HG privind mentinerea pretului productiei interne la nivelul mentionat (pret pe care ANRGN il considera suficient pentru acoperirea costurilor si obtinerea unei marje de profit) ar fi luat o povara de pe umerii populatiei, cel putin pana la sfarsitul anului. Mentionam ca proiectul HG fusese avizat de Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Integrarii, Cancelaria Primului Ministru si avea sustinerea Consiliului Concurentei. Mai mult decat atat, din prostie sau rea credinta, au permis companiei Petrom sa capete o pozitie de forta pe piata gazelor, dand posibilitatea acestei companii sa impuna in mod nejustificat majorarea pretului in prag de iarna", se mai arata in comunicat. Sindicalistii afirma ca aceasta crestere pe care ANRGN a fost obligata sa o accepte a fost impusa de politica Petrom in ceea ce priveste pretul gazului din productie interna.
BNS ii considera direct responsabili de aceasta situatie pe cei care au negociat si acceptat un contract de privatizare ce a plasat Petrom pe o pozitie de forta, precum si pe membrii Guvernului Romaniei care nu au fost in stare sa aprobe un proiect de hotarare. Sindicatele atrag atentia si asupra companiei Romgaz care, "desi nu a actionat fatis precum Petrom, profita in tacere de aceasta situatie".
Factura la caldura - 70% pierderi
Aproape 70% din factura populatiei la energia termica reprezinta contravaloarea pierderilor de caldura, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.
"In Romania, energia termica livrata consumatorilor casnici se pierde intr-un mod aproape incredibil. La 100 de lei platiti pentru agentul termic livrat, aproape 70 de lei reprezinta costul pierderii", a afirmat Seres. El a adaugat ca un consum energetic "inteligent" ar determina reducerea facturilor. El a precizat ca, in urmatorii patru ani, Romania trebuie sa atinga o cota de utilizare a energiei din surse regenerabile de 33% din consum, potrivit reglementarilor internationale preluate de legislatia interna. "Am avut o serie de intalniri cu reprezentantii marilor companii petroliere din Romania, care si-au manifestat interesul pentru constructia de rafinarii de biocarburanti in Romania", a mentionat Seres. Conform acestuia, distribuitorii de electricitate vizeaza, la randul lor, derularea unor proiecte in sectorul energiei eoliene. Pe de alta parte, Seres a precizat ca Romania intentioneaza sa dezvolte cu precadere capacitati de productie in domeniul hidroenergetic si in cel nuclear. "Potentialul hidroenergetic al Romaniei este exploatat in proportie de 48%. Intentionam sa crestem gradul de exploatare a apei pentru energie pana la 70% in anul 2025. In paralel, vom dezvolta programele nucleare", a afirmat ministrul, care a amintit si de programele de atragere de investitii pentru modernizarea termocentralelor. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.