Banca de Export Import a Romaniei, Eximbank, va fi obligata sa elimine, din ianuarie 2007, formele de sprijin acordate exportatorilor romani pentru a respecta legislatia europeana in domeniul concurentei, au declarat, ieri, oficialii bancii, citati de NewsIn.
Practic, incepand de anul viitor, banca nu va mai putea acorda schemele de ajutor de stat pentru sustinerea exporturilor romanesti in domenii precum transporturile, comertul cu produse agricole sau bunuri care pot discrimina produsele importate de pe piata europeana. Un exemplu in acest sens este compensarea partiala a dobanzii acordate pentru creditele in lei, care nu se va mai putea acorda de la 1 ianuarie 2007, au precizat oficialii bancii. In acest moment, banca ofera produse noi sub forma garantiilor asigurarilor si a finantarilor pentru creditele acordate exportatorilor, in special in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii.
Totodata, Eximbank ofera asigurari pentru investitiile romanesti de capital din strainatate, in zone geografice unde exista costuri reduse, forta de munca ieftina si resurse. (A.G.C.)