Serialul nostru continua, de asta data cu drama a unsprezece familii din Bucuresti, care se lupta de peste zece ani de zile sa nu fie evacuate din imobilul pe care l-au cumparat cu acte-n regula. Mostenitorul proprietatii nu a solicitat autoritati
Serialul nostru continua, de asta data cu drama a unsprezece familii din Bucuresti, care se lupta de peste zece ani de zile sa nu fie evacuate din imobilul pe care l-au cumparat cu acte-n regula. Mostenitorul proprietatii nu a solicitat autoritatilor locale restituirea casei, ci despagubiri materiale, drept pentru care chiriasii s-au dovedit a fi cumparatori de buna-credinta. Ulterior, dupa decesul asa-zisului mostenitor direct, sotia acestuia se razgandeste, solicitand imobilul in natura si evacuarea actualilor proprietari, profitand de Legea nr. 1/2001. In timpul procesului, care se afla si astazi in plina desfasurare, s-a descoperit faptul ca urmasii principalului mostenitor nu pot dovedi ca acesta a fost, intr-adevar, fiul proprietarului de drept.
Unsprezece familii, locatare cu chirie in imobilul din str. Lascar Catargiu nr. 58, au solicitat cumpararea apartamentelor pe care le ocupa, in baza Legii nr. 112/1995. Societatea comerciala "Herastrau Nord" SA, din subordinea Primariei Capitalei, le-a comunicat, la data de 5 iulie 1996, ca imobilul respectiv osta proprietate a lui Nicolae (Nicolas) Petrescu Comnen, a fost nationalizat de stat, in baza Decretului-Lege nr. 92/1950, f. De asemenea, s-a consemnat ca mostenitorul proprietarului a solicitat statului despagubiri, si nu restituirea in natura a locuintei. Mai mult, la data de 16.12.1996, nu exista nici un litigiu in legatura cu imobilul din str. Lascar Catargiu nr. 58, iar Ministerul Culturii isi daduse avizul ca apartamentele respective pot fi vandute, deoarece cladirea nu se inscrie in categoria celor de patrimoniu.
Testament incheiat cu doua zile inainte de deces
"Intre anii 1996 si 1997, eu si vecinii mei ne-am cumparat apartamentele. De la primarie ni s-a dat scris ca imobilul se poate vinde conform Legii nr. 112/1995, nefiind revendicat de fostii proprietari ori mostenitorii acestora. Asadar, noi, chiriasii, le-am cumparat de buna-credinta. Se stia cui a apartinut casa, dar mostenitorii n-au revendicat-o in natura. Locuinta a apartinut lui Nicolae Petrescu Comnen, fost diplomat roman, dupa Titulescu. Imobilul figura pe listele primariei, la pozitia 78 D, petentul Raymond-Mihail-Alexandru Alexis-Comnen solicitand doar despagubiri. La un an dupa ce a cerut despagubiri, petentul Alexis-Comnen a decedat, in vara 1997. Acum, vine la mostenire sotia lui, prin mandatar Cosmin Balcacean, asistat de avocat Adriana Ionescu si vrea imobilul in natura, prevalandu-se de prevederile Legii nr. 1/2001", ne spune Sorin Stoica, unul dintre locatarii imobilului.
Aici este interesant de remarcat faptul ca mostenitorul diplomatului roman, chipurile fiul acestuia, pe nume Raymond (sau Raymund) Mihail Alexandru Alexis Petrescu Comnen, a decedat la doar doua zile dupa ce a lasat-o pe sotia sa, Angela Comnen (sau Comnene) mostenitoare a intregii sale averi. Iar aceasta, locuind in Canada, este reprezentata in Romania printr-un mandatar (caruia i s-a promis 15% din castig) si o casa de avocatura priceputa in astfel de spete.
Tatal a fost martor la inregistrarea nasterii fiului sau?
Chiriasii deveniti proprietari prin cumpararea apartamentelor de buna-credinta si cu girul autoritatilor locale, s-au adresat instantelor de judecata, pentru a nu fi aruncati in strada. In prima faza au avut castig de cauza, dar avocatii partii adverse au facut apel. In timpul noii judecati, instanta a solicitat dovada ca Raymond este, intr-adevar, fiul lui Nicolae Petrescu-Comnen. Timp de doi ani de zile, procesul a fost amanat, pana cand la dosar a aparut un document cel putin ciudat, ca sa nu-i spunem fals, prin care se atesta faptul ca Raymond Alexis este fiul lui Nicolae Petrescu-Comnen si al Antoanetei Petrescu-Comnen. Pe baza acestui document controversat, procesul continua de aproape zece ani.
Dar nici noii proprietari n-au stat cu mainile-n san, obtinand de la Arhivele Nationale un extras din Registrul actelor de nastere pe anul 1908, cand s-a nascut Raymond Mihail Alexandru. Si aici, stupoare: mama nou-nascutului se numeste Angella (si nu Antoaneta) Gersmann von Benedek, tatal nu este mentionat, iar ca martor se identifica Nicolae Petrescu-Comnen.
La nastere, asa-zisul mostenitor n-avea tata
Patru ani mai tarziu, Antoaneta si Nicolae se casatoresc la Paris, Arondismentul al XVII-lea, iar in 1915 legatura este inregistrata si in Romania. Dar in nici un document din dosarul aflat la Curtea de Apel Bucuresti nu exista vreun act oficial care sa devedeasca faptul ca Nicolae Petrescu-Comnen ar fi infiat copilul caruia Angella (sau Antoaneta, sau Antonia) i-a dat nastere. Mai mult, la data de 20.09.2000, Primaria Sectorului 1 comunica notarului public Elena-Gabriela Filipescu ca Raymund-Mihail-Alexandru Petrescu-Comnen (numele de familie Alexis, pe care acesta si l-a luat la data de 29.12.1945 disparand ca prin minune) a fost nascut la data de 26 iunie 1908 din parintii Nicolae Petrescu-Comnen si Antoaneta Petrescu-Comnen, ceea ce este cat se poate de fals, daca ne luam dupa extrasul de la Arhivele Nationale din 27 iunie 1908. De asemenea, aceeasi primarie comunica Judecatoriei Sectorului 1, la data de 22.05.2006, ca asa-zisul fiu al celor doi s-a nascut sub numele Raymund-Mihail-Alexandru Gersman von Benedek (numele de fata al Antoanetei), fara a avea tata. La rubrica mentiuni din acelasi document se mai precizeaza: "Copilul inscris in anul de fata a fost legitimat prin casatoria dintre Nicolae Petrescu-Comnen si dna Antonia (nici Angella, nici Antoaneta - n.r.) Petrescu-Comnen nascuta Gersman von Benedek savarsita inaintea ofiterului de stare civila in comuna Paris, Arondismentul al XVII-lea si inscrisa in registrul de casatorii al acestei primarii la 1 august 1912".
Inca un act notarial controversat
Dupa cum lesne se poate observa, in nici unul dintre documentele citate - trei la numar - nu se mentioneaza vreun cuvintel despre o eventuala infiere de catre Nicolae Petrescu-Comnen a fiului sotiei sale. In ciuda acestui fapt, notarul public Elena-Gabriela Filipescu elibereaza certificatul de unic mostenitor al defunctului Nicolas (Nicolae) Petrescu Comnene (nu Comnen de data asta), nr. 167/2000, lui Angela Comnene, sotia lui Raymond-Raymund-Mihail-Alexandru Petrescu-Comnen-Comnene-Alexis sau cum l-o mai fi chemat pe respectivul.
In finalul acestei drame facem urmatoarele precizari. ZIUA nu apara cauzele chiriasilor care au cumparat imobilele ocupate abuziv zeci de ani, prin complicitatea autoritatilor locale sau datorita pozitiilor pe care le au acestia in societatea romaneasca. Nu putem fi de acord cu acei indivizi care au cumparat case luxoase ce nu le-au apartinut niciodata, la preturi de nimic si dovedind rea-credinta. Dar in cazul de fata, lucrurile sunt cat se poate de clare, in opinia noastra. Chiriasii au fost de buna-credinta, iar primaria le-a dat avizul ca-si pot cumpara linistiti apartamentele pe care le ocupa, mostenitorul nesolicitand restituirea imobilului in natura, ci despagubiri. Pe deasupra, sotia asa-zisului urmas nu poate dovedi cu certitudine calitatea indoielnica a acestuia de mostenitor, chiar daca unii notari, avocati si mandatari se dau de ceasul mortii sa legalizeze o atare situatie.
Contactati-ne la redactie!
Cititorii pot contribui direct la restituirea adevarului istoric
Persoanele care cunosc astfel de cazuri, fie ca sunt personale, fie ale rudelor sau apropiatilor lor, sunt invitate sa ne contacteze la redactie, la Departamentul "Eveniment - Investigatii", la adresa: Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 4, parter, sector 1, la e-mail: investigatii@ziua.ro, sau la numerele de telefon: 021/315.91.11, 021/310.31.70, interioare: 133, 134, 177 sau 178.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.