Este un reputat director de scena, scriitor si profesor la Departamentul de Teatru al Universitatii din Cluj. In ultimii trei ani, a realizat peste 15 spectacole, pe diverse scene. Regizorul Mihai Maniutiu implineste astazi 52 de ani. ""Nu am av

Este un reputat director de scena, scriitor si profesor la Departamentul de Teatru al Universitatii din Cluj. In ultimii trei ani, a realizat peste 15 spectacole, pe diverse scene. Regizorul Mihai Maniutiu implineste astazi 52 de ani.

""Nu am avut decat public talentat""

""Anul care se incheie astazi, in viata mea, a fost un an intens si atata timp cat exista intensitate e bine. Zilele acestea repet la Theatrum Mundi, care este in mari transformari si va avea in curand deschiderea oficiala, probabil ca va avea si alt nume. Avand un nou director, are o noua directie. Va fi un teatru de proiecte, sper, foarte important in peisajul Capitalei. Ceea ce fac eu acolo se cheama «Trilogia raului». Este vorba despre trei monoloage substantiale si sunt trei autori, trei actori. Primul autor este Brigitte Schweiger, iar titlul este «La ordin, Fürher». Piesa este interpretata de Mariana Mihut. Este apoi un text care se cheama «Tinerete fara batranete», scenariul este scris de mine, dupa o carte a lui Belu Zilber. A treia piesa este o adaptare tot a mea, dupa o nuvela a lui Vladimir Sorokin, si se cheama «Cuvant de pomenire». Interpreteaza Claudiu Bleont. Premiera va fi pe 10 decembrie. Este pentru prima data cand incerc sa castig publicul cu trei monoloage, adica cu un lucru foarte, foarte dificil. De fiecare data este doar un actor pe scena si partener ii este publicul. Este un spectacol in care jumatate tine de talentul publicului. De cate ori voi avea public talentat, vor fi si spectacole bune. Pentru ca, realmente, publicul va fi partenerul actorilor. In asta consta incercarea mea, ca regizor. De ce din nou la Theatrum Mundi? Pentru ca este un loc unde experimentul si tineretea isi fac loc. Cred ca sunt inca destul de tanar pentru a experimenta.

In calitate de scriitor, din pacate, nu pregatesc nimic. In viata mai trebuie sa si renunti la cate ceva si cum lucrez enorm in teatru, aproape non-stop, a trebuit sa renunt la asta. Ma gandesc si o sa vad daca la anul va fi tot asa sau schimb putin macazul. Ma gandesc serios la asta, dar bilantul, totusi, am sa-l fac de sarbatori, cand am o perioada foarte frumoasa, foarte linistita, o perioada de familie, cand vad lucrurile mai clar. In ultima vreme am mai montat la Arad, unde m-am simtit extraordinar si cred ca am reusit unul din cele mai bune spectacole ale mele. Am facut «Iubirea Fedrei», de Sarah Kane. In strainatate, am fost in turnee cu «Electra», facuta la Teatrul din Sibiu, si pana acum nu am avut decat raspunsuri bune, nu am avut decat public talentat.

Consider ca trebuie sa muncesti foarte mult pentru a avea succes. In acelasi timp, fara noroc e cu neputinta sa ajungi undeva. E ipocrit cine spune ca in viata unui artist este nevoie doar de talent, este nevoie si de foarte mult noroc. Trebuie sa intalnesti pe cine trebuie cand trebuie, trebuie sa faci ce trebuie cand trebuie...""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.