""Zece pentru Romania"" incearca sa descopere si sa analizeze medicul chirurg, in emisiunea de duminica seara, la Realitatea TV, abordand o categorie profesionala ce reprezinta pentru spatiul public o necunoscuta la care ne raportam insa cu reverenta

""Zece pentru Romania"" incearca sa descopere si sa analizeze medicul chirurg, in emisiunea de duminica seara, la Realitatea TV, abordand o categorie profesionala ce reprezinta pentru spatiul public o necunoscuta la care ne raportam insa cu reverenta.

""Zece pentru Romania"", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), continua analiza elitelor societatii romanesti contemporane. Cercetarea sociologica realizata anul acesta in randul medicilor chirurgi scoate in evidenta cateva dintre aspectele ce definesc breasla in Romania. Cercetarea aduce in prim-plan relatia speciala a medicilor chirurgi cu societatea, relatie care pune in valoare prioritar viata pacientului. In egala masura, sunt aduse in discutie particularitatile relatiei chirurgilor cu colegii de breasla, axata preponderent pe comunicarea verticala, nu si pe cea orizontala.

DE-A VIATA SI DE-A MOARTEA. Rugati sa numeasca principalele criterii care definesc un bun medic chirurg in Romania de azi, aproape 90% dintre medicii chestionati au indicat ""competenta profesionala"" ca fiind criteriul cel mai important in evaluarea unui medic chirurg bun. ""Consecventa, constiinciozitatea, daruirea"" reprezinta un al doilea criteriu indicat de medici, care alaturi de ""experienta, pregatire continua"" sunt considerate a fi criterii cu grade de relevanta apropiate in evaluarea unui bun medic chirurg (36%, respectiv 34%). Moralitatea insa nu pare a fi una dintre prioritatile medicilor, ei nominalizand ""altruismul, cinstea si bunul-simt"" doar in proportie de 12% .

SEMIZEU SAU DUMNEZEU? Medicii chirurgi au indicat ""aparatura moderna, fondurile, reforma sanitara"" ca fiind principalele probleme din societatea de azi. Este pentru prima data in cercetarea ""Zece pentru Romania"" realizata in randul unei bresle cand membrii acesteia indica o problema ce tine de profesia lor ca fiind una majora a societatii de azi. Rezultat intrigant la prima vedere, dar, analizand mai in profunzime, trebuie sa admitem ca sanatatea este cu siguranta cea mai importanta si cea mai urgenta problema pentru pacient. Am putea spune deci ca medicii chirurgi pun individul inaintea societatii, pretuind viata mai mult decat orice alta valoare sociala. Inexistenta unui nivel de trai decent si a salariilor adecvate muncii reprezinta cea de-a doua problema, in ordinea importantei, indicata de medici. Adunand aproape 50 de procente, problema recompensarii muncii pare a fi o alta problema de breasla. Ne este cunoscut insa tuturor cum functioneaza in Romania sistemul recompensarii medicilor chirurgi: mai mult de la pacient, mai putin de la stat. Se pare ca, in 2006, societatea romaneasca nu a inteles ca medicii chirurgi trebuie recompensati dupa valoarea de intrebuintare a muncii lor, o munca dedicata salvarii sau prelungirii vietii. Chirurgia costa scump, dar nu poate fi compensata de nici un alt serviciu social curent.

NOMINALIZATI. Mircea Beuran, Serban Bradisteanu, Vladimir Ciurea, Constantin Copotoiu, Cristian Dragomir, Ion Georgescu, Theodor Horvat, Sorin Oprescu, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ion Vasile sunt medicii numiti de breasla ca fiind cei mai buni chirurgi romani ai momentului. Criteriul moralitatii pare sa nu fi fost aplicat de medici, de vreme ce in lista celor 11 apar nume pe care opinia publica le considera patate, fie de plagiat, fie de acte de coruptie. Chiar daca breasla a validat 11 dintre membrii sai (ultimii trei clasati avand procente egale), cercetarea in randul medicilor chirurgi a scos la iveala o inconsistenta semnificativa in randul acestei categorii: 65% dintre medicii chestionati nu au nominalizat nici un coleg de breasla, iar cei nominalizati alcatuiesc o lista eterogena. Astfel, medicii ""calificati"" au adunat procente aproape nesemnificative in comparatie cu cercetarea realizata in celelalte categorii. Mai multe aspecte referitoare la profesia de medic chirurg le vom afla duminica, de la ora 16:30, la Realitatea TV.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.