Motiunea simpla initiata de PC pentru demiterea liderului UDMR Marko Bela n-a rezistat decat o zi. Dupa ce marti au anuntat triumfatori ca au strans numarul necesar de semnaturi pentru a initia o motiune simpla impotriva lui Marko Bela, cooptand 57 d
Motiunea simpla initiata de PC pentru demiterea liderului UDMR Marko Bela n-a rezistat decat o zi. Dupa ce marti au anuntat triumfatori ca au strans numarul necesar de semnaturi pentru a initia o motiune simpla impotriva lui Marko Bela, cooptand 57 de deputati PC, PSD si PRM, ieri conservatorii au fost nevoiti sa capituleze. Motiunea nu a mai intrunit numarul necesar de semnaturi, dupa ce pesedistii si-au retras sprijinul acordat initial. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a constatat ieri ca motiunea nu mai are sustinerea necesara pentru a fi dezbatuta. Pe de alta parte, conservatorii au primit chiar un ultimatum din partea celorlalti parteneri de coalitie, reuniti in sedinta marti seara. Potrivit unor surse parlamentare, democratii au fost cei mai vehementi participanti la sedinta respectiva, sustinand ca PC are trei zile sa renunte la motiune, in caz contrar, putandu-se considera in afara arcului guvernamental. Mai mult, democratii au avut pe tot parcursul reuniunii coalitiei o atitudine ironica la adresa conservatorilor. "Nu le-a ajuns ca au reusit sa ne izoleze pe scena politica, asa cum si-au propus, acum vor sa-l demita si pe liderul UDMR, Marko Bela!", ar fi spus unul dintre liderii democrati prezenti la intalnire. Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a calificat demersul PC ca fiind "inacceptabil". "PD a considerat inacceptabila aceasta decizie si a cerut retragerea motiunii si pot sa va spun ca a avut accente ceva mai apasate in aceasta privinta, cerand clar PC sa-si precizeze odata pozitia, daca este in caruta, sau in teleguta", a declarat Radulescu, dupa sedinta de marti. Intrebat cat de aproape s-a ajuns de ruperea coalitiei guvernamentale, deputatul democrat a spus sec: "Destul de aproape".
Conservatorii nu s-au lasat
In ciuda ultimatumului de la CNC-ul coalitiei si a deciziei pesedistilor de a se retrage din joc, in urma deciziei conducerii, conservatorii si-au continuat ieri eforturile de a atrage adepti pentru motiune. Actiunile febrile de convingere ale liderilor PC nu au avut insa nici un succes printre parlamentari. "Nu am mai putut strange numarul necesar de voturi pentru a depune o motiune simpla. In conditiile acestea, textul pe care l-am pregatit pentru demiterea vicepremierului Marko Bela nu va mai putea fi dezbatut in Camera Deputatilor. Nu exista vointa politica pentru aceasta. Noi le-am oferit o sansa, dar ei n-au vrut sa-si arate romanismul. Noi am avut curajul sa recurgem la un asemenea gest de protest", ne-a declarat, cu resemnare, vicepresedintele PC, Nicolae Popa, cel care a gestionat problema strangerii de semnaturi in sprijinul motiunii. Acesta a mai spus ca, de fapt, conservatorii ar mai fi avut nevoie doar de opt semnaturi, dupa ce 11 din cei 14 pesedisti care semnasera initial s-au retras, iar alti trei parlamentari s-au alaturat ieri actiunii de protest a PC. "Nu mai putem face nimic, exista o anumita reticenta, nu se lasa convinsi (parlamentarii-n.r.)", a adaugat Nicolae Popa. Motiunea a esuat in ciuda eforturilor depuse si de insusi liderul PC, Dan Voiculescu, care s-a simtit dator sa intervina in problema motiunii. El l-a sunat, marti seara, pe presedintele PSD, Mircea Geoana, cerandu-i ca deputatii social-democrati sa isi mentina semnaturile pe textul motiunii simple. Dupa infrangerea de la Camera Deputatilor, conservatorii au decis sa-si concentreze actiunile in sprijinul motiunii pe care peremistii din Senat au decis sa o inainteze tot pentru demiterea liderului UDMR Marko Bela din Guvern.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.