Cantaretii mioritici nu stiu cum sa-si foloseasca ""instrumentul"". Mai exact, isi folosesc vocea atat de mult si prost, incat se imbolnavesc de noduli. Ce sunt nodulii? Sunt un fel de bataturi care apar pe corzile vocale. Un artist care is

Cantaretii mioritici nu stiu cum sa-si foloseasca ""instrumentul"". Mai exact, isi folosesc vocea atat de mult si prost, incat se imbolnavesc de noduli.

Ce sunt nodulii? Sunt un fel de bataturi care apar pe corzile vocale. Un artist care isi foloseste neadecvat vocea canta pe corzi. Pentru a iesi sunetul, corzile se freaca intre ele, formandu-se astfel doua puncte, numite stiintific noduli. De ce tratam acest subiect aici si acum? Simplu. Am vrut sa gasim explicatii cum de unii cantareti talentati ar putea oricand sa dea urmatorul anunt la mica publicitate: ""Mi-am pierdut vocea. Cine o gaseste sa sune la..."".

CIUP, CIUP. Andra este un exemplu de cantaret cu voce pe cale de disparitie. Nu va vine sa credeti? Stati linistiti, nici ei. Insa, din moment ce a inceput sa se trateze cu profesorul de la Conservator Iulian Baiasu, inseamna ca se afla pe calea cea buna, a vindecarii. Andra n-a stiut cum sa-si foloseasca vocea, iar acum corzile sunt ""bolnave"". Daca ciupiti violent si sistematic corzile unei chitare sau ale unei viori, atunci acestea ori se rup, ori, in cel mai bun caz, se uzeaza. In ambele cazuri trebuie schimbate. Cam asa functioneaza si corzile vocale ale interpretilor. Numai ca acestea nu pot fi schimbate. Andra a cantat fara numar la nunti, botezuri, concerte, fara sa se menajeze. Bine ca a inceput procesul de recuperare! Dar in ce consta recuperarea? ""Exista exercitii terapeutice care te ajuta sa-ti refaci corzile vocale. Nu sunt lectii de canto. Se face un gen de vocalize, fara a se folosi corzile. Si eu practic acest gen de recuperare la clasa"", ne-a declarat Dana Dorian, profesoara de canto si sefa Companiei de Artisti.

Loredana Groza, Nico, Cristina Spatar, Silvia Dumitrescu sunt doar cateva artiste care s-au operat de noduli. In urma acestei interventii, nu toate s-au vindecat. Cristina Spatar si-a pierdut vocea definitiv si irevocabil. Loredana Groza a reusit doua performante. Prima: a facut noduli dupa doar o zi de inregistrare a piesei ""Buna seara, iubite"". A doua: si-a recuperat corzile! Si Nico s-a vindecat, dupa ce o perioada a fost muta. Nodulii se mai pot trata si prin injectii cu insulina sau prin repaus total. Ar fi sanatos pentru cantareti sa urmeze sfatul specialistilor si sa invete cum si cat sa cante. Nu degeaba Celine Dion comunica prin biletele cu staff-ul inainte de orice spectacol. Se protejeaza... Ea stie!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.