Pe 7 septembrie 2000, in jurul orei 8.00, liderul Sindicatului liber "Tepro", Virgil Sahleanu, a fost injunghiat de doi indivizi necunoscuti, in scara imobilului din Iasi, in care locuia. El a murit pe patul de spital, o ora mai tarziu. Martorii inci
Pe 7 septembrie 2000, in jurul orei 8.00, liderul Sindicatului liber "Tepro", Virgil Sahleanu, a fost injunghiat de doi indivizi necunoscuti, in scara imobilului din Iasi, in care locuia. El a murit pe patul de spital, o ora mai tarziu. Martorii incidentului au declarat la vremea respectiva ca, in jurul orei 8.05, din scara blocului lui Sahleanu au iesit in fuga doi indivizi. Ambii erau imbracati in salopete. Unul era inalt, avea mustata si purta o sapca rosie. Cel de-al doilea era mai scund si purta pe cap un fes. In momentul in care Virgil Sahleanu a fost atacat, sotia lui a auzit tipete si strigate de ajutor. Ea a iesit imediat din apartament si l-a gasit, impreuna cu un vecin, pe fostul lider de la "Tepro", intr-o balta de sange. Victima a fost urcata in masina personala si transportata la Spitalul de Urgente. Sahleanu nu a mai putut fi salvat.
Identificarea si condamnarea faptasilor si a celor implicati a durat ani de zile, iar intr-un final judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis condamnarea lui Victor Balan - fost director "Tepro" - la 15 ani de inchisoare, condamnarea lui Catalin Ciubotariu - director al firmei de paza "Protect" din Vaslui - la 17 ani de detentie, asasinii efectivi ai liderului sindical, Ioan Tofan si Claudiu Bahna, au fost condamnati la cate 23 de ani de inchisoare, Valentin Blanita si Gelu Alexandru Spuma, doi dintre angajatii lui Ciubotariu au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare. Un alt personaj controversat al incidentului este investitorul ceh Franmtisek Priplata, patron la vremea respectiva la "Tepro", a fost condamnat la 14 ani de inchisoare. Acesta a reusit sa paraseasca teritoriul Romaniei, dupa ce judecatorii l-au pus in libertate conditionata. Potrivit rechizitoriului, Priplata, Victor Balan si Catalin Ciubotariu au fost acuzati de asociere pentru savarsirea de infractiuni si de instigare la infractiunea de omor calificat. Valentin Blanita si Gelu Spuma - sefi de filiale in cadrul firmei de paza "Protect" au fost acuzati de asociere pentru savarsirea de infractiuni si complicitate la infractiunea de omor calificat. Ion Tofan si Claudiu Irinel Bahna au fost acuzati de omor calificat.
Problema "Sahleanu"
Cu doar trei saptamani inainte de uciderea lui Sahleanu, pe 14.08.2000, directorul "Tepro", Victor Balan si unul dintre patronii firmei vasluiene, Catalin Ciubotariu au purtat o discutie telefonica prin care au stabilit rezolvarea "problemei" cu Sahleanu. Cei doi au fost suparati pe sindicalist pentru ca acesta se opunea incheierii unui contract intre "Tepro" si firma de paza a lui Ciubotariu. Iata discutia dinre cei doi:
Balan Victor: Salutare, barosane!
Ciubotariu Catalin: Sa traiesti, sefu'. Ce mai faci mata'?
B.V.: Bine, ma agit si degeaba, ca nu iese nimic. M-am saturat de toate problemele astea cu sindicatu' lu' Sahleanu. Am ajuns la disperare cu omul asta.
C.C.: Cum sta afacerea noastra?
B.V.: Ti-am mai spus ca nu ma inteleg cu astia de nici o culoare! Ce dracu' facem, ma?
C.C.: Pai... rezolvam problema. Da', mata, ce zici?
B.V.: Nu stiu acum, da' am sa discut si cu cehul, sa vedem ce se poate face.
C.C.: Sefu', asta mai vedem, da' pe mine ma intereseaza sa incheiem contractul. Stii bine ca avem de scos bani buni de aici si matale nu iesi deloc in pierdere.
B.V.: Ai dreptate si o sa vedem ce facem. Da'... Ba, m-am saturat. Vezi ce faci cu Sahleanu! Trebuie sa rezolvam odata. Avem nevoie de liniste...
C.C.: Sigur, sefu'. Da' pentru asta tre' sa ne vedem. Nu discutam asa ca neghiobii, prin telefon.
La doar cateva zile dupa aceasta convorbire telefonica Balan si cu Ciubotariu s-au intalnit in Vaslui pentru a stabili detaliile. Ei nu au dorit moartea lui Sahleanu, au vrut doar sa-l "sperie". Planul celor doi a luat o turnura tragica in momentul in care Sahleanu, atacat de Tofan si Bahna, i-a recunoscut pe acestia.
Ciubotariu acuza
Recent, fostul patron al firmei de paza "Protect", Catalin Ciubotariu, a facut o declaratie incediara privind moartea liderului de sindicat, Virgil Sahleanu. Conform lui Ciubotariu, pentru moartea lui Sahleanu sunt responsabili nu numai cei care au fost condamnati la ani grei de puscarie. Ciubotariu sustine ca la intalnirea la care s-a luat decizia pedepsirii lui Sahleanu a participat si controversatul om de afaceri din Vaslui, Maricica Iovita. Acesta a fost retinut in urma cu cateva saptamani de procurorii anticoruptie, impreuna cu procurorul Ioan Ciofu, cel care a instrumentat dosarul privind uciderea lui Sahleanu. Ciubotariu vorbeste despre rapiri, santaje si amenintari, fapte pe care acesta le asociaza cu numele Maricicai Iovita. Presa vasluiana a scris in repetate randuri despre acte de violenta comandate de afacerista Iovita. "Declaratiile socante fac lumina in ceea ce priveste intimidarile care se pregatesc la adresa lui Adrian Porumboiu si a jurnalistilor care scriu de afacerile ei. Mai mult, exista oameni care spun ca gorilele angajate de Iovita in decembrie 1999 ar fi facut parte din politia bucuresteana, ceea ce ar fi o acuzatie foarte grava." Scria cu cateva saptamani in urma ziarul Adevarul de Vaslui. Presa a mai relatat si despre faptul ca la una dintre intalniri unde s-a decis pedepsirea lui Sahleanu a participat si Maricica Iovita.
"Sunt multi ani de atunci. Ea (Maricica Iovita - n.r.) avea afaceri in Vaslui si Barlad. Eu, avand afaceri cu firma de protectie si paza, era inevitabil sa nu dau peste ea. I-am facut o oferta la ea, la birouri, pentru prestari servicii, paza. Dupa un timp, a vazut ca serviciile mele sunt bune si... cam asta este, asa am cunoscut-o. Nu mi-a prezentat-o nimeni, nimic. Dupa aia, am aflat ca aveam cunostinte comune, pe fostul ofiter SRI, Stelica Boboc. O stia si el pe Iovita, ea il cunostea pe ofiter, dar asta nu ma ajuta deloc", a declarat Ciubotariu.
Scandalul sechestrarii si rapirii unor persoane la Tecuci de catre Maricica Iovita il marcheaza si acum pe fostul patron de la "Protect". "Referitor la cazul cu Tecuciul... Atunci, ea (Maricica Iovita - n.r.) era in conflicte cu niste turci, daca imi aduc eu aminte bine. Iovita avea niste bodyguarzi, de trei ori mai bine facuti ca mine. Parca erau trei-patru la numar. Cat ei erau in birou la "Muntenita" acolo, si o pazeau pe Iovita, tin minte ca nu am putut sa intru acolo. Unul dintre cei care o concura ca actiuni, trebuia sa mearga la Tecuci, cu nu stiu ce chestie. Iovita mi-a spus ca trebuia urmarita acea persoana (Ali Arslan, fostul partener de afaceri al lui Iovita - n.r.). Stiu ca in afacerea aceea si-a implicat oamenii pe care-i avea in subordine. Inclusiv sotul, care era si el cu masina in urmarire. Personal, imi ceruse sprijinul s-o protejez, desi avea baietii aceia bine facuti. Am luat si eu doua masini si am plecat spre Tecuci. Nu m-am gandit eu ca s-ar putea intampla ceva rau. Noi ne-am gandit ca, daca pateste ceva, suntem acolo, dar nu avea ce sa se intample. Pe urma, cand am ajuns la Tecuci, am inteles ca protectia ei era asigurata, ca ea avea nevoie de un numar de oameni dupa ea. Am fost inselat de ea, pentru ca ea avea nevoie de multi oameni, ca sa sperie pe cineva. E vorba de cei cu care era in concurenta in acel moment. Era un turc Arslan implicat, si pe el voia sa-l sperie. De altfel ea a participat si la o intalnire de la Vaslui unde am discutat de problemele noastre cu Virgil Sahleanu", declara fostul sef de la "Protect".
Iovita, prietena procurorului din dosarul Sahleanu
Procurorul care a instrumentat dosarul privind asasinarea lui Virgil Sahleanu a fost retinut la inceputul acestei luni impreuna cu Maricica Iovita de catre anchetatorii anticoruptie, fiind acuzati de dare si luare de mita in valoare de zece mii de euro. Ioan Ciofu, procuror la Parchetul Curtii de Apel Iasi si fost procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul National Anticoruptie, a mai spijinit-o pe Iovita in multe randuri cand acesta avea probleme cu justitia. Procurorii DNA sustin ca Ciofu, in calitate de procuror la Parchetul General, a pretins si primit esalonat, de la Iovita, bani si bilete de avion pe numele rudelor, pentru calatorii in Europa si Asia. In schimbul mitei, procurorul Ciofu s-ar fi angajat sa instrumenteze in mod partinitor un dosar penal, astfel incat omul de afaceri Adrian Porumboiu, finantatorul echipei de fotbal FC Vaslui, sa fie pus sub invinuire pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica, iar, ulterior, cauza sa fie declinata DNA. Iovita se afla intr-un conflict de interese cu Adrian Porumboiu de ani de zile. Cei doi, ulterior, au fost eliberati de judecatori, avand interdictia de a parasi teritoriul national. Iovita s-a opus cateva zile sa predea pasaportul, ba, mai mult, a incercat sa fuga din tara.
Procurorul Ioan Ciofu este cel care a instrumentat dosarul privind asasinarea liderului sindical de la "Tepro" Iasi, Virgil Sahleanu, dar si cazul senatorului Vasile Duta. Pana de curand, acesta a activat in cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. in urma cu cateva saptamani, Ciofu si-a cerut transferul la Iasi, intrucat are sotia grav bolnava.
Iovita a recunoscut in fata instantei ca se afla in relatii de prietenie cu Ciofu, dar a negat ca i-ar fi dat bani acestuia. Ea a precizat ca familia sa e prietena cu sotii Ciofu, motiv pentru care ea si sotia procurorului au avut mai multe discutii legate de modul in care boala incurabila de care sufera aceasta ar putea fi tratata. Astfel, sotia procurorului Ciofu a fost convinsa de Iovita sa faca mai multe tratamente si investigatii la Londra, la Budapesta si la Beijing. Iovita a sustinut in declaratia sa ca nu a dat niciodata bani familiei Ciofu si ca nici nu a cumparat biletele de avion pentru calatoriile sotiei procurorului.
Aventurile economice ale Maricicai
Maricica Iovita a facut prima ei afacere in 1993, infiintand firma SC Mondial Tranzit SRL. Cu banii castigati cu aceasta societate, Iovita a privatizat doua societati de panificatie din Vaslui, SCMP Iris SA Barlad si SCMP Muntenita SA Vaslui. Aceasta firma este in faliment, iar Finantele Publice au de recuperat peste 17 miliarde de lei vechi. Timp de patru cinci ani, firma lui Iovita a evoluat ca orice societate comerciala, dupa care, odata cu obtinerea unui sprijin politic, afacerile vasluiencei au luat-o razna. Iovita a fost sustinuta initial de fostul director al Directiei Generale pentru Agricultura Vaslui, Constantin Dulute, si, ulterior, de Vasile Lupu, deputat PNTCD si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, care, prin seful lui de cabinet, Neculai Iovita, a acumulat o avere impresionanta, din afaceri cu pesticide. La acea vreme, Constantin Dulute a dat ordin tuturor directorilor de IAS din judet sa cumpere pesticide la preturile si cantitatile impuse de Maricica Iovita.
Cu banii din pesticide, Iovita a pus mana pe cele doua societati de panificatie, prima data a cumparat SCMP Iris Barlad, in 1998, dupa care SCMP Muntenita - in 1999. Imediat dupa preluarea controlului firmelor au incetat platile catre bugetul de stat si chiar fata de furnizori, acumuland datorii uriase. Au aparut si primele probleme cu justitia, dar Iovita gaseste "prieteni" si de aceasta data. Ea este ajutata de fostul prefect taranist, Dumitru Baltatu, iar dosarele penale deschise pe numele afaceristei primesc rezolutie de neinceperea urmaririi penale si este judecata doar pe latura civila. Dupa ani de procese, Curtea de Apel Iasi a obligat-o pe Iovita la plata catre bugetul de stat a datoriilor care intre timp au mai crescut, dar Iovita a reusit instrainarea tuturor bunurilor mobile si imobile ale societatii. Cumparatorii au fost oamenii ei apropiati.
Afacerile lui Iovita iau o nou turnura dupa ce aceasta a infiintat SC Iris Company SA cu scopul de a transfera activele celor doua firme. Ca sa scape de controlul Finantelor, Iovita si-a mutat afacerea in Iasi de unde a ajuns in Sectorul 3 din Bucuresti, iar statia finala stabilind-o in Sectorul 5 din Capitala. Iovita este cunoscuta avand mai multe probleme financiare, cum ar fi reorganizarea judiciara a fabricii de paine Muntenita. Iovita incearca cu disperare sa scape de cei doi lichidatori judiciari numiti de instanta in acest caz, Consulta 99 si Eurobusiness. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a notificat instanta in sensul de a nu inlocui cei doi lichidatori judiciari deja desemnati. AVAS a invederat instantei ca in cererea sa de inlocuire a lichidatorilor judiciari, Iris Company nu arata motivele pentru care solicita respectiva inlocuire. Totodata, AVAS a precizat ca SC Muntenita SA este atat creditor majoritar garantat, cat si ofertant pentru cumpararea activelor debitoarei SC Morarit Panificatie Muntenita SA.
Prin aceasta societate Iovita este datoare catre Statul Roman cu peste 200 de miliarde de lei. In lichidarea de la Muntenita, vasluianca apare intr-o tripla ipostaza: cea de fost actionar, prin intermediul PAS-ului societatii, cea de debitor si de creditor majoritar (prin cumpararea de catre Iris Company a creantei de la Raiffeisen Bank). De mentionat este ca, creanta de Raiffeisen a fost cumparata cu doar 20 miliarde lei vechi, desi valoreaza peste 100 miliarde.
Sub aripa lui Ion Iliescu
In perioada 2000-2004, Iovita a beneficiat de sprijinul politic al PSD, prin intermediul lui Ion Iliescu, caruia i-a sponsorizat campania electorala. Iovita se mai afla in legaturi apropiate cu primarul Marian Vanghelie, beneficiind de avantaje economice de pe urma acestei prietenii, ale carei ramificatii ajung chiar la instantele de la Judecatoria Sectorului 5. Firmele Maricicai Iovita, fiind mutate in Sectorul 5 din Capitala, au scapat, in mod ciudat, de exercitare silita si de declansarea procedurii de faliment. Este un lucru cunoscut ca, in perioada PSD, Maricica Iovita nu scapa un prilej sa se laude cu prietenia pe care i-o poarta Ion Iliescu, aratand pretutindeni poza sa cu fostul presedinte al statului.
Maricica Iovita nu a putut fi contactata
Redactorii ziarului ZIUA au facut toate demersurile posibile pentru a o contacta pe Maricica Iovita, conform deontologiei profesionale, pentru ca aceasta sa-si exprime punctul de vedere privind acuzatiile aduse de Catalin Ciubotariu. Am incercat sa o contactam pe Iovita, timp de trei zile, atat la telefoanele firmelor patronate de aceasta, cat si pe telefonul mobil personal, dar in zadar. De la firmele Maricicai Iovita ni s-a spus ca aceasta nu poate fi contactata. Pe telefonul mobil personal al lui Iovita nu a raspuns nimeni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.