Exista securisti buni si securisti rai. Aceasta este ideea pe care o acrediteaza CNSAS prin verdictul dat ieri senatorului PSD Serban Mihailescu si deputatului PNL Mircea Cosea. Cei doi au fost ofiteri sub acoperire, fara probe de politie politica
Exista securisti buni si securisti rai. Aceasta este ideea pe care o acrediteaza CNSAS prin verdictul dat ieri senatorului PSD Serban Mihailescu si deputatului PNL Mircea Cosea. Cei doi au fost ofiteri sub acoperire, fara probe de politie politica, a rezumat Colegiul. In traducere libera, decizia CNSAS inseamna ca cei doi parlamentari, desi ofiteri acoperiti in regimul Ceausescu, au fost niste securisti cumsecade. Niste securisti care au pus umarul la perpetuarea dictaturii, dar care in fond nu au facut rau. Concluzia este bineinteles aberanta. Nu ne putem nici macar inchipui ca in defunctul regim opresiv, in care racolarile si turnatoriile faceau parte din arsenalul de baza, ofiterii Cosea si Mihailescu au stat cu mainile in san asteptand cuminti zilele de avans si chenzina. In fond, Securitatea a fost chiar politia politica. Pe de alta parte, decizia CNSAS de astazi este suspecta. Termenul pe care il au institutiile statului pentru livrarea catre Colegiu a tuturor dosarelor de securitate este 1 ianuarie 2007. Asa incat fara a fi controlat toata baza de date, CNSAS constata ca nu exista probe in cazul celor doi parlamentari. Decizia de ieri a Colegiului se poate pune si pe seama legii proaste de care este guvernat, lege care tocmai sufera modificari in comisiile parlamentare. (D.I.)
Marius Oprea, consilier al primului ministru pe probleme de securitate
"Securitatea a fost politie politica"
"Ce-or fi facut ei la Securitate, daca nu politie politica? Securitatea a fost politie politica! Oricum, una dintre modificarile care se vor aduce Legii CNSAS, prevede publicarea integrala a listei ofiterilor Securitatii, fie ei acoperiti sau descoperiti". (O.B.)
Dan Pavel, analist politic
Efectele unei legi proaste
"Asistam in continuare la efectele unei legi proaste. In momentul in care CNSAS ne spune ca Sorin Antohi a facut politie politica si ofiterii acoperiti nu, avem de-a face cu o nedreptate strigatoare la cer. In aritmetica raului, ofiterii acoperiti sunt mult mai vinovati decat turnatorii. Trebuie sa amendam din nou legea si sa ii consultam din nou pe reprezentantii CNSAS care au acum o viziune mai tehnica asupra acestor probleme. Constantin Ticu Dumitrescu trebuie sa aiba un cuvant de spus." (R.G.)
Zoe Petre, analist politic
"Modificarea legii"
"Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii CNSAS se afla inca in Parlament. Asta-i de facut: modificarea textului legii in asa fel incat sa putem afla adevarul cu privire la astfel de oameni. Daca au facut fapte penale, sa intre sub incidenta sanctiunilor penale. Asa insa, nu a avem sanctiuni prevazute in lege, pe care sa le putem acorda. Modificarile pot fi facute insa in Parlament in asa fel incat sa putem face publice toate datele. Macar sa stim care era statutul celor care au fost ofiteri acoperiti, ce au facut, care le erau misiunile." (R.G.)
Cosea si Mihailescu, securisti neincadrabili
Colegiul CNSAS a decis ieri ca senatorul pesedist Serban Mihailescu si deputatul PNL Mircea Cosea au fost ofiteri acoperiti ai fostei Securitati. In ciuda faptului ca au fost deconspirati ca ofiteri ai politiei politice, CNSAS s-a dovedit neputincios in fata legii dupa care functioneaza si nu a putut sa le dea celor doi verdicte de colaborare, pentru ca nu dovezi concludente si probe scrise. Decizia, care este amanata de cateva saptamani bune, a fost cu atat mai greu de luat cu cat cazul celor doi parlamentari este o premiera in activitatea CNSAS. Aceasta pentru ca Mihailescu si Cosea nu se incadreaza la nici una dintre categoriile pe care le prevede Legea. "Avem indicii clare ca au fost ofiteri acoperiti, dar este imposibil sa avem acces la documente care sa le reflecte activitatea. Asa ca nu putem spune daca au facut sau nu politie politica", ne-au declarat ieri surse din CNSAS, referindu-se la cazul complicat al celor doi parlamentari. Sursele citate au precizat ca decizia in cazul lui Mihailescu si Cosea s-a luat cu sase voturi pentru si patru impotriva, iar decizia a fost redactata astfel: "Cei doi au fost ofiteri sub acoperire, fara probe de politie politica".
Miki Spaga, maior DIE acoperit
Reamintim ca senatorul PSD Serban Mihailescu, care a fost seful de cabinet al ultimului prim-ministru comunist, Constantin Dascalescu, apare intr-o fisa de evidenta a fostei Securitati ca fiind ofiter acoperit al DIE cu grad de maior. Mihailescu a sustinut, la prima audiere la CNSAS, ca aparitia numelui sau pe acea fisa este, fie o eroare, fie o facatura. Pe de alta parte, Mircea Cosea a sustinut, in cadrul audierilor de la CNSAS, ca a fost urmarit de Securitate, in perioada 1980-1989, in timp ce era angajat la Academia de Studii Economice Bucuresti, pentru ca avea o viziune diferita asupra economiei fata de cea a regimului comunist.
CNSAS isi recunoaste neputinta
Surse din CNSAS ne-au declarat ca decizia data ieri in cazul lui Mihailescu si Cosea a venit dupa ce Colegiul a amanat de mai multe ori verdictul pentru a astepta probe de la SRI si SIE. Care nu au venit. Pe de alta parte, sursele au sustinut ca decizia data ieri in cazul celor doi nu inseamna un verdict de necolaborare cu politia politica. "Acolo este o nuanta. PSD ar fi vrut sa spuna ca nu au facut politie politica, dar ceilalti au votat ca au fost agenti acoperiti, fara sa se poata spune daca au colaborat sau nu cu Securitatea. Potrivit acelorasi surse, doi reprezentanti ai PSD in CNSAS, Constatin Buchet (reprezentant al PRM) si Corneliu Turianu (reprezentant al PD) au votat pentru un verdict favorabil in cazul lui Mihailescu si Cosea. (C. EPURAN; R. ANDRONIC)
Ce spune legea
Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii 187/1999, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica
ART 5 (1) prin politie politica se intelege toate acele activitati ale securitatii statului sau ale altor structuri si institutii cu caracter represiv, care au vizat instaurarea si mentinerea puterii totalitar comuniste, precum si suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
(2) este agent al politiei politice comuniste orice persoana care, avand calitatea de lucrator operativ al organelor de securitate sau de militie, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945-1989, a desfasurat activitati de politie politica in sensul prezentei legi.
(3) este colaborator al politiei politice comuniste, in sensul prezentei legi, persoana care a furnizat sau a inlesnit transmiterea de informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii operativi, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Informatiile cuprinse in declaratiile, procesele verbale de interogatoriu sau de confruntare, date in timpul anchetei si procesului, in stare de libertate, de retinere ori de arest, de catre persoana interogata, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetata, fie judecata si condammnata, nu fac obiectul acestei prevederi.
Liviu Campanu pe lista de exclusi a PNL
Colegiul CNSAS a decis ieri ca deputatul PNL Liviu Campanu a facut politie politica. Potrivit deciziei conducerii PNL de a-i exclude din partid pe toti cei care au colaborat cu Securitatea, Campanu urmeaza sa fie exclus din partid. Pana a fi exclus, Campanu promite insa ca isi va da singur demisia din partid, pentru ca "i se pare un gest normal". "Nu-mi este teama ca voi fi exclus din partid, pentru ca-mi voi da eu demisia pana la clarificarea situatiei mele. Mi se pare un gest firesc, mai ales ca Mona Musca si Ioan Ghise au fost exclusi din partid pentru ca au colaborat cu Securitatea", a spus Campanu, pentru NewsIn. Numele deputatului PNL a aparut in lotul celor 29 de politicieni ale caror dosare de retea sau de urmarit au ajuns la CNSAS in luna august. Campanu a negat, la fiecare vizita la CNSAS, colaborarea cu Securitatea, desi in dosarul sau apare numele de cod "Sergiu". In ceea ce priveste dosarul sau de retea, Liviu Campanu a incercat sa explice ca ofiterul care a incercat sa-l convinga sa colaboreze l-a intocmit tocmai cu speranta ca pana la urma va ceda si va semna angajamentul.
Tot ieri, CNSAS a dat verdicte de necolaborare cu Securitatea pentru 242 de magistrati verificati la cererea Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit purtatorului de cuvant al CNSAS, Carmen Popescu, si doi angajati ai Ministerului Afacerilor Externe au primit decizii de necolaborare cu Securitatea, in timp ce un al treilea va fi chemat la audieri in zilele urmatoare. Popescu a mai spus ca CNSAS urmeaza sa invite la audieri si un jurnalist. Potrivit unor surse din CNSAS, citate de Mediafax, jurnalistul care urmeaza sa fie invitat la audieri este Cornel Ivanciuc, seful departamentului de investigatii al sapamanalului "Academia Catavencu". (C.E.)
Tarau validat pentru CNSAS
Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului l-au validat ieri cu unanimitate de voturi, pe Virgil Tarau, propus de PD, ca membru al CNSAS. Tarau a fost propus pentru Colegiul CNSAS de PD, pentru a-l inlocui pe Dan Lazea, care a demisionat din functie. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein (UDMR), a declarat, potrivit Mediafax, ca l-a "verificat" pe Tarau in mediile academice clujene, concluzionand ca acesta se bucura de apreciere considerabila. Virgil Tarau este istoric, profesor la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, si este specialist in cercetarea perioadei comuniste, publicand mai multe lucrari si despre dimensiunea politicilor represive caracteristice acelei perioade. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.