Administratia NATO a semnat un acord prin care Ministerul Apararii Nationale certifica Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici" din Bucuresti ca singura unitate din Romania care poate stabili diagnosticul in cazul unei agresiuni
Administratia NATO a semnat un acord prin care Ministerul Apararii Nationale certifica Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici" din Bucuresti ca singura unitate din Romania care poate stabili diagnosticul in cazul unei agresiuni sau deces printre soldatii trupelor stationate in tara. Potrivit acordului, indiferent in care zona din tara s-ar produce o agresiune sau decesul unui militar din trupele NATO, acesta trebuie adus imediat la INML "Mina Minovici". Identificarea cadavrului si/sau necropsia sunt realizate, potrivit acordului, in prezenta unui delegat al administratiei NATO si al unuia al Ministerului Apararii Nationale. "Initial au venit reprezentanti din aparatul administrativ pentru trupele NATO in perioada de exercitii comune. Am discutat toate situatiile privind incidente nedorite avand ca victime soldati ai trupelor stationate la noi. Le-am aratat laboratorul si cum sunt realizate investigatiile. Cred ca nivelul ridicat la care sunt realizate testele in institut sunt deja cunoscute de autoritatile americane si europene, intrucat la noi au fost realizate mai multe analize care apoi au fost trimise in strainatate, fara legatura cu noua misiune a legistilor", a explicat, citat de Mediafax, Dan Dermengiu, directorul INML.
Obligatoriu, prin lege, cadavrele sunt transportate in afara tarii numai in anumite conditii, formolizate, in sicrie de plumb sigilate. Cuiele nu se mai scot. Aceste reglementari legate de transportul cadavrelor vizeaza orice deces, indiferent daca este militar sau civil, a mai spus Dan Dermengiu.
In schimb, acordul NATO stipuleaza clar ca daca apare o moarte violenta la o aplicatie militara langa Constanta sau oriunde altundeva pe teritoriul Romaniei, cadavrul este adus urgent la INML. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.