Un computer, sensibil la emotiile umane, ""citeste"" gandurile analizand expresia fetei Vizitatorii unei expozitii stiintifice din Marea Britanie au fost invitati sa ""testeze"" un computer capabil sa recunoasca bucuria, mania si alte stari emot

Un computer, sensibil la emotiile umane, ""citeste"" gandurile analizand expresia fetei

Vizitatorii unei expozitii stiintifice din Marea Britanie au fost invitati sa ""testeze"" un computer capabil sa recunoasca bucuria, mania si alte stari emotionale. Constructorii au laudat performantele comerciale ale calculatorului ca, de exemplu, alegerea momentului potrivit pentru a vinde un produs unui cumparator.

Computerul s-ar putea dovedi util la sporirea sigurantei rutiere si ajutarea persoanelor suferinde de autism. Aparatul, conectat la o camera de luat vederi, poate localiza si urmari 24 de puncte de interes ale fetei, precum varful nasului, sprancenele sau colturile gurii.
Calculatorul recunoaste 20 de miscari, printre care: scuturarea capului, ridicarea sprancenelor sau grimasele. Combinatiile acestor miscari, care reprezinta emotii subtile, sunt introduse in programul calculatorului, fiind folosite pentru identificarea lor in viata reala.

APLICATII. Potrivit cercetatorilor, sistemul se poate ""acomoda"" cu compunerea variatiilor de fizionomie, putand sesiza daca o persoana are fata slaba sau rotunda, daca poarta ochelari sau are barba. Savantii au ""antrenat"" sistemul apeland la actori ce pot reda diferite expresii ale fetei. Tehnologia va fi folosita la constructia automobilelor pentru a spori siguranta soferilor. Savantii inregistreaza expresiile fetei unor voluntari, in anumite situatii, in timp ce se afla la volan, cercetand miscarile fetei pentru identificarea expresiilor complexe asociate starilor de confuzie, plictiseala sau oboseala. Specialistii intentioneaza sa imbunatateasca sistemul pentru a ajuta bolnavii de autism sau pe cei ce sufera de Sindromul Asperger, care intampina serioase dificultati in identificarea expresiilor fetei sau emotiilor interlocutorilor.

NEWS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.