Razvan Orasanu si-a parasit, ieri, functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aruncand pe piata lista datornicilor Bancorex. Este vorba despre 690 de companii, nume mai mult sau mai putin sonore, care inregist
Razvan Orasanu si-a parasit, ieri, functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aruncand pe piata lista datornicilor Bancorex. Este vorba despre 690 de companii, nume mai mult sau mai putin sonore, care inregistrau, la 2 octombrie 2006, datorii in valoare totala de 1,1 miliarde de dolari catre fosta Bancorex. Cea mai mare datorie, aproape 60 de milioane de dolari, este trecuta in dreptul firmei Sanca Impex Bucuresti, iar cea mai mica, de 17,82 dolari apartine companiei ATI Serv SRL din Sfantu Gheorghe. Dupa Sanca, topul datornicilor continua cu Ulco SA Bucuresti, cu 57,94 milioane de dolari, Azochim Savinesti - 31,62 milioane de dolari, Draman SRL Constanta - 27,43 milioane de dolari si Terra SA - 24,97 milioane de dolari. Potrivit presedintelui demis al AVAS, nu mai exista debitori in faza de analiza, firmele cu datorii aflandu-se in faliment, executare silita sau alte proceduri de recuperare a datoriilor. Cat priveste decizia premierului de a-l inlocui din functie, Orasanu a precizat ca a fost vorba despre o decizie politica, iar in discutia avuta intre patru ochi primul-ministru l-a asigurat ca nu a existat nici un motiv de nemultumire in ceea ce priveste activitatea sa in calitate de sef al AVAS. Pe de alta parte, Orasanu a precizat ca, probabil unul dintre lucrurile care a deranjat a fost structura sa de tehnocrat. "Am inteles sa indeplinesc mandatul intr-un mod profesionist, economic, tehnic si probabil ca am suparat. Nu cred ca am fost incomod pentru Guvern, am fost incomod pe zona sindicala, pe zona politica locala, in special la Brasov", a explicat Orasanu. El a reamintit despre disputa publica pe care a avut-o cu un consilier prezidential pe tema Rafo Onesti (n.r. - Theodor Stolojan).
In acest context, el a aratat ca succesorul sau, Teodor Atanasiu, care isi va prelua astazi functia, va fi un presedinte bun avand in vedere ca are mai multa anvergura politica si va beneficia de mai multa sustinere politica, aratand ca, in afara de mandatul sau, toate numirile la insitutia de privatizare s-au facut pe criterii politice. "Nu pot decat sa-i multumesc premierului ca a avut curajul sa promoveze un om caruia aproape nimeni nu-i dadea o sansa", a mai spus Orasanu.
Orasanu vrea la Finante
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a propus lui Razvan Orasanu pozitia de vicepresedinte la AVAS sau consilier al primului-ministru, iar Orasanu a facut o contra-propunere, solicitand un post de secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse guvernamentale. Razvan Orasanu a fost numit in functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe 12 ianuarie 2006, devenind succesorul demisionarului Gabriel Zbarcea. Cea mai importanta parivatizare din timpul mandatului sau a fost Laminorul Braila, societate achizitionata de Donau Commodities.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.