In urma cu peste 50 de ani, comunistii faceau primele crime la Turnu Magurele. Patru tineri care au trecut granita cu un avion au fost prinsi si impuscati. Turnu Magurele pastreaza o poveste care, la vremea ei, i-a ingrozit pe locuitorii portul

In urma cu peste 50 de ani, comunistii faceau primele crime la Turnu Magurele. Patru tineri care au trecut granita cu un avion au fost prinsi si impuscati.

Turnu Magurele pastreaza o poveste care, la vremea ei,
i-a ingrozit pe locuitorii portului linistit de la Dunare. Una dintre primele crime ale comunismului din Romania s-a petrecut in acest oras in 1948. Trista poveste ne-a fost depanata de Ecaterina Radulescu, sora lui Ion Vladescu (Jean), unul dintre cei patru tineri impuscati la vremea aceea. Cand o vede pe batrana doamna, unul dintre calaii de atunci o ocoleste cat poate. N-o poate privi in ochi. I-a omorat fratele.

FUGARII. Fuga din tara era o treaba periculoasa pe vremea comunistilor, dar, cand ajungea cutitul la os, riscai. Patru tineri au riscat. Alexandru Capanu fusese dat afara din armata. Facuse parte din armata regala, un motiv perfect pentru comunisti de a-l exclude. Fara serviciu, Capanu se afla intr-o stare materiala precara. Ionel Dian, pilot ca si Capanu, a fost dat afara din armata din cauza trecutului sau ""regalist"". Alexandru Predescu, invalid, fiu de negustor, voia sa ajunga in Franta la unchiul sau, medic chirurg la Paris. Jean (Ion) Vladescu avea o situatie materiala buna, era contabil la Banca Nationala Romana, filiala din Turnu Magurele. Pentru ca nu era de acord cu noua oranduire, era urmarit in permanenta de Securitate, de turnatori. Isi dorea mai mult decat orice libertatea.

ESUAREA. Jean (Ion) Vladescu, nascut in 1924. ""Fratele meu trecea in drum spre locul lui de munca prin fata casei mele. In fiecare zi il ivitam la cafea. In miercurea aia, la 15 octombrie 1948,
m-a refuzat, mi-a zis ca vine mai tarziu. A doua zi ma pomenesc cu mos Oprea, un angajat la Camera de Comert, la poarta. Se vedea ca vrea sa-mi zica ceva, dar nu are curajul. Mai, ce este cu tine, ce ai? A plecat avionul cu fratele dumitale si cu inca doi si i-au prins. Pana acum n-am avut curaj sa va spun"", povesteste sora lui Vladescu, Ecaterina Radulescu.

AMINTIRI. Siguranta le-a lasat o singura fotografie a fratelui ucis


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.