Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a solicitat deunazi Comisiei parlamentare de control al acestui serviciu majorarea bugetului ei pe 2007 cu 15 la suta... 15 la suta peste cele circa 300 milioane euro propuse de Guvern.
Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a solicitat deunazi Comisiei parlamentare de control al acestui serviciu majorarea bugetului ei pe 2007 cu 15 la suta... 15 la suta peste cele circa 300 milioane euro propuse de Guvern.
O prima observatie de bun simt: inainte de suplimentarea bugetului trebuie aprobata de Parlament noua lege de organizare a SRI; nu trebuie pus carul inaintea boilor...
Pe de alta parte, in 2005 SRI a beneficiat de un buget de 835 milioane, majorat in 2006 la 929 milioane de lei. Oferta Guvernului pentru 2007 se ridica la 1,1 miliarde de lei. Daca ar fi satisfacuta si cererea de fonduri a SRI pentru 2007, asta ar insemna o crestere a deficitului bugetar, cum a aratat senatorul Attila Verestoy, vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI.
Pretentiile de majorare a bugetului SRI survin, de altfel, intr-o conjunctura defavorabila pentru acest serviciu. Domnul Claudiu Saftoiu este omul Cotroceniului. In plus, in cadrul audierilor din Parlament, dansul a sustinut omniprezenta in viata de zi cu zi a cetatenilor. Acelasi domn s-a eschivat, insa, cand a venit vorba de controlul parlamentar asupra serviciilor secrete. Pe de o parte, s-a pronuntat pentru intensificarea controlului parlamentar, pe de alta parte a subliniat ca aceasta nu inseamna o impiedicare a serviciilor secrete de a-si indeplini misiunile in "beneficiul cetateanului". Care cetatean?
Am constatat deunazi, in corespondenta primita din Romania, urme ca fusese deshisa pe drum, ca pe vremea lui Ceausescu.
Si, pentru ca veni vorba de bugete si efective, mi-am amintit legea lui Parkinson; in virtutea ei, institutiile bugetare tind sa-si umfle personalul si pentru aceasta isi gasesc de lucru chiar unde nu-i cazul. Ca serviciile secrete sunt in Romania copilul preferat al presedintelui Basescu nu este un secret. Ar mai trebui adaugat ca fondurile secrete care au alimentat aceste servicii au constituit dintotdeauna, chiar in tari mai democratice ca Romania, un fel de zestre pentru guvernanti. Concluzia: cererile de majorare a bugetului serviciilor secrete trebuie discutate in Parlament si cu informarea contribuabililor. Nu fondurile sunt secrete, ci activitatile... Nu de alta dar ar fi pacat ca aceste fonduri sa serveasca la sugrumarea democratiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.