Conservatorii lui Dan Voiculescu (foto) au reusit o premiera in istoria partidelor aflate la putere, sanctionand propriul Guvern cu o motiune. Ei il acuza pe liderul UDMR Marko Bela de declaratii "sovine si iredentiste" si cer demiterea sa din fun
Conservatorii lui Dan Voiculescu (foto) au reusit o premiera in istoria partidelor aflate la putere, sanctionand propriul Guvern cu o motiune. Ei il acuza pe liderul UDMR Marko Bela de declaratii "sovine si iredentiste" si cer demiterea sa din functia de vicepremier. Astfel, PC prefera sa-si asume rolul de opozitie aflata la putere, in loc sa paraseasca guvernarea daca nu mai poate sta la masa cu vicepremierul Marko Bela. "Noi suntem la guvernare, nu suntem la putere", spunea ieri Dan Voiculescu, afirmatia fiind un nonsens in conditiile in care PC are portofoliul Economiei, un fotoliu de vicepremier si o serie de secretari de stat. Rolul obraznic de opozant care se bucura de avantajele puterii il joaca conservatorii si in cazul proiectului Agentiei Nationale de Integritate, unde si-au dat mana tocmai cu UDMR pentru a distruge legea. Ca linia politica a partidului sa fie si mai derutanta, PC va semna alaturi de PRM, in Senat, o alta motiune in care se cere demiterea vicepremierului Marko Bela.
Convocarea CSAT
Conservatorii au initiat o motiune simpla pentru demiterea unuia dintre vicepremierii Guvernului din care si ei fac parte, Marko Bela. De asemenea, PC a anuntat ca va sustine si motiunea simpla pe care PRM intentioneaza sa o depuna la Senat, tot pentru demiterea vicepremierului Marko Bela. Textul depus de conservatori la Camera Deputatilor se intituleaza "Autonomia teritoriala solicitata de vicepremierul Marko Bela sfideaza Constitutia Romaniei". Potrivit vicepresedintelului PC, Nicolae Popa, pentru motiune au semnat 57 de parlamentari, dintre care 17 conservatori, 14 pesedisti, 22 peremisti si patru independenti. Referindu-se la motivele care i-au determinat pe conservatori sa recurga la un asemenea gest de protest, Nicolae Popa a vorbit despre declaratiile vicepremierului, calificandu-le drept "sovine si iredentiste". Alte motive cuprinse in textul motiunii se refera la "cererile de autonomie teritoriala repetate, sub diverse forme, formulate de unii reprezentanti ai minoritatii maghiare din Romania", "exacerbarea initiativelor si demersurilor de a obtine autonomia teritoriala, prin initiative demagogice si populiste, care sfideaza realitatea". In contul celor semnalate, PC solicita sesizarea de urgenta a CSAT pentru a analiza situatia creata de organizarea, pe 4 noiembrie, a referendumului cu privire la autonomia teritoriala.
Reprosuri catre Tariceanu
Totodata, conservatorii ii reproseaza premierului Tariceanu ca nu a intervenit in acest caz. "Desi a fost atentionat in repetate randuri de liderii politici in legatura cu comportamentul si iesirile periculoase ale subalternului sau, Marko Bela, premierul a preferat sa taca si sa se complaca intr-o atitudine complice", se arata in textul motiunii. In conferinta de presa insa, conservatorii, in frunte cu Dan Voiculescu, au tinut sa sublinieze ca PC il sustine in continuare pe Tariceanu si ca ar putea sa adopte aceeasi pozitie de sprijin fata de premier, chiar daca ar iesi de la guvernare. Pe de alta parte, Voiculescu a evitat un raspuns transant in legatura cu intentia acestei formatiuni de a iesi de la guvernare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie. "Repet ceea ce noi am spus de mai multe ori: suntem la guvernare, nu suntem la putere. La data de 1 ianuarie vom iesi de la guvernare, ne-am facut datoria sa ajutam Romania sa adere la UE, fiindca fara noi Romania era neguvernabila in ianuarie 2005. Am intrat, la solicitarea expresa a presedintelui Basescu, intr-un guvern contra firii, am rezistat eroic si ne bucuram ca nu mai avem mult si vom intra in opozitie", a explicat Voiculescu. (V.D.)
Marko Bela, presedintele UDMR
"Un gest fara precedent si profund imoral"
"Este foarte clar ca PC de mult nu mai este in Coalitie. Este in Guvern, dar nu mai este in coalitie. Ei au initiat si semnat o motiune cu PRM si cativa deputati de la PSD, inseamna ca dansii au trecut in opozitie. Ei nu sunt in aceeasi coalitie cu noi", a declarat ieri Marko Bela, presedintele UDMR, citat de Mediafax. El a adaugat ca "din fericire, electoratul este mai intelept decat unii politicieni". Demersul PC de a initia o motiune simpla impotriva unui presedinte al unui partid partener de guvernare a fost calificat de Marko drept "un gest fara precedent si profund imoral". Liderul UDMR a remarcat faptul ca PC participa, uneori, la sedintele Coalitiei, dar dupa aceea nu respecta ceea ce promit.
Cristian Radulescu, deputat PD
O initiativa "de nesustinut"
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a criticat ieri initiativa conservatorilor de a depune o motiune in care se cere demisia liderului UDMR, Marko Bela, acuzand PC de duplicitate. Cu toate ca democratii se afla in conflict cu UDMR, pe tema Statutului minoritatilor nationale, Radulescu a preferat sa se pozitioneze de partea lui Marko Bela, decat sa sustina un demers al partidului condus de Dan Voiculescu. Democratul a calificat initiativa PC ca fiind "de nesustinut". "Sigur ca sunt si declaratii facute de liderul UDMR Marko Bela, care sunt de neacceptat, dar, cand este vorba despre proceduri parlamentare, e greu de inteles cum de un partid care apartine Coalitiei guvernamentale initiaza o motiune impotriva unui alt partid care este in aceeasi Coalitie", a comentat Radulescu. (R.P.)
Cristian Adomnitei, deputat PNL
"PC arunca gaz pe foc"
"Este imposibil sa iti declari sustinerea pentru o astfel de motiune. Nu poti sa stai ca partid la guvernare si sa depui o motiune impotriva unui ministru al guvernului din care faci parte. Aceasta in cazul in care nici macar UDMR nu cred ca sustine referendumul pentru autonomia teritoriala. Se arunca gaz pe foc ca si cum am avea un subiect." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.