Daca nici macar soaptele susurate in urechea sefului CE, Manuel Durao Barroso, nu au hotarat castigatorul in competitia ""cine numeste comisarul european"", seful statului si premierul au trecut la negocierea directa. Intr-o singura ora disputa s-a t

Daca nici macar soaptele susurate in urechea sefului CE, Manuel Durao Barroso, nu au hotarat castigatorul in competitia ""cine numeste comisarul european"", seful statului si premierul au trecut la negocierea directa. Intr-o singura ora disputa s-a transat: PNL ia comisarul, dar da PD Ministerul Apararii.

Dupa cateva saptamani de razboi rece pe tema comisarului european, care a inclus si discutii intre patru ochi cu Manuel Durao Barroso, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au adoptat calea targuielii politice directe. Intr-o intalnire privata pe care au avut-o ieri-dimineata la Guvern, cei doi au decis: PNL renunta la Ministerul Apararii si, implicit, la suspendatul Teodor Atanasiu, portofoliul fiind preluat de PD, prin Sorin Frunzaverde. In schimb, PNL primeste dreptul de a trimite comisarul european, pe Varujan Vosganian.

GRESEALA IN LANT. In spatele targuielii de ieri sunt cele doua cazuri pline de contradictii: cel legat de raspunderea trimiterii comisarului european (Guvern sau presedinte?) si epopeea traita de Teodor Atanasiu de aproape doua luni. In primul caz, Tariceanu a mers pe cutuma din UE si a nominalizat el comisarul, intrucat in majoritatea statelor acesta a fost numit de Guvern. Premierul a uitat insa ca Romania este republica semiprezidentiala, ca si Franta, unde Jacques Chirac a fost cel care a expediat plicul la Bruxelles. Asta pentru ca Barroso gresise, primul trimitandu-i lui Tariceanu scrisoarea de nominalizare.

In cel de-al doilea caz, lui Atanasiu ii expira in aceste zile termenul de 45 de zile cat putea dura suspendarea lui. Basescu a refuzat sa revoce decretul de suspendare in urma hotararii de neincepere a urmaririi penale, asteptand sa vada daca Adriana Saftoiu sau Eugen Bejinariu va contesta decizia si, pe de alta parte, evolutia ceilalte plangeri, depusa de Eugen Badalan. Astfel, premierul ar fi trebuit sa nominalizeze un nou titular la Aparare. Dar oare Basescu ar fi semnat decretul de investire?

Liberalii s-au aratat multumiti de rezultatul negocierii, convinsi fiind ca au reusit sa-l indeparteze pe presedintele Basescu de problemele europene. Conform intelegerii, documentul de numire a comisarului european va fi semnat numai de premierul Tariceanu. ""Daca semna acum si Basescu, s-ar fi creat precedentul si ar fi fost nevoie de semnatura sa si in 2009, si in 2014. Ar fi avut in continuare putere asupra chestiunilor care tin de UE"", au declarat surse liberale. Calculele lor arata ca, dupa aderare, toate problemele europene vor tine de politica interna a Romaniei, nu de cea externa. Astfel, nu ar mai exista nici un argument pentru implicarea lui Basescu. Pedistii au insa o alta varianta: Basescu nu putea semna, pentru ca hartia venise la Tariceanu, iar presedintele nu putea gira ""greseala"" lui Barroso.

ANTICIPATE. Pe de alta parte, Basescu si Tariceanu ar fi convenit, potrivit unor surse din conducerea PD citate de Mediafax, in cadrul intalnirii de ieri dimineata, asupra organizarii de alegeri anticipate in prima jumatate a anului viitor. ""Alegerile anticipate se vor organiza dupa Pasti"", au sustinut sursele citate, in timp ce liberalul Bogdan Olteanu a spus ca subiectul anticipatelor nu a fost discutat la intalnirea Basescu-Tariceanu.

SAH LA TARICEANU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.