Dr John Akeroyd, botanist si scriitor, este autorul volumului "Peisajul istoric al satelor sasesti din sudul Transilvaniei" lansat recent de Editura Humanitas. "Aceste peisaje sunt istorice, insa nu si invechite. Dimpotriva! Alte tari europene fac ma
Dr John Akeroyd, botanist si scriitor, este autorul volumului "Peisajul istoric al satelor sasesti din sudul Transilvaniei" lansat recent de Editura Humanitas. "Aceste peisaje sunt istorice, insa nu si invechite. Dimpotriva! Alte tari europene fac mari eforturi pentru redobandirea acestui tip de peisaje ce reprezinta o resursa economica durabila atat pentru localnici, cat si pentru intreaga tara", a precizat Danut Apetrei, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Aceasta carte este prima prezentare succinta a istoriei, culturii si istoriei naturale a peisajului satelor sasesti din sudul Transilvaniei - zona de unica importanta europeana. Peisajele prezinta caracteristici istorice remarcabile: biserici fortificate, sate autentice, agricultura mixta traditionala in echilibru ecologic cu o bogatie de flora si fauna salbatice. Acest tip de peisaj s-a pierdut aproape in intregime in Europa. "Prin intermediul acestui proiect - spune Richard Moat, director executiv, Orange Romania (n.n. - toate fondurile obtinute din vanzarea de carti vor finanta activitati ale Fundatiei ADEPT, ale carei obiective sunt dezvoltarea rurala durabila si conservarea biodiversitatii in Transilvania; Fundatia este sponsorizata de Orange Romania si de Darwin Initiative - Guvernul Marii Britanii) - colaboram cu autoritatile si cu localnicii pentru a proteja patrimoniul natural al Romaniei si pentru a demonstra ca acest patrimoniu are valoare culturala si economica pentru viitor". Lucrarea "Peisajul istoric al satelor sasesti din sudul Transilvaniei" este disponibila in limbile engleza si romana, avand peste 100 de ilustratii color. Autorul a studiat plantele din Europa timp de peste 30 de ani, promovand conservarea peisajelor europene importante. Lucrarile lui despre flori salbatice au fost traduse in multe limbi europene, fiind bine apreciate. John Akeroyd a fost ghid expert in cadrul vizitelor din 2002 si 2004 ale Printului Charles in Romania. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.