Retele de magazine care comercializeaza electrocasnice, electronice si produse IT&C au gasit deja solutii pentru a evita o scadere a vanzarilor determinata de noile restrictii impuse, recent, de banca centrala la creditarea populatiei. Potrivit N
Retele de magazine care comercializeaza electrocasnice, electronice si produse IT&C au gasit deja solutii pentru a evita o scadere a vanzarilor determinata de noile restrictii impuse, recent, de banca centrala la creditarea populatiei. Potrivit NewsIn, in locul creditului cu "buletinul", retailerii propun dobanzi mai mici, solicitarea direct la angajator a adeverintei de venit sau lansarea de noi produse.
Ieri, Domo, reteaua de magazine distribuitoare de electrocasnice, electronice si produse IT&C a anuntat ca scade dobanda pentru a contracara efectele disparitiei creditului "cu buletinul". In parteneriat cu Estima Finance, Domo lanseaza o oferta de creditare cu dobanda de 9,9% pentru unele produse din toate gamele. Saptamana trecuta, si Altex a anuntat ca va retrage de pe piata "creditul cu buletinul" si va introduce noi produse de creditare. Cele doua retele ale grupului, Altex si Media Galaxy, ofera si alte servicii de creditare, doar cu adeverinta de venit, precum: Crediflex de la Credex, cardurile co-brand BCR sau creditele Super Prompt de la EFG Retail Services. Pe de alta parte, Flanco, parte a grupului Flamingo International, preciza, recent, ca va mentine creditul "cu buletinul" cel putin pana la sfarsitul acestui an. Popularul credit cu buletinul nu incalca normele bancare, sustineau, la vremea respectiva, oficialii Flanco, deoarece, desi clientul nu aduce o dovada de venit, furnizorul de credit o poate obtine de la angajatorul solicitantului.
Si bancile cauta solutii
Pe de alta parte, si bancile incearca sa se replieze. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, arata, recent, ca printre "caile de riposta" ale bancilor se numara capitalizarea suplimentara, externalizarea creditelor catre alte banci din cadrul grupului sau inregistrarea altor scadente ale creditelor prin care se prelungeste artificial perioada de creditare.
Incepand din 22 octombrie, institutiile financiare nebancare (societatile de credit de consum, de leasing etc.) trebuie sa acorde credite dupa aceleasi reguli ca si bancile. Practic, rata lunara pentru un credit de consum (care de acum include si comisioanele si toate celelalte costuri ale unui imprumut) nu trebuie sa depaseasca 30% din venitul net al solicitantului. Venitul net este suma ramasa dupa ce se scad cheltuielile de intretinere lunare ale solicitantului (utilitati, telefon etc). In cazul creditului imobiliar, rata nu poate fi mai mare de 35% din venitul net. Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, arata, recent, ca noile restrictii au scopul de preveni riscul ca romanii sa nu-si mai poata achita datoriile catre banci sau magazine. Potrivit ultimului buletin statistic al BNR, populatia inregistreaza cele mai mari sume restante, in valoare totala de peste 277 de milioane de lei, la creditele mai mici de 20.000 RON. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.