Ministrul Justitiei, Monica Macovei, reduce DIICOT, sporind puterea DNA. Potrivit procurorilor, noul proiect de lege lasa fara acoperire in competenta infractiunile de spalare a banilor si crima organizata, cu prejudicii mai mari de un milion de euro

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, reduce DIICOT, sporind puterea DNA. Potrivit procurorilor, noul proiect de lege lasa fara acoperire in competenta infractiunile de spalare a banilor si crima organizata, cu prejudicii mai mari de un milion de euro.

Proiectul Ministerului Justitiei de modificare a Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea DIICOT, in cadrul Ministerului Public, prevede posibilitatea desfiintarii unor birouri si servicii ale acestei structuri. O chestiune pozitiva, ca multe altele din cuprinsul proiectului, deoarece exista la nivelul tarii birouri DIICOT care nu-si justifica existenta, raportat la numarul de dosare solutionate.

HIBE. Proiectul are insa si cateva hibe. Una dintre ele tine de viziune. In sensul ca DIICOT a fost infiintata pentru eficientizarea luptei impotriva macrocriminalitatii organizate, din care face parte si macrocriminalitatea economico-financiara. Acest segment, potrivit proiectului Ministerului de Justitie, ar urma sa treaca in competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care este de fapt o structura creata si specializata pentru combaterea coruptiei. Curios este ca mutarea dintr-o curte (DIICOT) in alta (DNA) a dosarelor economice cu prejudicii de peste un milion de euro nu pare a fi justificata, tinand cont nu doar de faptul ca eficienta structurii DIICOT a fost recunoscuta in fata raportorilor Uniunii Europene, dar si de faptul ca DNA ar fi supraaglomerat cu cauze cu prejudicii foarte mari, dar care nu presupun dovedirea unor fapte de coruptie.

SCAPARI? Alte probleme par sa fie mai degraba scapari in redactare, din motive de graba sau de neatentie ori poate din incompetenta, altfel nu putem intelege cum infractiuni grave, cu prejudicii pe peste un milion de euro, pot fi lasate fara acoperire, adica nici la DIICOT, nici la DNA. ""Astfel cum a fost redactat proiectul, cel putin in materia infractiunilor implicand activitatea economico-financiara, infractiunile de spalare a banilor si crima organizata pentru prejudicii mai mici de 500.000 de euro si mai mari de 1.000.000 de euro raman fara acoperire in competenta, deoarece DNA are reglementata competenta infractiunii prevazute de art. 23 din Legea 656/2002 si art. 7 din Legea 39/2003 doar relative la infractiunile prevazute de Legea 78/2000"", se arata in nota Serviciului de Combatere a Macrocriminalitatii Economico-Financiare din cadrul DIICOT, prin care sunt amendate modificarile intentionate de ministrul Macovei. Procurorii DIICOT sustin, pe baza cauzelor instrumentate pana in prezent, ca un dosar nu poate fi instrumentat in conditiile ""crimei organizate intre prejudicii limitative"". Se va ajunge la disjungeri nejustificate, timpi morti de ancheta ca urmare a declinarilor ce vor surveni dupa introducerea ""prejudiciului limitativ"".

PREVEDERI CE SE BAT CAP IN CAP


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.