Inginerul roman Emil Neagu (foto), rapit in Nigeria de pe o platforma apartinand companiei americane Exxon Mobil si eliberat dupa mai multe zile de negocieri cu rapitorii, s-a intors, ieri, in tara. Pe Aeroportul International "Henri Coanda", inginer
Inginerul roman Emil Neagu (foto), rapit in Nigeria de pe o platforma apartinand companiei americane Exxon Mobil si eliberat dupa mai multe zile de negocieri cu rapitorii, s-a intors, ieri, in tara. Pe Aeroportul International "Henri Coanda", inginerul ploiestean a fost asteptat de colegii de serviciu de la Petroconsult, de sotia sa si de prieteni.
La scurt timp dupa ce s-a intors in tara, Neagu a declarat ca suma initiala ceruta de rapitori a fost de zece milioane de dolari, apoi a scazut. El a refuzat sa precizeze la ce suma s-a ajuns in final, spunand doar ca Exxon Mobil a dat banii. Inginerul a adaugat ca, dupa ce au fost rapiti, au fost tinuti in jungla, sub cerul liber, cu o simpla rogojina ca adapost, fara apa si cu un singur bol de orez pe zi. El a adaugat ca a rost rapit "la intamplare, pentru ca indeplinea conditiile rapitorilor: alb, european, australian sau american". Potrivit lui Emil Neagu, in momentul de impas al negocierilor, toti au fost batuti, in doua randuri, cu maceta.
Record egalat
Inginerul a estimat ca a slabit aproximativ zece kilograme si ca, prin cele 19 zile de stat in jungla, a "egalat recordul", explicand ca, in mod normal, persoanele rapite sunt tinute in captivitate de nigerieni - in functie de numarul lor si de rezultatele negocierilor - aproximativ patru-cinci zile. Inginerul a spus ca, dupa zece zile, se va intoarce la locul de munca din Nigeria, in timp ce sotia sa a declarat ca nu il va mai lasa sa plece. Emil Neagu a tinut sa-i felicite pe membrii misiunii diplomatice romane la Abuja pentru relatiile "excelente" pe care le au cu autoritatile Nigeriei, subliniind ca la eliberarea sa, de sambata trecuta, Ambasada Romaniei a fost prima mentionata.
Cu cateva minute inainte ca inginerul sa-si reintalneasca sotia si colegii, directorul Petroconsult, Mircea Laba, a declarat, citat de Mediafax, ca nu are informatii despre conditiile eliberarii grupului din care facea parte Emil Neagu, contributia firmei sale constand in "scrisori, telefoane, interventii". Directorul a adaugat ca, in cazul in care autoritatile romane au cheltuit bani pentru eliberarea inginerului, firma din care face parte ar fi dispusa sa compenseze financiar o parte din aceasta suma.
Emil Neagu a fost rapit in 3 octombrie, de persoane inarmate, alaturi de patru britanici, un malaysian si un indonezian, in timp ce doi angajati nigerieni au fost ucisi in timpul atacului asupra instalatiei companiei Eket, din statul nigerian Akwa Ibom.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.