O data cu lasarea intunericului, din barloguri ies tot felul de fiinte. Ies animalele, dar si infractorii. De primii are grija natura, de cei din
urma - oamenii legii... cu dispozitive de supraveghere in infrarosu sau termoviziune.

Politistii de frontiera din judetul Teleorman ii urmaresc pe infractori cu dispozitive moderne, pe care pana mai anul asta le vedeau doar pe la expozitiile militare ori prin filmele americane. Tot este bine, colegii bulgari se multumesc deocamdata sa admire ""sculele"" romanilor.

PE""NSERAT, PE DUNARE. Intr-o rapida a Politiei de Frontiera si-au gasit loc intr-un inceput de seara comisarul Mihaita Safta - purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Turnu-Magurele, agentul-sef Georgica Lia - comandant ambarcatiune rapida de interventie, agentul Gabriel Popescu, doi reporteri si un fotoreporter. Scopul... supraveghere nocturna a Dunarii cu aparatura in infrarosu. Pe langa aparatura moderna, oamenii legii mai au un ajutor: oamenii simpli din zona, pe care au stiut sa si-i apropie cu vorba, nu cu bastonul. Politistul recunoaste ca ""multe dintre actiunile noastre au ca baza de plecare informatiile primite de la oameni"". De cand s-a renuntat in mare parte la dosarele penale si s-a trecut la metoda avertismentelor, cetatenii par ca s-au apropiat de oamenii legii.

Citeste si:

In puterea noptii, noi, reporterii, vedem cu ochii mintii doar infractori si urmariri pe Dunare, politistii ""vad"" realitatea: liniste. Nici un contrabandist de urmarit, nici un pescar de avertizat ori un ""ceva"" de verificat. Pe intuneric, cu motorul la turatie minima, barca rapida a politiei aluneca pe apele Dunarii pe un traseu stiut perfect de agentul-sef Lia. Binoclul cu infrarosu bate malurile si apa fluviului in cautare de miscare, de oameni. Spre ciuda noastra, Dunarea tace, nimic si nimeni nu deranjeaza pacea aproape celesta a naturii.

LINISTE SI... PACE! Daca nu avem parte de actiune, macar de povesti si rapoarte sa avem parte! Actiunile politistilor de frontiera n-au avut rezultate demne de scenariile unor filme de Oscar, dar... asta e de bine! ""Mergem mai mult pe preventie. Incercam sa preintampinam faptele infractionale"", afirma comisarul Safta. In general, traficul de persoane, traficul de masini, braconajul si contrabanda cu diferite tipuri de produse sunt infractiunile cu care se confrunta politistii de frontiera teleormaneni. In cazul traficului de persoane, in primele noua luni ale lui 2006, au fost constatate 14 infractiuni, cu 32 de autori si 68 de victime identificate. Traficantii cauta ""carne proaspata"" pentru prostitutie in Spania si in Italia, tari in care exista retele puternice cu ramificatii de tot soiul. Daca unii cauta ""marfa"" pentru prostitutie, altii alimenteaza piata muncii la negru din Occident. ""Asa-zisi angajatori duc oameni la munca in Italia si in Spania si acolo ii sechestreaza, ii obliga sa munceasca pentru ei si, dupa ce ii tin acolo o perioada, ii trimit inapoi in tara fara nici un ban"", explica comisarul Safta.

SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO