In prezent lipsesc mai multe miliarde de doze de vaccin pentru protejarea populatiei globului contra unei pandemii de gripa, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Doctorul Marie Paul Kieny, director in cadrul OMS, nu exclude o criza

In prezent lipsesc mai multe miliarde de doze de vaccin pentru protejarea populatiei globului contra unei pandemii de gripa, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Doctorul Marie Paul Kieny, director in cadrul OMS, nu exclude o criza de sanatate publica, din cauza lipsei vaccinului antigripal. Intr-un comunicat al OMS se precizeaza ca pentru a salva numeroase vieti, in cazul unei pandemii, in urmatorii 3-5 ani, trebuie extinsa capacitatea de productie de vaccinuri. Vaccinarea este o arma cruciala pentru limitarea consecintelor unei pandemii de gripa. O actiune imediata si concertata pentru cresterea aprovizionarii cu vaccin ar putea fi extrem de costisitoare, recunoaste doctorul David L. Heymann, responsabil cu bolile transmisibile in cadrul OMS. In acest sens, este foarte importanta comunicarea intre tari a diverselor informatii pentru a sustine efortul mondial in materie de vaccinare. Se estimeaza ca, intre 2008 si 2009, productia de vaccin antigripal pandemic nu va depasi 2,34 miliarde de doze anual. La ora actuala, capacitatea de productie de vaccin contra gripei sezoniere este de 350 de milioane de doze, o oferta total insuficienta raportat la populatia planetei. Noile tehnologii joaca un rol important in punerea la punct a unui vaccin eficient contra gripei pandemice. Vaccinul ideal ar fi cel care nu prezinta riscuri, asigura un grad inalt de protectie si o singura doza ar fi suficienta pentru a proteja atat sugarii, cat si varstnicii, cel putin un an.

VACCINUL IDEAL. Acest vaccin ideal ar avea nevoie de o cantitate redusa de antigen viral care ar putea fi conservat fara refrigerare. De asemenea, ar putea fi produs usor, cu cheltuieli minime, la nivel global.

OMS considera ca este esentiala evaluarea impactului gripei asupra populatiei, ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare si punerea la punct a unei infrastructuri de productie si in alte tari. Doctorul Peter Salama din cadrul UNICEF considera ca in tarile sarace vaccinul trebuie sa fie disponibil pentru protejarea copiilor si a familiilor lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.