In varsta de 22 de ani, Emanuel Gyenes va lua startul la cel mai dur raliu din lume, urmand sa strabata 10.000 de kilometri in 18 zile prin desert. Daca in urma cu numai cativa ani parea aproape de necrezut ca Romania sa aiba reprezentanti la Ra

In varsta de 22 de ani, Emanuel Gyenes va lua startul la cel mai dur raliu din lume, urmand sa strabata 10.000 de kilometri in 18 zile prin desert.

Daca in urma cu numai cativa ani parea aproape de necrezut ca Romania sa aiba reprezentanti la Raliul Dakar, editia din 2007 va aduce la start cel putin doi romani, acestia fiind motociclistii Emanuel Gyenes si Marcel Butuza. De asemenea, alti doi piloti, Francois Vuillet si Martin Freinademetz, ar putea reprezenta tricolorul, dar inca nu au confirmat tara pentru care vor participa.

AJUTAT. In varsta de 22 de ani, Emanuel Gyenes este din acest an primul campion de enduro cross al Romaniei, precum si castigator al primelor doua etape ale Campionatului National de Rally-raid, fiind practic cel mai titrat pilot de enduro din tara. Pentru a putea participa la Raliul Dakar, Gyenes va fi sustinut financiar de o companie petroliera, care l-a ales in urma unui studiu foarte atent. ""Emotiile sunt foarte mari, pentru ca este pentru prima oara cand voi lua startul la aceasta competitie, insa ma simt pregatit. Am revenit luni dintr-un stagiu de pregatire pe care l-am efectuat in Tunisia in conditii de desert si pot spune ca stiu la ce sa ma astept. Va fi teribil de greu, mai greu poate decat imi imaginez acum, dar cred ca sunt in stare sa fac acest lucru. Pentru o prima participare, obiectivul meu este sa termin cursa"", a declarat ieri Emanuel Gyenes, care va concura pe un KTM de 660 centimetri cubi.

ISTORIE. Considerat cel mai dificil rally-raid din lume, Dakar si-a consumat prima editie in 1978, orasul de start fiind Paris. Cea mai grea editie a avut loc insa in 1992, cand punctul terminus a fost Cape Town (Africa de Sud), dar organizatorii au decis sa revina cu finisul la Dakar, din cauza multiplelor probleme grave intampinate de participanti de-a lungul traseului. In concursul care va incepe la 6 ianuarie 2007 de la Lisabona s-au inscris aproape 800 de concurenti, ceea ce reprezinta recordul absolut de participare. Primii doi romani care au participat la Raliul Dakar au fost Romeo Dunca, in 2005, care a reusit sa termine cursa pe locul 79, si Zsolt Szilveszter, in 2006, care nu a incheiat concursul din cauza unui accident. Acrosat din spate in etapa a V-a de un motociclist belgian, Szilveszter a fost transportat de urgenta la un spital din Insulele Canare, unde a fost operat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.