Senatorul PNL Teodor Melescanu a fost, ieri, invitatul nostru la „Sedintele Gardianului“. Cu toate ca Valeriu Stoica a fost recent exclus din PNL, la fel ca si Theodor Stolojan, Melescanu ne-a declarat transant: „Voi avea intotdeau

Senatorul PNL Teodor Melescanu a fost, ieri, invitatul nostru la „Sedintele Gardianului“. Cu toate ca Valeriu Stoica a fost recent exclus din PNL, la fel ca si Theodor Stolojan, Melescanu ne-a declarat transant: „Voi avea intotdeauna o relatie speciala cu Valeriu Stoica. Pentru ca impreuna am realizat fuziunea PNL-ApR!“. Melescanu a adaugat ca excluderea din PNL a celor doi fosti presedinti n-a fost o decizie luata cu usurinta de actuala conducere, dar ca ramanerea lor in PNL, pe o pozitie foarte critica fata de politica partidului, ar fi creat mult mai multe probleme decat „separarea apelor“.

Senatorul PNL Teodor Melescanu a fost, ieri, politicianul-oaspete la “Sedintele Gardianului”. Consacrat ca un moderat, ca un om politic fara excese lingvistice, fara gesturi teatrale, fara iesiri publice necontrolate, Melescanu a raspuns in acelasi ton intrebarilor noastre, pe subiectele politice fierbinti ale zilei: n Revenirea Monei Musca pe locul al treilea in preferintele electoratului, chiar si in conditiile verdictului de politie politica dat de CNSAS; n Oportunitatea pentru imaginea PNL a excluderii ei din partid inainte ca lucrurile sa fi fost definitiv transate; n Pericolul migratiei unor liberali spre gruparea Stolojan-Stoica; n Riscul reconceperii Aliantei PNL-PD, mai ales in campania electorala viitoare, cu liberalii lui Stoica; n Cat ar putea pierde PNL in sondajele viitoare de opinie, prin excluderea din partid a grupului Stolojan; n Cresterea ingrijoratoare a procentului democratilor in preferintele electoratului Aliantei sunt doar cateva dintre intrebarile la care Teodor Melescanu ne-a raspuns transant.

- Domnule Melescanu, fosta dumneavoastra colega de partid, Mona Musca, si-a reocupat, chiar si “deconspirata”, locul pe care electoratul i l-a atribuit imediat dupa castigarea alegerilor parlamentare si prezidentiale de catre Alianta PNL-PD. Ea este devansata la capitolul popularitate doar de Traian Basescu si Theodor Stolojan. Cat a pierdut PNL excluzand-o inainte de verdictul final al PNL? Pentru ca ea, dupa cate se pare, a avut de castigat...
- Oficial, nu am discutat inca despre acest sondaj. Am discutat insa si eu cu alti colegi. Sunt cateva concluzii pe care le avem, pentru moment. Prima este ca, intr-adevar, tema colaboratorului fostei Securitati nu pare sa mai aiba un impact asupra increderii electoratului, a intentiei de vot. Desi tema in sine este, cred eu, una de interes. Cu toate acestea, trebuie sa recunosc faptul ca, pe unele studii pe care le-am facut si noi, aceasta tema nu pare sa mai depaseasca 2-3% din decizia celui care vrea sa te voteze.
A doua concluzie pe care am avut-o este ca, in momentul in care excluzi din partid o persoana ca Mona Musca - foarte bine cunoscuta si mediatizata, cu un rol important in campania electorala a Aliantei PNL-PD - pe termen scurt inregistrezi costuri. Noi, in PNL, am pornit insa de la o decizie pe care, odata adoptata, nu o mai puteam incalca: Aceea ca toti cei care au avut angajament de colaborator, nume conspirativ si au dat informari catre fosta Securitate vor pierde sprijinul nostru politic iar conducerea partidului, pe cale de consecinta, va recomanda organizatiilor din care respectivii fac parte excluderea lor din PNL. Ca o judecata de ordin moral si politic. Am considerat ca daca tot am venit cu o asemenea decizie, ea trebuie si respectata. Implicit aplicata. Si nu doar cu jumatati de masura. Nu puteam sa mai dam inapoi, nu mai eram credibili. Judecata noastra, evident, nu are putere de lege. Acesta este apanajul CNSAS-ului. Judecata noastra a fost strict de natura morala si politica. Chiar daca, asa cum va spuneam, exista riscul pierderii de imagine pe termen scurt fata de anumite decizii legate de excluderile din PNL pe motiv de colaborare cu fosta Securitate, trebuia sa ne respectam cuvåntul dat.

Critica sau verdictul?

- Atata vreme cat Mona Musca a ajuns la 39% popularitate, in vreme ce premierul Calin Popescu Tariceanu ocupa in top locul 7 cu doar 27 %, graba excluderii a cam stricat treaba. In plus, odata trecut hopul deconspirarii, ea poate beneficia in viitor de o si mai mare popularitate, mai ales ca inca suna destul de credibil faptul ca nu CNSAS a scos-o pe Musca din PNL, ci criticile aduse, in mod repetat, actualei conduceri a partidului...
- Pe mine, intr-un sondaj, ma intereseaza in principal tendinta, nu procentul in sine. Poate ca aveti dreptate. Dar daca decizia definitiva a CNSAS in cazul Monei Musca va fi tot una de politie politica, atunci pierderea PNL pentru excludere ei cred ca nu va mai fi si una pe termen mediu si lung. Iar, in urma acestui verdict final, Mona Musca nu va mai putea candida. Va putea, cel mult, activa in sfera societatii civile. Desi, eu, unul, recunosc: ar fi un mare pacat. Pentru ca Mona Musca este o persoana cu reale calitati de comunicare si cu capacitatea de a genera idei, proiecte. Sigur, aveti dreptate, au existat speculatii pentru ca nu s-a asteptat decizia CNSAS-ului si ca, in context, in decizia excluderii Monei Musca ar fi putut prima criticile formulate de ea la adresa conducerii partidului. Eu va asigur insa ca excluderea operata de noi a tinut de deconspirarea ei, nu de declaratiile ei politice. La fel am procedat si in cazul lui Ghise. Ma rog, eu personal, nu cred ca trebuie sa judeci un om doar dupa ceea ce facut acum 30 de ani, ci si pentru ceea ce a facut in ultimii 16 ani. Sigur, cand tragi din trecut o asemenea problema, cantareste greu in Romånia. Poate trebuia sa analizam cat anume pierdem prin acest demers de excludere, dar ar fi trebuit sa ne luam cuvantul inapoi. Chiar daca decizia s-a intors oarecum impotriva noastra, trebuia sa facem o alegere intre respectarea unor principii si impactul pe plan mediatic.

Strategie anti-Stolojan?

- Aveti o strategie de stopare a migratiei membrilor PNL spre platforma Stolojan-Stoica?
- Nu exista o asemenea strategie. Exista insa o decizie care separa apele. Si decizia excluderii celor doi fosti presedinti ai PNL, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, a fost la fel de dificila pentru unii dintre noi ca si in cazul Monei Musca. Eu, personal, de exemplu, voi avea intotdeauna o relatie speciala cu Valeriu Stoica. Pentru ca impreuna am realizat fuziunea PNL-ApR. Insa si aici am pornit tot de la o evaluare. Ramanerea lor in PNL pe o pozitie foarte critica la adresa actualei conducerii ne-ar fi putut aduce mult mai multe probleme decat separarea apelor. Pentru ca platforma Stolojan-Stoica este axata pe faptul ca ei vor sa dea PNL, in general miscarii liberale, o alta orientare: cea populara, deci pe zona crestin-democrata. Ori, marea majoritate a celor care s-au asociat cu liberalii din PNL sunt apropiati de valorile liberale. In momentul in care domnul Stoica a aratat ca au o orientare foarte clara - asocierea la PPE-, in momentul acela noi am considerat ca apele s-au separat in PNL. Iar aceia din PNL care vor sa mearga spre o zona crestin-democrata sunt liberi s-o faca.

Valuri sau råuri?

- V-ati gandit la un procent? Cam cati membri ati putea pierde prin excluderea celor doi? Dincolo de acest raspuns diplomatic, legat de doctrine, curente si afilieri. Si chiar dam la spate criticile? Doar doctrina a fost de vina?
- La nivel de organizatii cred ca este aproape exclus sa asistam la plecari in masa. Cel putin la nivelul personalitatilor liberale vizibile in plan local, a unor ministri sau parlamentari. Ca vor pleca membri, e firesc. In partidele aflate la putere se intåmpla frecvent acest lucru: ai un numar important de oameni care sunt nemultumiti. De cum merge politica, pentru ca propriile lor capacitati nu sunt utilizate la nivelul dorit de ei, de comunicarea centru-filiale. De exemplu, la mine, in Prahova, cei 5 care au plecat nu fac parte din categoria formatorilor de opinie.
Santajul... doctrinar

- Mesajul dur dat zilele trecute liberalilor de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat la Neamt, s-a axat pe excluderea pe banda rulanta a celor care vor mai cuteza sa critice conducerea partidului, nu pe doctrina!
- Noua ni se pare ca cineva, daca nu impartaseste valorile noastre, este cinstit si onest sa plece si sa se alature acestui curent. Nu poti fi si in interiorul PNL si in afara lui, nu poti fi si la putere si in opozitie. Apele trebuie separate. ~sta este, sper eu, sensul declaratiilot domnului Calin Popescu Tariceanu.

Politica de sub ape

- Apa se bea, domnule Melescanu. Iar politica se face. La Neamt, declaratia premierului a sunat cert ca un santaj, mai ales ca nu a fost dublata de explicatiile diplomatice pe care le invocati, acum, dumneavoastra. Si nu-i intamplator. In Neamt, Stolojan este vazut de liberali mai bine decat Tariceanu...
- Da, e posibil. Toti stim insa ca cei care vor iesi din Alianta PNL-PD sau vor torpila Alianta isi vor asuma riscul de a afecta serios imaginea acestei intelegeri politice care s-a dovedit una de succes.

Calcul electoral

- Dar cand se vor apropia alegerile?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.