Dupa ce, la inceputul lunii iulie presedintele Traian Basescu readucea pe tapet problema unei reapropieri a Basarabiei de Romania, dezvaluind ca Bucurestiul ar fi propus, la un moment dat, ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana impreu
Dupa ce, la inceputul lunii iulie presedintele Traian Basescu readucea pe tapet problema unei reapropieri a Basarabiei de Romania, dezvaluind ca Bucurestiul ar fi propus, la un moment dat, ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana impreuna cu Romania, autoritatile de la Chisinau au replicat prin metode de tip stalinist, introducand in invatamant mai multe manuale controversate care fac apologia "moldovenismului". Dintre acestea, manualul de "Istorie integrata" este cel mai toxic, istoria Romaniei si statul roman fiind atacate la baioneta cu teorii sovietice. Din pacate, mai pe neauzite, acelasi fenomen se petrece si in Basarabia de Sud si Bucovina de Nord, tinuturi romanesti rapite de URSS si ajunse in componenta Ucrainei de azi.
In vreme ce presedintele Iuscenko ii facea promisiuni de prietenie totala presedintelui Basescu, Ministerul Invatamantului de la Kiev pregatea in 2005 o lovitura pe la spate: programa si manualul pentru predarea limbii moldovenesti. Sub antetul Ministerului Invatamantului din Ucraina si sub semnaturile L.I. Fetescu si V.V. Kosia, in 2005 a fost tiparita o programa a limbii moldovenesti care nu indica altceva decat faptul ca Guvernul de la Kiev vrea cu tot dinadinsul sa-i transforme in moldoveni pe romanii din Bucovina si sudul Basarabiei. Pe langa aceasta programa care acopera clasele V-XII, cu siguranta exista si manualele aferente. Deocamdata va prezentam doar programa limbii moldovenesti din Ucraina - care se conjuga foarte bine cu programul de "moldovenizare" aplicat insistent de guvernarea comunista de la Chisinau. (Victor RONCEA)
Limba "moldoveneasca" - limba materna
"Limba moldoveneasca este limba materna a poporului moldovenesc pe care a creat-o si a ocrotit-o veacuri de-a randul. Ea este comoara nepretuita, este lucrul cel mai sfant, bogat, perfect, national, limba literara si bogatia spirituala a poporului. Aportul ei la formarea intelectuala si culturala a elevilor este de cea mai mare importanta. Fara insusirea limbii moldovenesti literare, intregul proces de instruire in scoala este lipsit de cel mai important suport", se arata in nota explicativa de la inceputul programei amintite. Intregul volum de peste 100 de pagini este scris intr-o limba romana impecabila - de altfel ar fi extrem de dificila predarea gramaticii folosindu-se exclusiv vocabularul din cartile lui Ion Creanga. Daca la 1924 politrucii lui Stalin esuau in incercarea de a crea o "limba moldoveneasca" folosindu-se exclusiv de arhaismele si regionalismele din stanga Nistrului, in 2005 politrucii de la Kiev nu isi mai bat capul si preiau direct limba romana lipindu-i eticheta de "limba moldoveneasca". Ramane de vazut daca nu cumva si cuprinsul programei nu este copiat dintr-o programa a limbii romane, elaborata de Ministerul Invatamantului de la Bucuresti.
Spalarea creierelor
Pentru a evita eventualele confuzii si intrebari nedorite din partea elevilor, profesorii de "limba moldoveneasca" sunt instruiti sa uite de existenta limbii vorbite la dreapta Nistrului - astfel in intreaga programa amintita nu se sufla nici o vorbulita despre existenta limbii romane.
In schimb, pentru fiecare an de studiu exista cate o sectiune intitulata "Instruirea socio-culturala" - sectiune care nu este altceva decat un program de spalare a creierelor tinerilor elevi. Aceasta sectiune contine in mod obligatoriu o referire la Ucraina in calitate de patrie si la istoria Moldovei si a limbii moldovenesti - in ciuda faptului ca este vorba de predarea limbii, iar nu de "educatie politica".
Astfel in clasa a V-a, elevii "moldoveni" din Ucraina vor aprofunda subiectele "Ucraina - patria mea. Calatorie imaginara prin tara. Dragostea de Patrie - datorie sacra a fiecarui cetatean sau conditie a autoinstruirii? Cultura spirituala a moldovenilor. Traditii si obiceiuri moldovenesti. Cultura moldoveneasca in mediul culturilor universale".
Pentru clasa a VI-a sunt tintuiti cu calificativul de scriitori moldoveni: Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creanga, iar elevii trebuie sa mediteze asupra "Frumusetea naturii in Ucraina. Primavara, vara, toamna, iarna. Frumusetea pamantului natal. Rasaritul si asfintitul soarelui. Florile in viata moldovenilor".
In clasa a VIII a copiilor de romani din Ucraina li se inoculeaza ideea ca apartin etnic Republicii Moldova: "Moldova - patria mea istorica. Calatorie imaginara prin tara. Ce impresii mi-a facut calatoria imaginara prin patria mea istorica? Poporul moldovenesc. Evolutia si formarea lui. Specificul national moldovenesc". In anul terminal de liceu "Instruirea socio-culturala" avanseaza catre Uniunea Europeana abordand urmatoarele subiecte: "Ucraina si Moldova in Europa. Cum imi imaginez eu viitorul Ucrainei si al Moldovei? Ucraina si personalitatea. Rolul statului in asigurarea drepturilor cetatenilor. Rolul cetateanului in renasterea si prosperarea Statului Ucrainean".
Promisiuni desarte de la Kiev
Presedintii Iuscenko si Basescu au avut mai multe intalniri de la instalarea lor in functie, cand au promis o noua abordare a relatiilor romano-ucrainene. Pe 3 februarie 2005 Basescu il vizita pe Iuscenko la Kiev sa-l felicite cu ocazia investirii, iar pe 21 aprilie 2005 Iuscenko venea la Bucuresti si sustinea un discurs in fata Parlamentului. Cu aceasta ocazie, cei doi presedinti au semnat o declaratie politica comuna care confirma dorinta celor doua parti de relansare a relatiilor bilaterale si de rezolvare a problemelor sensibile.
Pe 3 februarie 2006 cei doi presedinti s-au reintalnit la Kiev, insa nici aceasta intalnire nu a oferit vreo solutie pentru numeroasele probleme aflate in divergenta intre cele doua tari - canalul Bastroe, delimitarea platoului continental al Marii Negre sau situatia minoritatii romanesti din Ucraina. Cei doi sefi de stat au semnat doar un protocol, prin care se infiinteaza o comisie prezidentiala mixta care sa rezolve aceste probleme pana la sfarsitul anului. In ceea ce priveste situatia minoritatii romane din Ucraina - asupra ei planeaza pericolul "moldovenizarii". Situatia Insulei Serpilor si a platoului continental al Marii Negre se va rezolva la Tribunalul International de la Haga. Iar in ceea ce priveste canalul Bastroe Viktor Vladimirovici Bezdolnii, director Delta Lotman, companie de stat din Ucraina care se ocupa de realizarea canalului, a declarat de curand ca lucrarile de construire vor fi reluate "de la zero".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.