Presedintele de la Chisinau iar s-a suparat pe Romania. La un moment dat, mi s-a parut ca s-a suparat si pe Ucraina, doar ca, de fapt, tot pe Romania a casunat. Cand a inaugurat terminalul petrolier de la Giurgiulesti, Vladimir Voronin a mai dezvalui
Presedintele de la Chisinau iar s-a suparat pe Romania. La un moment dat, mi s-a parut ca s-a suparat si pe Ucraina, doar ca, de fapt, tot pe Romania a casunat. Cand a inaugurat terminalul petrolier de la Giurgiulesti, Vladimir Voronin a mai dezvaluit cate ceva din conceptia lui despre tarile vecine: "Unii doresc sa ne urce in trenul lor pentru a ne duce in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastre materne, sa ne spuna ca istoria noastra nu-i a noastra, ci cu totul alta. Nu putem ceda necontenit din scopurile, din interesele noastre, din dorinta si vointa cuiva - a vecinilor, a prietenilor, strategici, nu prea strategici, de diferite nuante si cu diferite scopuri".
Aluzie clara la Romanie: de parca oamenii politici de la Bucuresti n-ar avea altceva de facut decat sa traverseze cu de-a sila republicanii lui Voronin in Uniunea Europeana. Visul european al locuitorilor din stanga Prutului nu a fost inoculat pe cai oculte. Mai degraba a venit prin transferurile bancare ale celor care au reusit sa se stabileasca fie in Romania, fie in tari ale Europei occidentale. Odata cu banii, natural, a venit si ideea: in partea cealalta se traieste mai bine! Nu e nevoie de cine stie ce propaganda cand printr-un mandat postal de 100 de euro primesti salariul pe cateva luni de zile.
Apoi apare marota cu limba si istoria moldoveneasca. In primul rand vreau sa-i transmit amicului Voronin ca inca nu am intalnit vreun austriac sau elvetian care sa nege cu atata hotarare ca el nu vorbeste limba germana, ci limba austriaca sau elvetiana. Asta ca sa lasam la o parte faptul ca intreaga legislatie de la Chisinau este scrisa in cea mai curata limba romana, preferatul lui Voronin, Vasile Stati nefiind in stare sa scrie nici un alineat de lege folosind exclusiv cuvintele din dictionarul sau.
La Giurgiulesti, Voronin a sarit si la beregata Ucrainei: "Daca rasfoim filele istoriei si ne uitam la harta Moldovei de la jumatatea mileniului trecut, Moldova era o tara asezata teritorial si geografic in centrul Europei, cu un teritoriu mare, mult mai mare fata de alte tari care sunt astazi in jurul nostru. Au ciupit si la sud, si la nord, vor si astazi sa ciupeasca in jurul problemei transnistrene". Aluzia e clara: Ucraina s-a capatuit de la Stalin cu nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Iar Voronin mai avea putin si vorbea si de "ciupiturile" de la vest. Pana una-alta terminalul de la Giurgiulesti pare sa serveasca mai degraba proiectului ucrainean care poarta numele de canalul Bastroe - dupa anuntul de curand de la Kiev ca vor fi reluate lucrarile...
Kievul si Chisinaul danseaza un tangou ciudat: dupa ce in martie Ucraina a promis (destul de greu, ce-i drept) sprijin total pentru limitarea contrabandei transnistrene, in septembrie a blocat accesul feroviar al Republicii Moldova, permitand astfel reluarea traficului tiraspolean. Ucraina si Republica Moldova par a fi intrate intr-o cursa pentru castigarea simpatiei moscovite.
Pe de alta parte, Voronin iar insista cu tratatul de baza intre Romania si Republica Moldova. N-ar fi nici o problema aici, doar indarjirea de a fi mentionata expres in tratat limba moldoveneasca. Din nou, aceeasi idee fixa... Deocamdata cei 400.000 de supusi ai Chisinaului care solicita cetatenie romaneasca au dat peste cap toate invartelile de dincolo de Prut. Daca la ultimul recensamant s-au declarat romani doar aproximativ 70.000 de oameni (recensamant cu cantec si presiuni, dupa cum au relevat observatorii OSCE), cele 400.000 de noi cereri dovedesc ca de fapt sunt mult mai multi cunoscatori de limba romana printre supusii lui Voronin...
Iar de la Bucuresti, din nou, aceeasi vesnica imobilitate. Ministrul Ungureanu declara cetatenia romana drept "un privilegiu, iar nu un drept" pentru oamenii din stanga Nistrului, vorbitori - nu-i asa? - de "romana usoara". Nu prea mai am multe a-i spune amicului Voronin, decat ca la Moscova nu-l mai iubeste nimeni si nu mai are nici un rost sa se caciuleasca la portile Kremlinului: au plecat comunistii de acolo, au ramas baietii cu simt practic. Iar la Bucuresti nu poate castiga foarte multa simpatie cu astfel de iesiri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.