In urma publicarii de catre ZIUA a articolului cu titlul "Militienii soselelor democrate", aparut in data de 11 octombrie 2006, Ministerul Administratiei si Internelor ne-a trimis un drept la replica. Ziarul ZIUA va publica, conform deontologiei j
In urma publicarii de catre ZIUA a articolului cu titlul "Militienii soselelor democrate", aparut in data de 11 octombrie 2006, Ministerul Administratiei si Internelor ne-a trimis un drept la replica. Ziarul ZIUA va publica, conform deontologiei jurnalistice, in serial, punctul de vedere prezentat de Ministerul Administratiei si Internelor, intrucat acesta este foarte stufos - mult mai mare decat articolul propriu-zis - in plus contine anumite interpretari care se cuvin a fi clarificate.
In urma publicarii, in cotidianul ZIUA, a articolului cu titlul "Militienii soselelor democrate", aparut in data de 11 octombrie 2006, Ministerul Administratiei si Internelor doreste sa faca urmatoarele precizari, in vederea asigurarii unei informari corecte a cetatenilor.
In articol se fac unele aprecieri critice la adresa "Noului Cod Rutier", pe care "Guvernul sovaie sa-l puna in vigoare" si ale carui prevederi "intaresc excesiv puterea politistului in detrimentul drepturilor omului si al legilor in vigoare". De asemenea, se afirma ca "noul cod rutier" anuntat ca "un produs" inspirat din legislatia similara a Uniunii Europene incalca atat legile in vigoare, dar si pe cele universale care garanteaza drepturile fundamentale ale omului.
Sunt criticate, in principal, prevederi ale O.U.G. nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, introduse prin Legea nr.49/2006 (publicata in M.Of. al Romaniei, partea I nr. 246 din 20 martie 2006), ale carei dispozitii (devenite parte integranta a ordonantei de urgenta) urmeaza a intra in vigoare la 1 decembrie. De asemenea, tangential, sunt criticate si unele prevederi ale Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr.195/2002, adoptat de Guvern in sedinta din 4 octombrie a.c., respectiv ale O.U.G. nr.63/2006.
Prezentam, punctual, criticile din articolul de referinta
12. Puteri absolute si nejustificate
La noi, da puteri sporite si total nejustificate politistilor de la circulatie totodata cu posibilitatea ca acestia sa iasa pe strada, dupa bunul plac, la facut de spaga! Varianta actuala a noului Cod rutier, este cea mai severa si opresiva la adresa cetateanului, din intreaga Uniune Europeana.
Mentiunile anterioare, efectuate pe marginea citatelor din articol, ilustreaza lipsa de temeinicie si informare in construirea criticilor la adresa reglementarii in discutie.
Va rugam sa aveti bunavointa de a publica aceste precizari, avand in vedere gradul ridicat de interes pe care il prezinta pentru cititorii dumneavoastra intrarea in vigoare, incepand de la 1 decembrie, a noului Cod Rutier.
ZIUA precizeaza ca tocmai din respect pentru cititori a dorit sa prezinte abuzurile la care trebuie sa se astepte soferii, daca noul Cod rutier va intra in vigoare in aceasta formula. Poate s-a dorit sa fie un regulament modern, insa articolele analizate puctual au dovedit contrariul. Politistul primeste puteri sporite si devine un Dumnezeu al soselelor. Participantii la trafic vor fi jucariile unui oarecare agent de circulatie. Mai tragic, este faptul ca specialistii MAI au dat dovada necunoasterii legislatiei in vigoare. Astfel, se naste fireasca intrebare, daca acestia sunt capabili de intocmirea unui regulament care se doreste a fi unul european. Demersul nostru jurnalistic s-a vrut a fi semnal de alarma referitor la incalcarile unor drepturi cetatenesti. Cat de deschise la dialog sunt autoritatile, se poate lesne observa din acest drept la replica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.