Angajati ai societatilor de stat din Polonia, alesii locali, judecatorii, procurorii, directorii de scoli, rectorii universitatilor si jurnalistii din presa de stat si particulara vor fi verificati daca au colaborat cu fostele servicii secrete, relat
Angajati ai societatilor de stat din Polonia, alesii locali, judecatorii, procurorii, directorii de scoli, rectorii universitatilor si jurnalistii din presa de stat si particulara vor fi verificati daca au colaborat cu fostele servicii secrete, relateaza cotidianul francez Le Monde in editia sa de ieri. Parlamentul polonez a adoptat recent o lege care obliga aceste categorii de populatie sa prezinte un atestat eliberat de Institutul Memoriei Nationale, abilitat sa cerceteze arhivele fostelor servicii de securitate si ale politiei politice, cu privire la trecutul lor comunist si eventuala colaborare cu fostele servicii de securitate. Atestatul poate constitui un motiv de demitere a titularului sau poate justifica refuzul de a angaja o persoana. Noua lege nu mai mentioneaza "colaboratorii secreti", ci "surse personale de informare", o notiune controversata care include persoanele care ar fi fost apropiate serviciilor de securitate fara sa fi colaborat neaparat cu acestea. Pentrru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele tarii, Lech Kaczynski, acesta avand la dispozitie un termen de 15 zile pentru a semna legea sau a o restitui Parlamentului, aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.