Auditorul financiar este profesionistul de care orice investitor serios nu se poate lipsi atunci cand vrea sa afle care este starea financiara a unei societati comerciale. Este independent, bine pregatit profesional, integru. ""Ca si expertul contabil, auditorul financiar serveste aceiasi profesie, cea contabila.

In timp ce expertul contabil intocmeste raportarile contabile, auditorul certifica aceasta examinare si isi formeaza o opinie daca informatiile sunt credibile sau nu, daca exista elemente de frauda sau nu, astfel incat investitorul sa fie sigur de investitia sa"", a declarat profesorul universitar doctor Ion Mihailescu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) la deschiderea primului Congres al CAFR.

PIATA. In Romania, exista acum 1.700 de auditori financiari, din care 650 sunt temporal inactivi, ca urmare a incompatibilitatii profesiei cu functiile pe care le ocupa. Totodata, exista 700 de cabinete de audit, care insa se mai ocupa si de alte activitati conexe, cum ar fi cea de expert contabil sau de expert autorizat. Exista insa o conditie. ""Auditorii nu au voie sa asigure servicii contabile companiilor auditate"", a precizat Maria Manolescu, vicepresedinte CAFR. Ea a adaugat ca profesia va fi din ce in ce mai cautata dupa integrarea in UE.

EVENIMENT. Obiectivul Congresului este de a pune in discutie problemele profesiei si solutiile adecvate pentru a face fata marilor provocari ale actualului moment, pe de o parte, noile exigente generate de scandalurile financiare internationale care au zguduit lumea afacerilor, pe de alta parte, cerintele extreme de actuale ale dezvoltarii si afirmarii profesiei in Romania ca efect al aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. De la aceasta data, auditorii financiari din Romania vor putea activa ca auditori europeni si vor trebui sa dispuna de cadrul institutional si de pregatirea necesara pentru a face fata competitiei europene.