Curand, vom putea cumpara din supermarket caviar romanesc, produs de sturionii de munte, aclimatizati la Prejmer.

Prima oara cand tanarul sef de ferma de la pastravaria din Prejmer mi-a vorbit despre... mulgerea pestilor, am crezut ca e un test de perspicacitate. Cam ca acela prin care trecuse la inceputul carierei sale un cunoscut, ziarist specializat azi in agronomie, care fusese trimis de seful sau sa scrie despre ""prasila graului"". Lamuririle mi le-a dat Ciprian Irimia, seful fermei piscicole. ""La pastravi, avem aparte exemplarele de reproducatori, pe care le mulgem de icre si lapti cu un dispozitiv special. Exista si o statie de incubare. Din icre apar puii, care se numesc «alevi» si pe care ii crestem pana ajung la greutatea de un gram. Ii tinem apoi pana la 5 grame in troci, dupa care ii trecem in canale si apoi in bazinul mare.""

STURIONI DE MUNTE. Dupa ce au experimentat si au pus la punct acest sistem pe trei specii de pastravi, specialistii prejmereni s-au avantat spre alt proiect: cresterea sturionilor de munte. ""Am inceput anul trecut, aducand de la Constanta pui de nisetru si pastruga de pana la o jumatate de kilogram, pe care i-am crescut pana la 3-4 kg. Au trecut cu bine prima iarna, ceea ce inseamna ca se pot adapta la conditiile de munte. Acum, incercam si reproducerea lor in aceleasi conditii.""

Dupa ce am dat o raita pe tot intinsul pastravariei si am vazut cu ochii mei cele ce vi le-am povestit, am inteles ca proiectul sturionilor de munte nu e o utopie, ci o sansa pentru piscicultura romaneasca.