De la Campina vine "Revista noua" (seria a IV-a, an II, nr. 7 (16), iulie 2005), editata de Fundatia Hasdeu si de Cercul literar "Geo Bogza", sub redactia profesorului de limba si literatura romana Constantin Trandafir. Drept exemplu al continuitatii
De la Campina vine "Revista noua" (seria a IV-a, an II, nr. 7 (16), iulie 2005), editata de Fundatia Hasdeu si de Cercul literar "Geo Bogza", sub redactia profesorului de limba si literatura romana Constantin Trandafir. Drept exemplu al continuitatii cu publicatia omonima editata de B.P. Hasdeu in secolul al XIX-lea, actuala "Revista noua" are un interviu despre opera marelui om de cultura cu editorul si istoricul literar I. Oprisan (realizat de Florin Dochia, redactor-sef), iar Dumitru Matala scrie despre publicistica politica a lui Hasdeu. Tema acestui numar este "Cum se vede azi avangarda literara romaneasca din secolul XX?"; raspund Dan Mircea Cipariu, Christian Craciun sau Vasile Spiridon; concluzia este ca tinerii poeti de astazi descopera practici literare deja brevetate, interventiile fiind uneori nejustificat de virulente la adresa noii poezii. O doza de amatorism apare in textele unor poetastri despre profesorasi universitari, cum ar fi Victor Sterom, intr-un limbaj semiarticulat, despre Gabriela Vasilescu, autoarea cartii de filozofie "Destinul uman" si titulara unui curs de profil la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti.
"Cronica" (serie noua, an XL, nr. 1554, nr. 6, iun. 2005) din Iasi se deschide cu "Adormitul din Valcea", transpunere a regretatului germanist Petre Solomon din Rimbaud ("Le dormeur du val"). Corneliu Vasile semnaleaza valoarea editiei de "Opere" Ion Vinea, ingrijite de Elena Zaharia-Filipas (ultimul volum aparut: VI, "Publicistica", 1925-1926). Cu preocupari fara indoiala enciclopedice, revista "Cronica" semnaleaza si discuta lucrari de profil, cum o demonstreaza textul lui Ion Popescu-Sireteanu despre "o lucrare de referinta", "Enciclopedia Bucovinei" de Emil Satco. La acelasi capitol, cercetatorul Florin Faifer (un pasionat de descoperirea in istoria literara a unor cvasi-anonimi) analizeaza lucrari cu ambitus enciclopedico-local, precum "Bacaul literar" (coordonator Constantin Dram). Nu lipsesc din cuprinsul revistei aforisme de genul "Unii oameni imita ceea ce critica, altii critica ce nu pot imita" (semnate cu titlul "Ergo" de N. Petrescu-Redi), plasate sub o fotografie de la instalatia "Lolek si Bolek" de Petrea Bogdan. Subiecte diverse, de felul studiului scris cu acribie de Ligia Bradeanu despre "Don Quijote", unde se arata cum "utilizarea in naratiune a elementului arhaic are scopuri parodice", dar si recenzii pentru lumea medicala, cum este prezentarea favorabila a "Patologiei O.R.L." de Cornelia Ursu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.