Dispozitivele fictive din cinematografie De la a€žInamicul statului" pana la aventurile lui James Bond, spionii de la Hollywood au fascinat cinefilii decenii intregi - in parte, datorita dispozitivelor pline de inventivitate cu car
Dispozitivele fictive din cinematografie De la a€žInamicul statului" pana la aventurile lui James Bond, spionii de la Hollywood au fascinat cinefilii decenii intregi - in parte, datorita dispozitivelor pline de inventivitate cu care agentii sunt echipati: o camera video de marimea unui ac, o valiza care explodeaza, dispozitive de urmarire. Dar cat de multe din toate acestea sunt doar creatii ale Hollywoodului - si cat de multe sunt realizabile? Si cum inspira dispozitivele fictive de pe ecran inventatorii din viata reala? Prezentand secvente din seria a€žJames Bond", din a€žIdentitatea lui Bourne" (2002), a€žMinciuni adevarate" si altele, a€žStiinta la Hollywood: Jucarii de spioni" analizeaza validitatea tehnologica din spatele celor mai indraznete inventii pentru spionaj. BRAND. a€žJucariile pentru spioni" au capatat propriul brand de sex-appeal o data cu introducerea filmelor cu James Bond in anii a€™60. Dispozitive ultramoderne folosite de un agent fermecator si sofisticat au captat interesul publicului din toata lumea. Desi o parte dintre instrumentele din dotarea spionilor 007 avea o baza reala (cum ar fi valiza-capcana din filmul a€žDin Rusia, cu dragoste"), altele, precum mini-aparatul de respirat sub apa, au fost fantezie pura - si, deseori, au indus in eroare expertii stiintifici. Inevitabil, lumea lui James Bond a fost imitata si parodiata - dar, surprinzator, telefonul-pantof folosit de spionul tv Maxwell Smart in a€žGet Smart" a avut ecouri in viata reala, atunci cand spionii din blocul comunist au implantat un microfon in pantoful unui diplomat occidental pentru a-i monitoriza activitatea.

INFO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.