Una dintre marile provocari ale anilor urmatori - pentru regiune, pentru Europa si pentru noi toti - va fi aceea de a asigura un flux energetic stabil si diversificat, pentru a ne consolida propria dezvoltare si pentru a facilita cresterea dinamica a
Una dintre marile provocari ale anilor urmatori - pentru regiune, pentru Europa si pentru noi toti - va fi aceea de a asigura un flux energetic stabil si diversificat, pentru a ne consolida propria dezvoltare si pentru a facilita cresterea dinamica a economiilor aflate in dezvoltare din intreaga lume. Trebuie sa conlucram in acest sens. Aceasta inseamna explorarea unor noi piete de furnizori, dezvoltarea unor noi surse de energie si utilizarea mai eficienta a celor pe care le avem deja. Conform expertilor, infrastructura si zacamintele exploatate in prezent nu vor fi suficiente pentru a satisface cererea din ce in ce mai mare a Europei. Reprezentantii de prim rang ai economiilor aflate in dezvoltare - iar Romania este, cu siguranta, unul dintre acestia - vor trebui sa aiba acces la energie pentru a veni in sprijinul cresterii sustinute. Trebuie accesate noi piete; in acelasi timp, trebuie sa fie create noi mijloace de transport. Chiar daca acopera doar o anumita parte a cererii, proiecte precum conducta Nabucco vor conferi pietei europene a gazelor naturale o noua dimensiune. Prin punerea la dispozitie a unui canal pentru gazele naturale din Bazinul Marii Caspice, proiectele legate de Coridorul Sudic pot contribui, in mod direct, la crearea unei piete energetice europene solide, diversificate si competitive.
Pentru acest lucru este nevoie de cooperare, atat intre guverne, cat si intre guvern si industrie. Pentru ca toate pietele sa infloreasca, statele noastre trebuie sa fie deschise capitalului si know-how-ului. Oamenii au dreptul sa beneficieze de pe urma bunurilor de pe teritoriul lor, dar modalitatea cea mai buna pentru a asigura fluxul continuu al acestor bunuri pe termen lung este aceea de a folosi expertiza, inovatia si investitiile. Facilitarea accesului noilor produse pe pietele noi reprezinta un lucru logic. Acest lucru le va fi de folos cetatenilor si clientilor dumneavoastra, fie ca vorbim de o fabrica de sticla din Transilvania sau de un pensionar din Bavaria. Este timpul sa facem acest lucru sa functioneze.
Iar discutia nu se rezuma la hidrocarburi. Trebuie folosite noi surse de energie bazate pe vant, soare sau atom. Aici, in Romania, portul Constanta intentioneaza sa puna in functiune o turbina eoliana pentru a alimenta cu energie toate activitatile derulate. Ca fapt divers, este o turbina produsa de General Electric. De asemenea, vor intra in functiune noi reactoare nucleare care vor tripla productia actuala. Odata cu constructia unei noi centrale nucleare, combustibilul si costurile de operare pe care aceasta le implica se numara printre cele mai ieftine forme de energie existente. Energia nucleara este cea de-a doua mare sursa de energie din Statele Unite, fiind din ce in ce mai importanta pentru restul lumii. Din aceste motive, la inceputul acestui an, presedintele Bush a lansat Parteneriatul Global pentru Energie Nucleara. America va lucra impreuna cu parteneri precum Franta, Japonia si Rusia pentru a sprijini statele aflate in curs de dezvoltare sa isi satisfaca nevoile de energie din ce in ce mai mari, intr-un mod sigur si eficient. Trebuie sa cooperam pentru a identifica astfel de solutii creative la preocuparile noastre referitoare la energie.
Nu in ultimul rand, trebuie sa folosim mai eficient ceea ce avem deja. Cu totii trebuie sa ne imbunatatim eficacitatea. Numeroase industrii din intreaga lume si din aceasta regiune folosesc tehnologii vechi si demodate, din cauza faptului ca beneficiaza de preturi subventionate ale combustibililor, precum si de alte tipuri de sprijin guvernamental. Acest lucru trimite un semnal de piata gresit si amana inevitabilul. Un lucru pe care trebuie sa-l facem in mod corect este stabilirea preturilor de piata, care este influentata de concurenta solida si diversificata. Prin stabilirea preturilor pe baza conditiilor de piata, vom ajuta economiile statelor noastre sa se detaseze de secolul al XX-lea si sa se orienteze catre secolul al XXI-lea.
Materialul ambasadorului SUA la Bucuresti a fost prezentat la Conferinta pe probleme de cooperare regionala in domeniul energetic organizata de Ambasada Statelor Unite, Ambasada Germaniei si Asociatia "George C. Marshall" - Romania, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.