Marea Britanie a decis: romanii necalificati vor putea lucra doar la sapa, iar cei specializati vor trebui sa treaca de teste de aptitudini profesionale. Autoritatile de la Londra s-au tinut de cuvant si au anuntat ieri impunerea unor

Marea Britanie a decis:
romanii necalificati vor
putea lucra doar la sapa,
iar cei specializati vor
trebui sa treaca de teste
de aptitudini profesionale.

Autoritatile de la Londra s-au tinut de cuvant si au anuntat ieri impunerea unor masuri restrictive pe piata muncii atat pentru romani, cat si pentru bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2007. Intr-o declaratie scrisa, prezentata Camerei Comunelor, ministrul britanic de Interne, John Reid, initiatorul acestui amplu demers de ""inchidere a portilor"", a prezentat decizia Guvernului de a accepta, pe viitor, muncitori necalificati doar in sectorul agro-alimentar. Numarul acestora va fi limitat la 20.000 pe an, dintre care peste 16.000 in agricultura si 3.500 in industria alimentara. Ei vor putea lucra in Marea Britanie doar pentru sase luni, insa nu vor beneficia de ajutoare sau de locuinte sociale, a specificat Reid. Totusi, pentru a apela la muncitori romani si bulgari chiar si in aceste sectoare, ""angajatorii vor trebui sa convinga Guvernul ca exista o lipsa reala de forta de munca"", a declarat oficialul britanic, citat de Sky News. El a subliniat, de altfel, ca noile dispozitii nu sunt definitive, urmand sa fie ""revizuite"" o data la un an.

EVALUARE. Chiar si cetatenii calificati din Romania si Bulgaria se vor confrunta cu noi batai de cap pentru a obtine un job in Marea Britanie. Ei vor trebui sa se lupte cot la cot cu cetateni din state non-europene, pentru un permis de munca. Acesta va fi eliberat in functie de pregatirea lor profesionala, care va fi evaluata conform unui sistem pe baza de puncte, relateaza Times. De acest ""tratament"" special vor beneficia, tot de la 1 ianuarie 2007, si imigrantii tarilor din afara Uniunii Europene. Autoritatile londoneze au tinut sa specifice si statutul studentilor romani, care vor avea la randul lor dreptul sa lucreze, dar numai cu jumatate de norma, conform explicatilor lui John Reid.

REGRETE. Masurile luate de autoritatile din Regat nu au fost bine primite de Comisia Europeana. Bruxelles-ul a declarat ca ""regreta"" aceasta decizie si ca va sustine in continuare faptul ca muncitorii romani si bulgari ar avea un efect benefic asupra economiei britanice.

REACTIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.